Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο - Ο πληθωρισμός υποχωρεί στον στόχο της BoE για 2%, τον Μάιο, ενόψει των εκλογών

Ηνωμένο Βασίλειο - Ο πληθωρισμός υποχωρεί στον στόχο της BoE για 2%, τον Μάιο, ενόψει των εκλογών
Το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια συντριπτική νίκη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος
Σχετικά Άρθρα
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στον στόχο της Bank of England για 2% τον Μάιο, πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών -ο οποίος παρακολουθείται στενά από την BoE δεδομένης της κυριαρχίας του εντός της βρετανικής οικονομίας και της αντανάκλασης των αυξήσεων των τιμών που δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας- διαμορφώθηκε στο 5,7% τον Μάιο, έναντι 5,9% κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.
Ο δομικός πληθωρισμός -εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού- υποχώρησε στο 3,5% από 3,9% τον Απρίλιο.
Η ασυνήθιστη κακοκαιρία οδήγησε στην πιο αργή αύξηση των πωλήσεων ειδών παντοπωλείου τα τελευταία δύο χρόνια, όπως έδειξαν την Τρίτη τα νέα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας ερευνών αγοράς Kantar. Οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 1,0% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τη δέκατη έκτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, σύμφωνα με τον δείκτη.

Στο επίκεντρο η ΒοΕ

Η BοE θα συνεδριάσει την Πέμπτη (20/6/2024) για να δώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια και να παράσχει τις προοπτικές της για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού. Η ΒοΕ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5,25%, όπου βρίσκονται από τον Αύγουστο του 2023 - τότε που ο πληθωρισμός κυμαινόταν γύρω στο 7,9%.
Παρ' όλα αυτά, με τον πληθωρισμό να πέφτει πλέον πιο κοντά στο στόχο, οι αγορές αναμένουν πλέον μια βραχυπρόθεσμη μείωση. Όλοι εκτός από δύο από τους 65 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Reuters την περασμένη εβδομάδα δήλωσαν ότι αναμένουν μια περικοπή των επιτοκίων τον Αύγουστο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν μια τέτοια περικοπή τον Σεπτέμβριο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια συντριπτική νίκη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης