Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικός τρόμος: To S-500 δολοφόνος 5ης γενιάς, καταστρέφει τα πιο εξελιγμένα όπλα της Δύσης

Ρωσικός τρόμος: To S-500 δολοφόνος 5ης γενιάς, καταστρέφει τα πιο εξελιγμένα όπλα της Δύσης
Είναι το μόνο αντιαεροπορικό σύστημα παγκοσμίως που μπορεί να αναχαιτίσει τους υπερηχητικούς ρωσικούς πυραύλους Kinzhal
Το νέο ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-500 θα είναι σε θέση να καταστρέψει τα πιο εξελιγμένα δυτικά όπλα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει δημοσίευμα του The National Interest.
«Η συμπερίληψη του συστήματος S-500 Prometheus στο ρωσικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης και να προσφέρει στη Μόσχα ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα.
Το νέο σύστημα αεράμυνας του ρωσικού στρατού έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να καταστρέφει εχθρικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς, αλλά είναι επίσης ικανό να χτυπά δορυφόρους χαμηλής τροχιάς» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Σε δύο εκδόσεις

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu είχε πει πως εντός του 2024, ο ρωσικός στρατός θα λάβει τα πρώτα δείγματα του αντιαεροπορικού συστήματος νέας γενιάς S-500 σε δύο εκδόσεις.
Η μια ως σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και η δεύτερη ως σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Όπως αναφέρεται, το Κρεμλίνο βασίζεται στο ισχυρό αντιαεροπορικό πυραυλικό της σύστημα για να αντιμετωπίσει τα μαχητικά 4ης γενιάς που αναμένεται να δώσει η Δύση στην Ουκρανία.

Δολοφόνος 5ης γενιάς

Το S-500 «Prometheus» ανήκει σε μια νέα γενιά αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος και περιγράφεται ως ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας για σύγχρονο πόλεμο.
Είναι ένα καθολικό σύστημα αναχαίτισης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου ύψους με αυξημένο δυναμικό πυραυλικής άμυνας.
Η Μόσχα διαφημίζει το S-500 ως «δολοφόνο 5ης γενιάς».
Αν και η ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης του εν λόγω αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος ανακοινώθηκε το 2011, έκτοτε η παραγωγή του αναβλήθηκε αρκετές φορές.
Το 2018 η Ρωσία ανακοίνωσε πως οι δοκιμές των S-500 κατέγραψαν ρεκόρ για το εύρος καταστροφής ενός συστήματος αεράμυνας.
Όπως αναφέρεται, το S-500 μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 500 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, το S-500 μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς 40N6M με βεληνεκές έως 400 χιλιόμετρα και πυραύλους 77N6 με βεληνεκές έως και 600 χιλιόμετρα.

Τι περιλαμβάνει το σύστημα

«Το σύστημα περιλαμβάνει τέσσερα οχήματα ραντάρ, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ αναγνώρισης και προσδιορισμού στόχου 91N6E(M), το ραντάρ 96L6-TsP και τα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών 76T6 και 77T6» υποστηρίζει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, επισημαίνοντας ότι «αυτό το σύστημα ραντάρ επιτρέπει στο S-500 να ανιχνεύει βαλλιστικούς και εναέριους στόχους σε βεληνεκές έως 2.000 και 800 km, αντίστοιχα».

Το μόνο που αναχαιτίζει τους Kinzhal

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το νέο της σύστημα Prometheus είναι το μόνο όπλο που μπορεί να αναχαιτίσει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Το X-47M2 Kinzhal έχει εκτιμώμενη εμβέλεια πτήσης περίπου 500 χιλιόμετρα, δηλωμένη μέγιστη ταχύτητα 10 Mach, έχει τόσο συμβατική όσο και πυρηνική έκδοση και θεωρείται ένας από τους πιο τρομερούς τύπους όπλων στο οπλοστάσιο της Μόσχας.
Χάρη στη δηλωμένη ικανότητα του S-500 να ανιχνεύει και να αναχαιτίζει εναέριους στόχους σε απόσταση έως και 600 km, μπορεί να εξουδετερώσει τις εισερχόμενες απειλές πολύ πριν φτάσουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και άλλες βασικές τοποθεσίες υποδομής.

Τεράστιο πλεονέκτημα

Όπως σημειώνεται στο περιοδικό Army Recognition: «επιπλέον, το σύστημα S-500 Prometheus συνδυάζει προηγμένη τεχνολογία ραντάρ και δυνατότητες ελέγχου πυρός για την απρόσκοπτη ανίχνευση, παρακολούθηση και εμπλοκή πολλαπλών στόχων ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών stealth αεροσκαφών και πυραύλων stealth».
«Εάν η ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία διαρκέσει έως το 2025, τότε η συμπερίληψη του συστήματος S-500 Prometheus στο οπλοστάσιο της Μόσχας θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης και να προσφέρει στη Ρωσία ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα.
Εάν τα θανατηφόρα συστήματα αεράμυνας λειτουργούν όπως υπερηφανεύεται το Κρεμλίνο, τότε ακόμη και τα πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα του Κιέβου θα έχουν πρόβλημα» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ενδιαφέρον από Τουρκία, Κίνα

Μάλιστα, επισημαίνεται πως μόλις το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 καταστεί λειτουργικό, θα αρχίσουν οι εξαγωγές του προς Τουρκία και Κίνα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan έχει ήδη δηλώσει ότι η Τουρκία σκοπεύει να παράγει τους S-500 από κοινού με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης