Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιος ήταν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi - Ο «Χασάπης της Τεχεράνης»

Ποιος ήταν ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi - Ο «Χασάπης της Τεχεράνης»
Λόγω της συμμετοχής του στην καταδίκη χιλιάδων κρατουμένων συνείδησης σε θάνατο τη δεκαετία του 1980, του δόθηκε το παρατσούκλι «Χασάπης της Τεχεράνης»
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν συνετρίβη κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας την Κυριακή, με τις αρχές να επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Ebrahim Raisi.
Αλλά ποιος ήταν ο ηγέτης του Ιράν που αντιμετώπισε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και άλλα έθνη για τη συμμετοχή του στη μαζική εκτέλεση κρατουμένων το 1988;
Ο 63χρονος πρόεδρος, ο οποίος ταξίδευε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και δύο άλλες σημαντικές ιρανικές προσωπικότητες όταν συνετρίβη το ελικόπτερό τους, κατευθυνόταν στο μακρινό βορειοδυτικό Ιράν μετά από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με το SkyNews, ήταν ένας σκληροπυρηνικός ηγέτης, πρώην επικεφαλής του δικαστικού σώματος, ο οποίος ορισμένοι εκτιμούσαν ότι θα μπορούσε μια μέρα να αντικαταστήσει τον ανώτατο ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei.
Λόγω της συμμετοχής του στην καταδίκη χιλιάδων κρατουμένων συνείδησης σε θάνατο τη δεκαετία του 1980, του δόθηκε το παρατσούκλι «Χασάπης της Τεχεράνης», καθώς ήταν μέλος της λεγόμενης επιτροπής θανάτου, για την οποία του επιβλήθηκαν στη συνέχεια κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Σεβαστή και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα

Ως σεβαστή και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ταυτόχρονα, o Raisi  υποστήριξε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, καθώς αυτές κατέστειλαν κάθε διαφωνία, μεταξύ άλλων μετά τον θάνατο της Mahsa Amini το 2022 - της γυναίκας που πέθανε μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της - και τις πανεθνικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν.
Κατά την πολύμηνη καταστολή, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι και συνελήφθησαν πάνω από 22.000.
Τον Μάρτιο, η ερευνητική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για τη «σωματική βία» που οδήγησε στον θάνατο της Amini, μετά τη σύλληψή της επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ ή μαντίλα.
Ο πρόεδρος υποστήριξε επίσης την πρωτοφανή απόφαση του Ιράν τον Απρίλιο να εξαπολύσει επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά του Ισραήλ εν μέσω του πολέμου του με τη Χαμάς.

Συμμετοχή σε μαζικές εκτελέσεις

Στον Raisi επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ εν μέρει λόγω της εμπλοκής του στη μαζική εκτέλεση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων το 1988 στο τέλος του αιματηρού πολέμου Ιράν-Ιράκ.
Υπό τον πρόεδρο, το Ιράν εμπλουτίζει  ουράνιο σε επίπεδα σχεδόν οπλικού επιπέδου και παρεμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις.
Το Ιράν έχει εξοπλίσει τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία και συνεχίζει να εξοπλίζει ομάδες πληρεξουσίων στη Μέση Ανατολή, όπως οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Διεκδίκησε με επιτυχία την προεδρία τον Αύγουστο του 2021, σε μια ψηφοφορία που είχε τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς όλοι οι δυνητικά εξέχοντες αντίπαλοί του αποκλείστηκαν από το να θέσουν υποψηφιότητα σύμφωνα με το σύστημα ελέγχου του Ιράν.
To 2017 έχασε από τον Hassan Rouhani, τον σχετικά μετριοπαθή κληρικό που ως πρόεδρος πέτυχε το 2015 την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Ο Alistair Bunkall, ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι ο πρόεδρος ήταν «μια σημαντική προσωπικότητα στην πολιτική και θρησκευτική κοινωνία του Ιράν», αλλά «δεν είναι καθόλου δημοφιλής», καθώς η κυβέρνησή του έχει δει μια σειρά από διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια κατά της «σκληρής στάσης» του ιδίου και της κυβέρνησης.
Παρ' όλα αυτά, «θεωρείτο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους για να αναλάβει δυνητικά» το ιρανικό καθεστώς όταν πεθάνει ο νυν ανώτατος ηγέτης.
Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος θα ήταν «καθοριστικός» σε πολλές από τις δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, καθώς «θα είχε μεγάλη ανάμειξη σε οτιδήποτε ιδιαίτερα σε ό,τι συνέβαινε στο Ισραήλ και στις γύρω περιοχές, όπως ο Λίβανος και η Γάζα και οι Χούτι τους τελευταίους επτά και κάτι μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης