Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ο Παγκόσμιος Νότος αποδοκίμασε το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Srebrenica – Ευχαριστώ από Σερβία σε Ρωσία, Κίνα, Ελλάδα

ΟΗΕ: Ο Παγκόσμιος Νότος αποδοκίμασε το ψήφισμα για τη γενοκτονία στη Srebrenica – Ευχαριστώ από Σερβία σε Ρωσία, Κίνα, Ελλάδα
68 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία για τη γενοκτονία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic  ευχαρίστησε τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες που δεν υποστήριξαν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη γενοκτονία της Srebrenica το 1995.
«Αν κοιτάξετε την κατανομή ως προς τον πληθυσμό, είχαμε περισσότερα από τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού με το μέρος μας - αποχές και ψήφοι κατά.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κίνα, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Η Σερβία δεν θα ξεχάσει τους Ούγγρους αδελφούς μας, τους Σλοβάκους, τους Έλληνες, τους Κύπριους που τόλμησαν να απέχουν», είπε ο Vucic μιλώντας στη σερβική ραδιοφωνία.
Ο Σέρβος ηγέτης αναφέρθηκε επίσης στις χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Λατινικής Αμερικής που απείχαν ή καταψήφισαν το ψήφισμα.
Τους ευχαρίστησε για τη στάση τους.
Μετά την ψηφοφορία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για τη γενοκτονία της Srebrenica.

Ο Παγκόσμιος Νότος αποδοκίμασε το ψήφισμα

Το έγγραφο με τίτλο «Διεθνής Ημέρα Προβληματισμού και Εορτασμού της Γενοκτονίας στη Srebrenica το 1995» υποστηρίχθηκε από 84 χώρες, ενώ 19 χώρες το καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Ουγγαρία, η Κίνα, η Σερβία και η Συρία.
68 χώρες απείχαν.
Το σχέδιο ψηφίσματος εισήχθη από εκπροσώπους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Ρουάντα και της Γερμανίας και συνυπογράφουν κυρίως δυτικές χώρες.
Η Ρωσία μίλησε επανειλημμένα κατά του ψηφίσματος, σημειώνοντας ειδικότερα ότι η έγκρισή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και δεν έχει καμία σχέση με τη μνήμη των θυμάτων των γεγονότων εκείνων των ημερών.
Ο Vucic από την πλευρά του, είπε ότι η Δύση επεδίωξε το σχέδιο ψηφίσματος για να «αποδείξει το αναπόφευκτο της πολιτικής τιμωρίας για όλες τις χώρες με ανεξάρτητη θέση στη διεθνή σκηνή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης