Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταξύ σφύρας SSM και ρωσικού άκμονος βρίσκονται οι τράπεζες της ΕΕ - Η περίπτωση της «ελληνικής» Unicredit

Μεταξύ σφύρας SSM και ρωσικού άκμονος βρίσκονται οι τράπεζες της ΕΕ - Η περίπτωση της «ελληνικής» Unicredit
Η ΕΚΤ ζητά από τις Raiffeisen, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Commerzbank ή Deutsche Bank να επιταχύνουν την απεμπλοκή, με την απειλή ότι θα υπομονευτεί η φήμη τους εάν δεν το κάνουν
Στην αδυναμία εξεύρεσης λύσης σε ό,τι αφορά στην έξοδο της μετόχου της Alpha Bank UniCredit και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών από τη Ρωσία αναφέρεται σε άρθρο της η Corriere della Sera, το οποίο υπογράφει ο Federico Fubini.
«Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Φρανκφούρτης και της Μόσχας για να συμφωνηθεί μέθοδος εξόδου των ευρωπαϊκών τραπεζών από τη Ρωσία που δεν θα δίνει στο Κρεμλίνο ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το άρθρο της Corriere della Sera, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες, έρχεται δύο μέρες μετά την είδηση του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τo οποίo διαιτητικό δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης εξέδωσε απόφαση σε βάρος της UniCredit στο πλαίσιο αγωγής από τη RusKhimAlians, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας ύψους 462,7 εκατ. ευρώ.
Πηγές της UniCredit ξεκαθαρίζουν, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν αφορά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί, αλλά αυτά που επιδιώκει να κατασχέσει η ρωσική πλευρά.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, προσθέτοντας πως αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν αποκλειστικά την υπόθεση που εκδικάστηκε μετά από αγωγή της RusKhimAlians (κοινοπραξίας της Gazprom και της Rusgazdobych) και όχι συνολικά τη θυγατρική της UniCredit στη Ρωσία.
Από την πλευρά της, η Corriere della Sera αναφέρει ότι η UniCredit αξιολόγησε δεκάδες επιλογές για την πώλησή της θυγατρικής της, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι δυνητικοί αγοραστές υπόκειντο σε δυτικές κυρώσεις, ενώ σε άλλες τέθηκε ρωσικό βέτο.

Κατά 67% έχει μειώσει τον ισολογισμό της η θυγατρική της UniCredit στη Ρωσία από το 2022

Μιλώντας πρόσφατα σε αναλυτές με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων Α’ τριμήνου ο CEO του ομίλου Andrea Orcel τόνισε ότι η UniCredit θα έχει μηδενίσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2025 τη διασυνοριακή της έκθεση στη Ρωσία, η οποία ανέρχεται σήμερα στα €400 εκατ., ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να μειώνει την παρουσία της στη χώρα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος «τα τελευταία δύο χρόνια, με ηρεμία και οργανωμένο τρόπο, μειώσαμε τη διασυνοριακή μας έκθεση κατά €5,6 δισ., δηλαδή κατά 91%, και θα μηδενιστεί πρακτικά τους επόμενους 15-18 μήνες.
Στη ρωσική αγορά, έχουμε μειώσει την έκθεσή μας κατά 67% και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Η στρατηγική μας είναι η ίδια, της σταδιακής, αποφασιστικής και οργανωμένης απεμπλοκής τα επόμενα χρόνια».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σε σχετικό διάταγμα που είχε εκδώσει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, χαρακτήρισε «συστημικής σημασίας» για τη Ρωσία μία σειρά από τράπεζες, μεταξύ των οποίων τις αμερικανικές τράπεζες Citigroup και JPMorgan που έχουν παρουσία στη χώρα αλλά και τη UniCredit, γεγονός έθεσε συγκεκριμένους περιορισμούς σε αυτές τις τράπεζες, αναφέρει η εφημερίδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το διάταγμα, ο έλεγχος των ξένων μετόχων αναστέλλεται, εάν οι τράπεζες αυτές λαμβάνουν αποφάσεις με τις οποίες η ρωσική κεντρική τράπεζα δεν συμφωνεί, με την τελευταία να μπορεί να απαλλοτριώσει τις θυγατρικές ξένων ιδρυμάτων και να τις εκχωρήσει σε συμβολική τιμή σε ρωσικό φορέα, εάν θεωρεί ότι η διοίκηση από το εξωτερικό παραμελεί «συστημικά σημαντικές» λειτουργίες.
Ωστόσο, όπως σημειώνει η Corriere della Sera, αυτό το νομικό πλαίσιο έρχεται σήμερα σε αντίθεση με την πρωτοβουλία που μόλις ανέλαβε η ΕΚΤ πριν από μερικές μέρες να ζητήσει από τις τράπεζες που έχουν έκθεση στη Ρωσία να υποβάλουν νέα σχέδια για ταχεία έξοδο από τη Ρωσία.
Η προειδοποίηση αυτή θέτει τις ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς από τη μία «η Μόσχα απειλεί με απαλλοτρίωση, εάν τα ξένα ιδρύματα σταματήσουν να διασφαλίζουν τη λειτουργία πληρωμών σε ευρώ στη χώρα, τώρα που τα κύρια ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν μπορούν πλέον να το πράξουν λόγω κυρώσεων.
Παράλληλα, η ΕΚΤ ζητά από τις Raiffeisen, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Commerzbank ή Deutsche Bank να επιταχύνουν την απεμπλοκή, με την απειλή ότι θα υπομονευτεί η φήμη τους εάν δεν το κάνουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης