Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κασσελάκης: Από τον Τσίπρα και τον Hollande, στον Μητσοτάκη και στη μεθοδευμένη ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Κασσελάκης: Από τον Τσίπρα και τον Hollande, στον Μητσοτάκη και στη μεθοδευμένη ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
"Για τη Ν.Δ., οι μικρές και μεσαίες επιχείρησης θεωρούνται ρίζα της κακοδαιμονίας της χαμηλής παραγωγικότητας της οικονομίας", ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης
«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομία στο σύνολό της, βιώνουν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών», τόνισε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον», με κεντρικό ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, F. Hollande που βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της ΓΣΕΒΕΕ και του Economist, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο 2015 και στον Α. Τσίπρα.
Απευθυνόμενος στον F. Hollande, αφού τον καλωσόρισε, μίλησε για «τον φίλο που φάνηκε στα δύσκολα, τον άνθρωπο που τίμησε τις αρχές της ελληνογαλλικής φιλίας, τον πολιτικό που συνέβαλλε, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο να γίνει η Ελλάδα από μέρος της κρίσης, μέρος της λύσης».
«Όπως διεφάνη πολλές φορές την περασμένη δεκαετία, αλλά και κατά τις πρόσφατες κρίσεις, το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό. Το πρόβλημα ήταν και είναι πανευρωπαϊκό.
Χρειάστηκε να δοκιμαστούν σκληρά οι λαοί μας, ώστε να αντιληφθούν ολοένα και περισσότεροι -θεωρώ πως πλέον αποτελούν πλειονότητα- ότι λύση δεν είναι να κοιτά ο καθένας τα του οίκου του, τα της αυλής του.
Λύση είναι οι κοινές πολιτικές στην οικονομία, η αλληλεγγύη, οι κοινά επωφελείς πρωτοβουλίες, που δίνουν και πραγματικό νόημα στην Ένωσή μας».
Υπογράμμισε ότι «το 2015 και τα επόμενα χρόνια πετύχαμε τη σταθερότητα στην περιοχή, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που οδηγεί σε μια καλύτερη, πιο συνεκτική, πιο συμπεριληπτική, πιο ανθρώπινη Ευρώπη».
Ο κ. Κασσελάκης, με αφορμή μια φωτογραφία από το 2015, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015, που αποτυπώνει την αγκαλιά των Hollande και Τσίπρα μετά τη δύσκολη πολύωρη διαπραγμάτευση, σχολίασε πως «είναι η αποτύπωση της Ευρώπης που μας χωρά όλους.
Είναι η αποτύπωση μιας σχέσης που έχει και έντονες διεκδικήσεις και προσπάθεια διαμεσολάβησης, στήριξης και συμβιβασμού και αλληλεγγύη και πείσμα κοινής συμπόρευσης και κατανόηση στο δίκαιο αίτημα ότι δεν μπορεί το ένα μέρος να σηκώνει το βάρος ευρύτερων κρίσεων».
«Αλήθεια… 9 χρόνια μετά ξεχάσαμε να βαδίζουμε ο ένας μαζί με τον άλλον; 9 χρόνια μετά μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη ο αποκλεισμός, το μίσος, τα συμφέροντα;
Θα αφήσουμε ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής μας αγκαλιάς και της οικονομίας, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πέσουν στο γκρεμό;
Όχι.
«Να σκεφτόμαστε για ποιους παλεύουμε», είχε πει ο Αλέξης.
«Να δώσουμε στην Ευρώπη πιο γερές βάσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης προς όφελος των λαών», είχε πει ο Φρανσουά.
Συμφωνά απόλυτα», πρόσθεσε.

Μεθοδευμένη ασφυξία ΜμΕ από Μητσοτάκη

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομία στο σύνολό της βιώνουν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών.
Ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλων, εγχώριων και διεθνών, προκλήσεων και κρίσεων.
Τις οποίες η Ν.Δ. δεν μπορεί, δεν θέλει για να το πω ορθότερα, να αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, τις αξιοποιεί, τις γιγαντώνει και τις εκμεταλλεύεται για να υλοποιήσει τη στρατηγική της.  Αφήνοντας πίσω μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας.  Υπηρετώντας ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους.  Υποθηκεύοντας το μέλλον».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως ανάπτυξη μια μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους, δεν είναι βιώσιμη και βάζει τα θεμέλια των επόμενων κρίσεων» , προσθέτοντας ότι «στην καρδιά των επιλογών της βρίσκεται το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο διατυπώνει ευθέως τον στόχο της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της περαιτέρω συμπίεσης αυτού που λέμε μεσαία τάξη», επιλογές δεν ευνοούν την ανάπτυξη.
Επικαλέστηκε στοιχεία από 47 χώρες, σύμφωνα με τα οποία η υπερσυγκέντρωση, κατά την οποία κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός πολύ μεγάλων εταιρειών, συνδέεται με βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.
«Η μικρή και μεσαία επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον ενός εκβιαστικού «take it or leave it».
«Ή παραδίνεστε στις εταιρείες κολοσσούς ή εξαφανίζεστε» είναι το μήνυμα», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι:
«•άφησε την ενεργειακή κρίση να πέσει πάνω τους. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% (στοιχεία ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).
• «χαιρέτισε» τον αποκλεισμό του 96% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και αδιαφόρησε για τον πρωταθλητισμό της χώρας στη διαφορά επιτοκίων.
• τις άφησε να βουλιάζουν στο ιδιωτικό χρέος και στην έλλειψη ρευστότητας, να πιέζονται από τους υψηλούς έμμεσους και άμεσους φόρους.
• τις απέκλεισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.
• μπλόκαρε την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τις ίδιες.
• τις λοιδόρησε ως «φοροφυγάδες» και τους επέβαλλε τον ληστρικό κεφαλικό φόρο, που αφαιρεί από τη μεσαία τάξη 750 εκατ. ευρώ.
Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν τη μεθοδευμένη ασφυξία».
Υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για το μέγεθος των επιχειρήσεων που έχουν στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως επισήμανε, μόνο 7 επιχειρήσεις με κάτω από 10 υπαλλήλους είχαν πρόσβαση σε δανεισμό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αποτελούν το 90% της ελληνικής οικονομίας.
«Πού πήγαν τα πολλά λεφτά;», διερωτήθηκε, για να απαντήσει ο ίδιος ότι 9,5 δισ. δανείων με ευνοϊκούς όρους συγκεντρώθηκαν σε 150 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς «το αόρατο χέρι της εξουσίας τους έδωσε την ευκαιρία να αναχρηματοδοτούν ακριβά δάνεια με φθηνά. Όταν οι μικρές και μεσαίες μοιράστηκαν περί το 1,5 δις ευρώ δάνεια».
«Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κινδυνεύει να καταστεί μία ακόμα χαμένη ευκαιρία.
Για τη Ν.Δ., οι μικρές και μεσαίες επιχείρησης θεωρούνται ρίζα της κακοδαιμονίας της χαμηλής παραγωγικότητας της οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε ότι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς δεν διαφέρουν δραματικά από αυτά της ευρωπαϊκής, καθώς το 99,9% της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 1 ως 250 εργαζόμενοι) ήταν ο μ.ο. της Ε.Ε. ανέρχεται στο 99,8%, ενώ το 83,5% των εργαζομένων απασχολούνται σε ΜμΕ όταν στην Ε.Ε. (μ.ο.) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 65%.
Υπογράμμισε ότι απαιτείται μια άλλη πορεία που θα εκκινεί από την ενίσχυση της ρευστότητας, από μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, και από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.
Ακόμη, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ΜμΕ που είναι στοχευμένες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την τρέχουσα συγκυρία, μεταξύ των οποίων είναι αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους για όλους, ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός, μείωση του ΦΠΑ από 22% σε 17% για επιχειρήσεις με κέρδη ως 220 χιλιάδες και αύξηση κατά 2 μονάδες για όσες έχουν κέρδη άνω των 220 χιλιάδων ευρώ, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης, κυρίως του ευρωπαϊκού νότου, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.
Η έλλειψη ή ο αποκλεισμός από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, η ανάγκη προσαρμογής στη νέα ψηφιακή εποχή, το κόστος για την πράσινη μετάβαση, τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων, είναι κοινές προκλήσεις.
Όχι μόνο για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, αλλά για την ίδια την Ένωση.
Δεν είναι ζητήματα που απασχολούν μονάχα τη μικρή επιχείρηση. Είναι θέματα που άπτονται και επηρεάζουν την απασχόληση αλλά και την ανάπτυξη.
Η ευρωπαϊκή δεξιά, οι συντηρητικές δυνάμεις έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τον εκσυγχρονισμό.
Το μόνο που εγγυώνται είναι οι πολυεπίπεδες κρίσεις… Η οικονομική, η δημογραφική, η κλιματική.
Αυτά καλούμαστε να τα ανατρέψουμε.
Γιατί για εμάς, για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ανάπτυξη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επισφαλή και άνιση μεγέθυνση του ΑΕΠ.
Γιατί για εμάς ανάπτυξη είναι μια πορεία βελτίωσης της συλλογικής ευημερίας. Η πορεία προς μία Ένωση, όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητες του», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Για ευρωεκλογές

«Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται προς τις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα», τόνισε ο κ. Κασσελάκης και εξήγησε πως
«• Έδωσε -προεκλογική και άρον άρον- παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να μη μάθουν οι επαγγελματίες πριν από τις ευρωεκλογές τι έχουν να πληρώσουν με το νέο χαράτσι των τεκμηρίων.
• Αφήνει να σέρνονται τα προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων για να αποκρύψεις πριν τις κάλπες τις επερχόμενες επιβαρύνσεις.
• Κατέθεσε ένα «κολοβό» μεσοπρόθεσμο, αποκρύπτοντας τις προβλέψεις του 2026-2027 και τις πιθανές επερχόμενες επιβαρύνσεις για εκείνη την περίοδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης