Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη θα χρειαστεί τρισεκατομμύρια για την άμυνα απέναντι στον Putin - Η Βαλτική και ο παράγοντας Trump

Η Ευρώπη θα χρειαστεί τρισεκατομμύρια για την άμυνα απέναντι στον Putin - Η Βαλτική και ο παράγοντας Trump
Πολλά ευρωπαϊκά έθνη του ΝΑΤΟ υστερούν εδώ και καιρό όσον αφορά τη χρηματοδότηση των στρατών τους

Κατά μήκος της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη ενισχύουν την άμυνα απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.
Δύο χρόνια πολέμου κατά τα οποία οι δυνάμεις του Κρεμλίνου σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς έπεισαν το ΝΑΤΟ ότι αυτό που κάποτε ήταν αδιανόητο δεν είναι πλέον, σημειώνει το Bloomberg.
Το σχέδιο προβλέπει ότι εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες θα εναλλάσσονται τελικά μεταξύ των παραμεθόριων κρατών του, με μέλη της συμμαχίας, όπως η Γερμανία, να σχεδιάζουν μόνιμη παρουσία.
Αλλά θα είναι αρκετό; Για να ανταποκριθούν σε μια στρατιωτικοποιημένη ρωσική οικονομία, τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να ξοδέψουν πολύ περισσότερα για την άμυνα.
Και η πιθανότητα να αναλάβει ξανά την εξουσία ο Donald Trump τους ανησυχεί ότι η Αμερική θα αποφύγει τη δέσμευσή της, ενθαρρύνοντας τον Vladimir Putin.
Στο μίνι ντοκιμαντέρ του Bloomberg Originals The High Price of Deterring Russia, το πρακτορείο πηγαίνει στη Λιθουανία για να δεο από πρώτο χέρι πού διαμορφώνεται ο νέος Ψυχρός Πόλεμος.

300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Στη Βαλτική, πολυεθνικές ταξιαρχίες από τη Γερμανία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσουν μέρος της δύναμης συναγερμού της συμμαχίας που έχει υποσχεθεί 300.000 στρατιώτες για τα επόμενα χρόνια.
Αλλά αυτή η ισχυρή χερσαία παρουσία, μαζί με τη συνεχή βοήθεια για την Ουκρανία, δεν θα είναι φθηνή.
Και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που οι ΗΠΑ -που είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΝΑΤΟ- μπορεί να μετατραπούν από το πιο σταθερό μέλος του στο πιο αναξιόπιστο.
Ο Τrump, που από καιρό επικρίνει την αμυντική συμμαχία, προέβη πρόσφατα στην πρωτοφανή απειλή ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα.
Ακόμα, πολλά ευρωπαϊκά έθνη του ΝΑΤΟ υστερούν εδώ και καιρό όσον αφορά τη χρηματοδότηση των στρατών τους.
Το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έθεσαν έναν στόχο που απαιτούσε από τα μέλη να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του εθνικού τους ΑΕΠ για την άμυνα.
Μια δεκαετία αργότερα, μόλις τα μισά από τα 32 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επιτύχει αυτόν τον στόχο.
Και όμως, το 2% δεν είναι πιθανότατα αρκετό.
Ενώ ο Putin έχει δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση να δοκιμάσει το ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να δαπανήσουν έως και το 4% του ΑΕΠ για να τον αποτρέψουν με επιτυχία.
Και αυτό σημαίνει τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δαπάνες, σημειώνει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης