Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωεκλογές 2024: Ο νομοθετικός φάκελος-φωτιά για την επόμενη ημέρα

Ευρωεκλογές 2024: Ο νομοθετικός φάκελος-φωτιά για την επόμενη ημέρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) για να επιταχύνει την παραγωγή και να θέσει τη βιομηχανία της ΕΕ σε πολεμική ετοιμότητα
Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά αποθέματα όπλων και αμυντικών συστημάτων εξαντλούνται και η βιομηχανία του μπλοκ διστάζει να επενδύσει για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) για να επιταχύνει την παραγωγή και να θέσει τη βιομηχανία της ΕΕ σε πολεμική ετοιμότητα. Το μακροπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ έως το 2027.
Πρόκειται για το μοναδικό κείμενο που έχει προταθεί για την πολιτική της αμυντικής βιομηχανίας από την Κομισιόν με στόχο να προωθηθεί στα χέρια των Ευρωπαίων νομοθετών το επόμενο διάστημα.
Οι αμυντικοί φάκελοι, όταν άπτονται στη βιομηχανική πολιτική, υπόκεινται στη συνήθη νομοθετική διαδικασία, σε αντίθεση με την αμυντική πολιτική που άπτεται στο Συμβούλιο που είναι αρμόιδο για τις προτεραιότητες, τις αποστολές και τις επιχειρήσεις.
Είναι η συνέχεια πολλών βραχυπρόθεσμων έκτακτων προγραμμάτων για την παρακίνηση κοινών προμηθειών και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης, τα οποία βέβαια λήγουν τα επόμενα δύο χρόνια. Τέτοια προγράμματα είναι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών δημοσίων συμβάσεων (EDIRPA) και η πράξη για τη στήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (ASAP).
Καθώς οι αμυντικές βιομηχανίες επωφελούνται από μια ειδική σχέση με τις χώρες στις οποίες είναι εγκατεστημένες και προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από τις κυβερνήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, η κίνηση της Κομισιόν να αναλάβει εκτενέστερο ρόλο στην σύνδεση παραγγελιών και ζήτησης και στην παρακολούθηση των αλυσίδων εφοδιασμού και της παραγωγής αποτέλεσε πηγή συζητήσεων στο Συμβούλιο.
Το προτεινόμενο πρόγραμμα περιλαμβάνει ιδέες που έχουν ήδη απορριφθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του ASAP πέρυσι.
Το κείμενο επρόκειτο αρχικά να υποβληθεί το φθινόπωρο του 2023, ώστε να δοθεί χρόνος στους εκπροσώπους των κρατών μελών και τους βουλευτές να το επανεξετάσουν και να το τροποποιήσουν. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις πριν από τον Μάρτιο γεγονός που σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο -το οποίο ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις του τον Απρίλιο για την τρέχουσα νομοθετική περίοδο- δεν είχε ακόμη την ευκαιρία να ορίσει εισηγητές και να μελετήσει την πρόταση.
Εν τω μεταξύ, εθνικοί εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη άρχισαν να διαπραγματεύονται τον φάκελο τον Απρίλιο.
Ενώ η Κομισιόν ήλπιζε σε ταχεία έγκριση έως το τέλος του 2024, διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ήδη ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον έξι μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία του φακέλου και πολλά ερωτήματα που έθεσαν διπλωμάτες.
Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αναλάβει το έργο μετά τις εκλογές του Ιουνίου, μόλις εγκατασταθεί.
Ωστόσο, μένει να δούμε αν θα περιλαμβάνει πολλές επιτροπές που σχετίζονται με τη βιομηχανία, την εσωτερική αγορά και την ασφάλεια και την άμυνα, όπως συνέβαινε με τα προηγούμενα προγράμματα, ή ίσως μια ολοκληρωμένη επιτροπή ασφάλειας και άμυνας.
Η διαφορά μεταξύ των δεξιών κομμάτων που πρόκειται να αποκτήσουν επιρροή κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα διαιρεθεί πιθανότατα μεταξύ εθνικιστικών θέσεων που μένουν μακριά από οποιαδήποτε ανάμειξη της ΕΕ στην αμυντική βιομηχανία και φιλοαμερικανικών και φιλοαγοραίων απόψεων κατά των ρητρών αγοράς-ευρωπαϊκής αγοράς.
Εν τω μεταξύ, οι διακηρύξεις των αριστερών κομμάτων της ΕΕ δείχνουν ότι είναι πιθανό να ζητήσουν τη μείωση των κονδυλίων για την αμυντική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης