Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε εθνική ήττα εξελίσσονται οι Πρέσπες - Η Σκοπιανή Siljanovska παίζει στην προεδρική ιστοσελίδα σκέτο το «Μακεδονία»

Σε εθνική ήττα εξελίσσονται οι Πρέσπες - Η Σκοπιανή Siljanovska παίζει στην προεδρική ιστοσελίδα σκέτο το «Μακεδονία»
Νέα πρόκληση από τα Σκόπια, αυτή τη φορά στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας
Σε βαριά εθνική ήττα εξελίσσεται για την Ελλάδα η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας και Zoran Zaev... καθώς, όπως φαίνεται, οι γείτονες δεν θα συμμορφωθούν.
Eιδικότερα, η επίσημη ιστοσελίδα της πρόεδρου της χώρας Gordana Siljanovska - Davkova ανανεώθηκε και αποκαλεί πλέον το γειτονικό κράτος, ως «Μακεδονία» χωρίς τον επίσημο γεωγραφικό της προσδιορισμό, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το παράδοξο είναι ότι -όπως παρατηρούν τα ΜΜΕ της χώρας- δίπλα στον θυρεό δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Την ίδια στιγμή, η συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας ως "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία.
Ενώ στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναγράφεται, επίσης, ως σκέτο «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης.
Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Gordana Siljanovska - Davkova προχώρησε σε συναντήσεις.
Επισημαίνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Gordana Siljanovska - Davkova κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Jovan Mitreski, καλώντας την Gordana Siljanovska να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
fb22.png
Εξωτερική πολιτική... μπάχαλο


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στρατηγική… με τη Νέα Δημοκρατία να εμφανίζει εικόνα μπαχάλου…
Όσο και να θέλει ο Μητσοτάκης και η δεξιά πτέρυγα του κόμματος να μας πείσουν για το αντίθετο η Ντόρα Μπακογιάννη – έχοντας και θεσμική θέση λόγω Κοσόβου – έδωσε όχι μόνο το στίγμα της αλλά και την… γραμμή!
Σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά τόνισε πως δεν θα καταγγείλει η Ελλάδα τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της συμφωνίας και παραδέχθηκε πως τα πρωτόκολλα με τα Σκόπια άργησαν να έρθουν προς κύρωση στην ελληνική βουλή.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πώς θα καταγγείλουμε τη Συμφωνία αυτή, η κυρία Μπακογιάννη είπε: «Δεν θα την καταγγείλουμε, την καταγγέλλουν αυτοί αν πρόκειται να μην την τηρήσουνε. Αν δεν τηρήσουν την Συμφωνία αυτομάτως το σύνολο των χωρών που θεωρεί ότι αυτή η Συμφωνία υπερισχύει του συντάγματός τους και πέραν αυτού το όνομα είναι κομμάτι του συντάγματός τους, θα βρεθούν απέναντι σε όλες τις χώρες δεν θα βρεθούν μόνο απέναντι στην Ελλάδα».
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι είναι διαπραγματευτικό όπλο το γεγονός ότι δεν έχουμε κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε: «Δεν θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Μπορώ να δεχτώ την κριτική ότι αργήσαμε γιατί τα πρωτόκολλα αυτά λύνουν θέματα τα οποία αφορούν και στην Ελλάδα από εκεί και πέρα όμως βεβαίως είναι παντελώς αστεία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Προδοτική συμφωνία

Για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το BN έχει εκφραστεί εδώ και χρόνια.
Ωστόσο, τώρα πια κυβερνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ως τώρα διπλωματική στρατηγική του στο θέμα των Σκοπίων δείχνει να είναι το λιγότερο ανακόλουθη έως φοβική και ενδοτική.

1) Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την συμφωνία, την είχε ονομάσει προδοτική και είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να ακυρώσει τα δύσκολα σημεία της.
Αυτά βέβαια, στην αντιπολίτευση. Τότε που γνωστοί σημερινοί υπουργοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στο Σύνταγμα μαζί με άλλα σαμαρικά στελέχη να διαμαρτυρηθούν κατά της Συμφωνίας.
Όταν έγινε κυβέρνηση, με τη ψήφο των Μακεδονομάχων την οποία, βεβαίως, έλαβε στις εκλογές, ξέχασε τα πάντα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα τιμήσουμε τη Συμφωνία.

2) Μάλιστα, πριν 1,5 μήνα ο Πρωθυπουργός τόνιζε στο Οικονομικό Forum των Δελφών ενώπιον του Zaev που είχε έρθει ο φιλοξενούμενος ομιλητής, ότι η Ελλάδα στηρίζει εμφατικά την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.
Όμως το νέο εθνικιστικό ξέσπασμα του Ζάεφ που μιλούσε για εθνική ομάδα ποδοσφαίρου «Μακεδονία», δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε αφελής καθώς όπως είχαν διαβλέψει έμπειροι διπλωμάτες αλλά και στελέχη της πατριωτικής δεξιάς στη ΝΔ, τα Σκόπια θα κάνουν τα πάντα να λέγονται ως Μακεδονία απέναντι σε όλους, παραβαίνοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

3) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν υπήρξε αυστηρή με τα Σκόπια αλλά βοήθησε το γειτονικό κράτος παρέχοντας δωρεάν εμβόλια κατά του COVID 19 που είχε αγοράσει το Ελληνικό κράτος και είχαν μείνει αδιάθετα στην ελληνική κοινωνία.
Παλαιότερα, μάλιστα, είχε στείλει και ελληνικά μαχητικά να παραφυλάνε τον εθνικό εναέριο χώρο της Β.Μακεδονίας.
Και όλα αυτά, όταν η γειτονική Βουλγαρία για ένα ασήμαντο ζήτημα, αυτό της γλώσσας των Σκοπίων- την οποία ορθά δεν αναγνωρίζει ως μακεδονική καθώς είναι καθαρά βουλγάρικα- έχει βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων.
Εμείς, για ποιο σημαντικά ζητήματα ως ελληνική διπλωματία, γιατί είμαστε ενδοτικοί;
Γιατί δεν καταγγέλουμε την Συμφωνία αφού παραβιάζεται;

4) Γενικότερα η ελληνική διπλωματία μάς έχει μπερδέψει.
Στο θέμα των Σκοπίων, όπου έχουμε μεγάλη διαφορά ισχύος, ποιεί τη νήσσαν.
Έχουμε ξαναγράψει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί μέσα από την συνεργασία των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας.
Απεναντίας, η ελληνική οικονομία δεν έχει να ωφεληθεί από την αγορά των Σκοπίων, το αντίθετο.
Και παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί καν να πιέσει ένα απολύτως εξαρτώμενο από εμάς κράτος να σεβαστεί μία Συμφωνία που περισσότερο είναι υπέρ των Σκοπίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης