Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κασσελάκης: Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος - Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ

Κασσελάκης: Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος - Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ
«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας και να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη του στο ΟΝΕ.
Κληθείς να απαντήσει στα σχόλια που έγιναν μετά τις δηλώσεις του για τη Hamas, εξέφρασε την άποψη ότι το «ανθρωπιστικό έργο» που κάνει η οργάνωση, «θα μπορούσε να το κάνει η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Hamas και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967».
Όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα είχε μια αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στις σχέσεις με το Ισραήλ, σημείωσε ότι «δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του περί «ιεράς συμμαχίας» σχετικά με το ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ότι έκανε λόγο για «ιερή αμυντική συμμαχία». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν «πολλά προβλήματα στο ΝΑΤΟ» και ότι «το μεγαλύτερο είναι ότι και η Τουρκία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ», αλλά, όπως είπε, «συγχρόνως, οι δυτικές δημοκρατίες απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πρέπει να έχουν μια συλλογικότητα και μια προστασία σε αυτό το κομμάτι». Τάχθηκε ωστόσο υπέρ της μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής και αμυντικής δυνατότητας».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Βόρεια Μακεδονία, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κύρωσης των μνημονίων, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν το κάνει εδώ και πέντε χρόνια, γιατί «δεν θέλανε να πιστώσουν κάτι θετικό στο ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι και ο πατέρας του συμφωνούσε με τη μικτή ονομασία. Ο γιος του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος συμφωνούσε με μια τέτοια ονομασία, εργαλειοποίησε αυτό το θέμα, δίχασε τον κόσμο το 2019 για να εκλεγεί πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη δήλωσή του για τη γενοκτονία των Ποντίων, ξεκαθάρισε ότι δεν είπε πως «δεν θα έπρεπε να συνομιλούμε με τους Τούρκους από τη στιγμή που δεν την αποδέχονται», αλλά ότι «η βαθιά και ουσιαστική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας πρέπει να έχει και αυτό στο επίκεντρο». «Από την πλευρά μου ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα διεκδικώ την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε όλες μου τις επαφές και με το Κογκρέσο στην Αμερική, όπως επίσης θα διεκδικώ αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα ολοκαυτώματα και τα αντίποινα τα οποία έκανε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Στ. Κασσελάκης εξαπέλυσε επίθεση τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τα ονόματα των κομμάτων. «Αυτή η δημοκρατία είναι όντως νέα και πληγωμένη από τη Νέα Δημοκρατία», είπε, ασκώντας κριτική ότι «υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς». Για το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι είναι «υπό αμφισβήτηση» το αν είναι σοσιαλιστικό κίνημα «διότι στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά».
«Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά. Άρα λοιπόν τα ονόματα έχουν μια ιστορική αναφορά», συμπλήρωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές εξελίξεις, είπε πως το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο με στόχο να γίνουν αλλαγές στη δομή του κόμματος, στη βάση δύο προτεραιοτήτων: την ενίσχυση της αμεσοδημοκρατίας και την πιο αποδοτική παραγωγή πολιτικής «από τη βάση και από πάνω, συγχρόνως». «Τα όργανα αυτά να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία»

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνεργασία με όμορα κόμματα και συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής» και τόνισε πως «στο καταστατικό συνέδριο, θα ανοίξουν οι δομές του κόμματος διάπλατα και θα μπορέσει να έρθει και νέος κόσμος ισότιμα».
«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο ουδέποτε σκέφτηκε δυο φορές για την ισότητα στον γάμο ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-franchise. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου το οποίο είναι όντως βαθιά προοδευτικό και το οποίο θα έλεγα ότι συμφωνεί και συμβαδίζει με αυτά τα οποία πρεσβεύουμε εμείς, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε και εξήγησε: «Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία. Δεν θα δουλέψει αυτό, δεν θα λειτουργήσει. Γιατί; Γιατί έχουν άλλα, προσωπικά, κίνητρα οι ηγεσίες. Αλλά ο κόσμος από κάτω η βάση ξέρει αυτό το οποίο βλέπει».
Κληθείς να σχολιάσει όσα του καταλογίζουν τα αντίπαλα κόμματα περί «τραμπισμού», «life style πολιτικής», τα χαρακτήρισε «πολύ αδύναμα επιχειρήματα» και τόνισε ότι «εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα». «Υπάρχει κρίση πολιτικής ηγεσίας-ηγετικότητας στην χώρα μας. Προτάσεις, ιδέες, θέσεις κοστολογήσεις, οικονομετρία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα, το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος, τόσα χρόνια μετά, είναι δεύτερη από τον πάτο με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη; Για ποιο λόγο δεν έχουμε πετύχει σύγκλιση ποτέ στην ιστορία μας; Να σας πω γιατί; Δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις και ιδέες. Είναι επειδή υπάρχει κρίση πολιτικής ηγετικότητας. Και θα υπάρξει μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας στις επόμενες εθνικές εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται καν να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε «θα έχει χτίσει μια πολύ πλατιά και βαθιά κοινωνική βάση, που αυτό δεν πρόκειται να γίνει». «Δε θα χρειαστεί. De facto δεν θα χρειαστεί, διότι θα είμαστε πολύ πιο ριζωμένοι στην κοινωνία, θα έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα έχουμε κερδίσει κόσμο από παντού -και από την αποχή. Άρα λοιπόν δεν θα χρειαστεί καν να φτάσουμε εκεί», συμπλήρωσε.

Ο κόσμος να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές

Σχετικά με τις επικείμενες ευρωκλογές, κάλεσε τον κόσμο να «στείλει μήνυμα» κατά της κυβέρνησης:
«Εάν ο κόσμος είναι χαρούμενος με την καθημερινότητα που βιώνει, τότε ας επαληθεύσει το 41%. Εάν έχει ανασφάλεια και άγχος για το μέλλον του και δεν είναι ικανοποιημένος με το κράτος Δικαίου, όπως είναι στο θέμα των Τεμπών με τη συγκάλυψη και τη μονταζιέρα που ξέρουμε σήμερα ότι έγινε. Εάν δεν είναι ικανοποιημένος με την ακρίβεια, που βλέπει ότι δεν μειώνεται το κόστος στο ρεύμα και του είχε πει ο πρωθυπουργός ότι ήταν «εισαγόμενη» η ακρίβεια και τώρα στέλνει επιστολές δήθεν και λέει ότι η χώρα ήταν μπανανία, εάν ο κόσμος λοιπόν θεωρεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει για την υπόλοιπή του ζωή, αυτή η στασιμότητα, το σταθερά πίσω που βιώνει, τότε ας στείλει ένα μήνυμα».
Ερωτηθείς γιατί δεν δίνει το πόθεν έσχες πριν από τις εκλογές, όπως είχε πει, «για να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία, είπε πως θα το δώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως «οφείλει», κατηγορώντας τη ΝΔ ότι εκείνη δημιούργησε την «παραφιλολογία αυτή» , «επειδή δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος Έλληνας μπορεί να διαπρέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει στη χώρα του να συνεισφέρει». «Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σημαντικό εγώ να είμαι απατεώνας σαν όλους τους άλλους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πολύ λυπηρό» ότι «η πολιτική είναι ένα παιχνίδι για τόσους, ένα παιχνίδι της καρέκλας, του χρήματος που μοιράζεται γύρω απ' αυτό, της σκληραγώγησης».

«Δεν είμαστε μια σύγχρονη χώρα αυτή τη στιγμή»

«Εγώ είδα τον Sebastian Kurz, όταν πιάστηκε να επηρεάζει δημοσκοπήσεις, να παραιτείται. Είδα τον Boris Johnson, όταν πιάστηκε να κάνει κορώνα-πάρτι, να παραιτείται. Είδα τον Κόστα στην Πορτογαλία -υπήρχε αναφορά για ζήτημα σκανδάλου- να παραιτείται. Εμείς εδώ πέρα έχουμε υποκλοπές, Predator, Τέμπη, συγκαλύψεις, χίλια θέματα και δεν γίνεται τίποτα», είπε, σχολιάζοντας πως ο λόγος είναι ότι «ο κόσμος έχει μουδιάσει». «Είναι μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και είναι σε παραίτηση και πρέπει ν' αλλάξει αυτό.
Πρέπει ο κόσμος να δώσει τον εαυτό του την ευκαιρία να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Κι αυτό που λέμε εμείς κινηματικότητα και αδιαμεσολάβητα, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του και θα έχει έναν νέο πολιτικό, όχι νέο ηλικιακά μόνο, νέο σε νοοτροπία, ο οποίος θα λογοδοτεί. Αυτό που κάνω, στην κοινωνία που πηγαίνω όλη την ώρα, κάθομαι, γνωρίζω κόσμο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην περίοδο των εσωκομματικών εκλογών, επιβεβαίωσε πως η Έφη Αχτσιόγλου «δεν απαντούσε στα μηνύματά» του, ωστόσο, τόνισε πως «πέρα από την έλλειψη ανταπόκρισης από την κ. Αχτσιόγλου και γενικά από τα προβεβλημένα στελέχη που ήταν τότε στο κόμμα, ήταν μια συζήτηση προεκλογική για την προεδρία του κόμματος που δεν είχε πενηνταράκια».
«Κάποιος να μπορεί να καταλάβει λαϊκά τι θα κάνει με τη ζωή του. Έλεγε δομές, κανόνες, δομές κανόνες. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δομές και κανόνες, άρα, ποια είναι η διαφορά;», διερωτήθηκε, ενώ έκανε λόγο για «κρίση ηγεσίας, ηγετικότητας». «Δεν ήταν ξεκάθαρο στον κόσμο τι πρεσβεύεις», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την κίνηση που έκανε πρόσφατα σηκώνοντας το αριστερό του χέρι στο μαγαζί που τραγουδούσε ο Κωνσταντίνος Αργυρός και το κατά πόσο αυτό σημαίνει «επανάσταση» σημείωσε πως «η χώρα έχει ανάγκη μια «επανάσταση», μια «επανάσταση κοινής λογικής», «επανάσταση αξιοπρέπειας, επανάσταση αξιοκρατίας», «επανάσταση δημοκρατίας, επανάσταση δικαιοσύνης». «Δεν είμαστε μια σύγχρονη χώρα αυτή τη στιγμή, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης