Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Oaktree Capital ο έλεγχος της Ίντερ Μιλάνου – Έχασαν την αποπληρωμή δανείου οι Κινέζοι ιδιοκτήτες

Στην Oaktree Capital ο έλεγχος της Ίντερ Μιλάνου – Έχασαν την αποπληρωμή δανείου οι Κινέζοι ιδιοκτήτες
Πως απέκτησε η Oaktree Capital την πρωταθλήτρια Ιταλίας
Στην Oaktree Capital φαίνεται ότι περνά ο έλεγχος Ίντερ, αφού οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του ποδοσφαιρικού συλλόγου απέτυχαν να αποπληρώσουν έγκαιρα ένα δάνειο 400 εκατ. ευρώ.
Η Oaktree με έδρα το Λος Άντζελες, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές χρέους στον κόσμο, δήλωσε ότι «ανέλαβε την κυριότητα» των πρόσφατα στεφθέντων πρωταθλητών Ιταλίας μετά την αποτυχία της κινεζικής εταιρείας λιανικής Suning να αποπληρώσει ένα τριετές δάνειο που έληξε στις 21 Μαΐου.
Η κίνηση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας σκληρής δημόσιας μάχης μεταξύ της Oaktree και της Suning για τους πρωταθλητές Ιταλίας και με το fund να έχει επενδύσει 192 δισεκατομμύρια δολάρια στην ιδιοκτησία ενός από τους πιο διάσημους συλλόγους στον κόσμο - η πρώτη φορά που κατέχει τέτοιο περιουσιακό στοιχείο.
Ο Steven Zhang, ο 32χρονος γιος του ιδρυτή της Suning τον οποίο είχε τοποθετήσει ως πρόεδρο του συλλόγου, κατηγόρησε το Σαββατοκύριακο την Oaktree ότι υπονόμευσε τις προσπάθειες να «βρεθεί μια φιλική λύση» και προειδοποίησε ότι «η συμπεριφορά της ενέχει πλέον πιθανούς κινδύνους για τον σύλλογο που θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητά του».
Τις τελευταίες εβδομάδες η Suning είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια αναχρηματοδότηση με τον αμερικανικό κολοσσό ομολόγων Pimco, αλλά αυτές οι συνομιλίες περιπλέχθηκαν από την Oaktree και τελικά αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς.

Η περίπτωση της Suning

Η Suning αγόρασε το πλειοψηφικό μερίδιο της Ίντερ το 2016 και έλαβε ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 275 εκατομμυρίων ευρώ από την Oaktree το 2021, εξασφαλισμένο έναντι του μεριδίου.
Τα οικονομικά του ποδοσφαιρικού συλλόγου είχαν επηρεαστεί όμως από την πανδημία και χρειάστηκε οι ιδιοκτήτες του να εισφέρουν περισσότερα κεφάλαια στον σύλλογο.
Έκτοτε, το υπόλοιπο αυξήθηκε σε περίπου 395 εκατ. ευρώ, λόγω του ετήσιου επιτοκίου του δανείου άνω του 12%.
Η επισφαλής οικονομική κατάσταση της Ίντερ έρχεται σε αντίθεση με την επιτυχία της στον αγωνιστικό χώρο.
Ο Alejandro Cano, διευθύνων σύμβουλος και συν-επικεφαλής της Ευρώπης για τη στρατηγική Global Opportunities της Oaktree, δήλωσε ότι η αρχική εστίαση της Oaktree είναι η διασφάλιση «λειτουργικής και οικονομικής σταθερότητας» για τον σύλλογο, ο οποίος τον περασμένο μήνα νίκησε την αντίπαλη AC Milan και στέφθηκε πρωταθλήτρια της Serie. Α, το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ιταλίας.
Η Oaktree είχε προβλέψει ότι η Suning θα πουλούσε τον σύλλογο πριν τη λήξη του δανείου και διαμόρφωσε τη συναλλαγή με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από μια πώληση.
Η Suning συνεργάστηκε με τους συμβούλους Raine Group και Goldman Sachs για τουλάχιστον 18 μήνες, αλλά δεν κατάφερε να βρει αγοραστή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης