Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα στοιχεία αλλάζουν τις θεωρίες γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Fico

tags :
Νέα στοιχεία αλλάζουν τις θεωρίες γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Fico
Ο υπουργός Άμυνας Robert Kalinak (Smer-SD) δήλωσε ότι είναι πιθανό ο δράστης να είχε επικοινωνήσει με κάποιον από τον κύκλο του για την απόπειρα δολοφονίας, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό «να μην έδρασε μόνος του»
Ο 71χρονος άνδρας που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Robert Fico την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται να μην έδρασε ως ο λεγόμενος «μοναχικός λύκος», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutai-Estok (Hlas), προσθέτοντας ότι δεν ήταν αυτός που διέγραψε το ιστορικό του φερόμενου ως δράστη στο Facebook λίγες ώρες μετά την επίθεση.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες από τη νέα ομάδα που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση της δολοφονίας, ο 71χρονος Σλοβάκος πολίτης που φέρεται να πυροβόλησε τον Fico στις 15 Μαΐου και έκτοτε συνελήφθη, είχε διαγράψει το ιστορικό των συνομιλιών του και το Facebook δύο ώρες μετά το περιστατικό.
«Ωστόσο, δεν διαγράφηκε από τον ίδιο και προφανώς ούτε από τη σύζυγό του», δήλωσε ο Sutai-Estok σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής, η οποία επικεντρώθηκε στην κατάσταση ασφαλείας στη χώρα.
«Με βάση αυτές τις επιχειρησιακές πληροφορίες, εργαζόμαστε επομένως και με την πιθανότητα ότι μια ομάδα ατόμων βρίσκεται πίσω από την επίθεση», πρόσθεσε ο Sutai-Estok.
Ο υπουργός Άμυνας Robert Kalinak (Smer-SD) δήλωσε ότι είναι πιθανό ο δράστης να είχε επικοινωνήσει με κάποιον από τον κύκλο του για την απόπειρα δολοφονίας, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό «να μην έδρασε μόνος του».
Ο Pavel Gaspar, αναπληρωτής διευθυντής, υπεύθυνος της Σλοβακικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS), προειδοποίησε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Σλοβακία είναι σοβαρή και «δεν διευκολύνεται από το γεγονός ότι τα ξένα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται εδώ και η Σλοβακία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής».
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποτελούμε φυτώριο για τις δραστηριότητες των υπηρεσιών πληροφοριών από το εξωτερικό», δήλωσε ο Gaspar.
Ο πατέρας του, Timbor Gaspard, βουλευτής του Smer και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και ασφάλειας, δήλωσε ότι θα συγκληθεί συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να εξεταστεί η κατάσταση ασφάλειας της χώρας.
«Μπορώ να φανταστώ ότι μόνο ένας πόλεμος ή μια μαζική τρομοκρατική επίθεση θα αποτελούσε μια πιο σοβαρή κατάσταση από αυτή», δήλωσε ο Gaspard, βουλευτής του Smer.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Fico βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο της Banská Bystrica, αν και, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου Milan Urbani, η ζωή του μπορεί να μην βρίσκεται σε κίνδυνο πλέον, αλλά η κατάστασή του παραμένει σοβαρή.

Η κατάσταση δεν ηρεμεί

Την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση είναι σχετικά τεταμένη στη χώρα.
Εκτός από τη μεγάλη παραπληροφόρηση σχετικά με το περιστατικό που διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα σχόλια μίσους, ο Μιχάλ Σιμέτσκα, επικεφαλής του πρώτου κόμματος της αντιπολίτευσης Προοδευτική Σλοβακία (PS), ενημέρωσε την Παρασκευή ότι αναγκάστηκε να καταθέσει ποινική μήνυση λόγω των απειλών που δέχτηκε για τη ζωή του και της οικογένειάς του.
Ορισμένοι κυβερνητικοί πολιτικοί άρχισαν επίσης να κατηγορούν τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση ότι ευθύνονται έμμεσα για την επίθεση.
«Ο λόγος για το μίσος και την ένταση στη σλοβακική κοινωνία δεν είναι οι αλλαγές στην Ειδική Εισαγγελία, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ή στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTVS», αλλά «αυτό που πολλοί πολιτικοί και εσείς, πολλά μέσα ενημέρωσης, έχετε κάνει», δήλωσε, για παράδειγμα, ο Šutaj Eštok στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενώ τα νομοσχέδια αυτά έχουν οδηγήσει σε μαζικές διαμαρτυρίες και στη συγκέντρωση υπογραφών από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς.
Η έκκληση για ηρεμία και ενοποίηση εν μέσω εντάσεων και παρά το κάλεσμα προς όλους τους ηγέτες των κομμάτων να συναντηθούν στο προεδρικό μέγαρο, όπως ζήτησε ο εκλεγμένος πρόεδρος Πέτερ Πελεγκρίνι (Hlas) και η πρόεδρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί.
«Οι τελευταίες ημέρες και οι συνεντεύξεις Τύπου μας έδειξαν ότι ορισμένοι πολιτικοί είναι απλώς ανίκανοι για στοιχειώδη αυτοκριτική, ακόμη και μετά από μια τέτοια τραγωδία», δήλωσε ο Πελεγκρίνι σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης