Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση – ματ από τη Ρωσία, με στρατηγικό κόμβο πετρελαίου στο Αφγανιστάν - Τριπλή διασύνδεση Βαλτικής, Μαύρης, Μεσογείου

Κίνηση – ματ από τη Ρωσία, με στρατηγικό κόμβο πετρελαίου στο Αφγανιστάν - Τριπλή διασύνδεση Βαλτικής, Μαύρης, Μεσογείου
Αναλύοντας τη στρατηγική σημασία του φερόμενου σχεδίου αφγανικού κόμβου πετρελαίου της Ρωσίας
Οι συνεχιζόμενες θαλάσσιες εξαγωγές στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού μέσω της Βαλτικής, της Μαύρης και της Μεσογείου Θάλασσας μπορεί να θεωρηθούν στρατηγικά ανεξάρτητες λόγω των εντάσεων με τη Δύση, εξ ου και η ανάγκη για την προώθηση μιας πιο αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του Αφγανιστάν, Nooruddin Azizi, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η χώρα του συμφώνησε με το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν να χτίσουν έναν κόμβο εοφδιασμού στη βορειοδυτική επαρχία Χεράτ, ο οποίος είπε ότι θα διευκολύνει επίσης την εξαγωγή ρωσικού πετρελαίου στη Νότια Ασία μέσω οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών.
Το πρακτορείο σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξαγωγή αυτού του «δρόμου» από τη Ρωσία στο Πακιστάν στο προσεχές μέλλον, αν και δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε στρατηγική συμφωνία για την ενέργεια παρά τα πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων.
Ακόμη και ελλείψει ενός, ίσως θα ήταν πιο βολικό για τη Ρωσία να εξάγει πετρέλαιο στην Ινδία και σε άλλες χώρες στην ομώνυμη περιοχή του ωκεανού μέσω των λιμένων της Αραβικής Θάλασσας και του Κόλπου, του λεγόμενου Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου, με τα οποία συνδέεται η Χεράτ μέσω του νέου σιδηροδρόμου.

Ο ρόλος του Πακιστάν

Επιπλέον, η δημιουργία αυτού του ίδιου εναλλακτικού δικαιώματος στο κατώφλι του Πακιστάν θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στους de facto στρατιωτικούς ηγεμόνες του να καταλήξουν επιτέλους σε μια στρατηγική ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία αντί να συνεχίσουν να μοιάζουν επ' αόριστον υπό την εύνοια προς τους Αμερικανούς προστάτες τους, ξεκλειδώνοντας έτσι το πλήρες εμπορικό δυναμικό τους.
Ο Azizi είναι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί πράγματι να συμβεί αφού αποκάλυψε στο περιθώριο του ετήσιου Φόρουμ Ρωσίας-Ισλαμικού Κόσμου της περασμένης εβδομάδας ότι ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία διαμετακόμισης με τη Ρωσία, το Πακιστάν και το Τουρκμενιστάν.
Είπε επίσης στο Sputnik για το όραμα της κυβέρνησής του να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη Νότια Ασία μέσω του Αφγανιστάν, αν και η Μόσχα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της σε αυτά τα σχέδια.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται.
Οι συνομιλίες με το Πακιστάν προφανώς συνεχίζονται στα παρασκήνια, όπως υποδηλώνουν οι αισιόδοξοι ισχυρισμοί των μέσων ενημέρωσης του Azizi, γεγονός που προσθέτει περισσότερο πλαίσιο στην πιθανότητα η Ρωσία να καλέσει το Πακιστάν να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής "Outreach"/"BRICS-Plus" τον Οκτώβριο.

Τα «BRI» των BRICS

Τα παραπάνω εξηγούν πώς αυτό θα μπορούσε ακούσια να προσβάλει τους επί δεκαετίες στρατηγικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ινδία, ενώ αυτοί οι τρεις εδώ, περιγράφουν λεπτομερώς την «BRI», εκ των BRICS, πορεία χάραξης πολιτικής που εμφανίστηκε τον περασμένο χρόνο και την επιρροή που ασκεί σε αυτούς.
Αφήνοντας κατά μέρος τις ακούσιες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό στις ρωσο-ινδικές σχέσεις σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Narendra Modi παρακάμψει τη σύνοδο κορυφής λόγω διαμαρτυρίας με οποιοδήποτε πρόσχημα, οι βελτιωμένες ρωσο-πακιστανικές σχέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση των αφγανοπακιστανικών με τη μεσολάβηση Ρωσίας.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Ταλιμπάν οραματίζονται τη Ρωσία να παίζει μεγάλο ρόλο στον νόμο περί γεωοικονομικής εξισορρόπησης, ο οποίος στοχεύει στη διατήρηση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν έναντι του Πακιστάν.
Πάντως, εάν το Πακιστάν τουλάχιστον εν μέρει απελευθερωθεί από τον αμερικανικό ζυγό αρκετά ώστε να επισφραγίσει επιτέλους τη μακροχρόνια διαπραγματευθείσα στρατηγική ενεργειακή του συμφωνία με τη Ρωσία, τότε προκύπτει ότι θα πρέπει να βελτιώσει και τους δεσμούς του με το Αφγανιστάν προκειμένου να διευκολυνθεί η προγραμματισμένη διέλευση μεγάλης κλίμακας πετρελαίου μέσω αυτής της χώρας.
Η Ρωσία, η οποία έχει εξίσου άριστες σχέσεις και με τις δύο, παρά τις περιστασιακές διαφωνίες, όπως η απογοήτευση της Μόσχας με την άρνηση των Ταλιμπάν να σχηματίσουν μια εθνοπολιτικά χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών, και τις υποψίες ότι το Πακιστάν εξοπλίζει την Ουκρανία, θα μπορούσε φυσικά να μεσολαβήσει σε αυτές τις συνομιλίες.

«Ummah Pivot» της Μόσχας

Οποιοδήποτε επιτυχημένο αποτέλεσμα θα ενίσχυε το «Ummah Pivot» της Μόσχας τα τελευταία χρόνια.
Η Ρωσία - ή μάλλον η ταχέως αναδυόμενη και πρόσφατα επιρροή υπέρ της BRI πτέρυγας χάραξης πολιτικής - μπορεί να υπολογίσει ότι αυτά τα οφέλη υπερτερούν της πιθανής απώλειας ήπιας δύναμης στην ινδική κοινωνία που θα προέκυπτε εάν προσκαλέσει το Πακιστάν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου για να τεθούν σε εφαρμογή τα παραπάνω.
Η αψήφηση της Ινδίας στις απειλές κυρώσεων των ΗΠΑ σχετικά με τη πρόσφατα σφραγισμένη συμφωνία για το λιμάνι Chabahar με το Ιράν και η επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός της να συνεχίσει να κλιμακώνει το εμπόριο με τη Ρωσία μπορεί να την πείσει ότι οι απτές συνέπειες θα ήταν μηδενικές.
Αυτή η τελευταία πιθανή εξέλιξη στο "Ummah Pivot" της Ρωσίας, η οποία απαιτεί την οριστικοποίηση μιας μακροχρόνιας στρατηγικής ενεργειακής συμφωνίας με το Πακιστάν και στη συνέχεια τη μεσολάβηση για τη βελτίωση των σχέσεων Αφγανιστάν-Πακιστάν, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον προγραμματισμένο κόμβο πετρελαίου της Ρωσίας στο Αφγανιστάν που ο Azizi ήταν ο πρώτος που δημοσιοποίησε, ή μάλλον αποκάλυψε.
Εάν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος σε αυτό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τότε αυτό θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες η Ρωσία να προσκαλέσει το Πακιστάν στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ η έλλειψη θα διατηρούσε τις πιθανότητες στο σημερινό τους επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης