Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωματερή ανακύκλωσης και πεδίο δοκιμών έχει μετατρέψει η Δύση την Ουκρανία – Φέρνουν τώρα και… ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη

Χωματερή ανακύκλωσης και πεδίο δοκιμών έχει μετατρέψει η Δύση την Ουκρανία – Φέρνουν τώρα και… ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη
Κάνουν αναφορά επιστημονικής φαντασίας μεγέθους Arnold Schwarzenegger που αναπόφευκτα δεσπόζει σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα ρομπότ μάχης με τεχνητή νοημοσύνη
Στα τέλη Απριλίου, μια σειρά από αυτοκίνητα σχηματίστηκε έξω από ένα στρατιωτικό πεδίο δοκιμών κοντά στο Κίεβο, με τους επιβάτες τους να θέλουν να πάρουν μια γεύση από το μέλλον του πολέμου.
Καθώς οι οδηγοί περίμεναν να μπουν, πλήθος από maybugs έκαναν την εμφάνισή τους λίγο πάνω από τα κεφάλαια τους.
Ήταν οι μεγαλύτεροι, ρομποτικοί ανταγωνιστές των στρατιωτικών drones.
Οι χώροι ήταν γεμάτοι τεχνικούς και στρατιώτες, που συγκεντρώνονταν σε ένα γήπεδο με σημάδια από την αποτυχημένη επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο για να δοκιμάσουν τις τελευταίες καινοτομίες τους.
Ανάμεσά τους ήταν μια ουκρανική startup που ονομαζόταν Swarmer.
Εγγεγραμμένη στο Ντέλαγουερ και με γραφεία στη Ρουμανία και την Πολωνία, είχε κάτι ιδιαίτερο για επίδειξη: drones που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να συνεργαστούν ως ένα συντονισμένο σμήνος.
Χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά για την ομάδα πέντε μηχανικών της Swarmer για να προετοιμάσει τα drones για την αποστολή τους: να βρουν και να καταστρέψουν δύο στόχους κρυμμένους κάπου στο πεδίο.
Συνήθως, τα drones χρειάζονται πιλότους εξοπλισμένους με χειριστήρια και γυαλιά τύπου βιντεοπαιχνιδιού για να βλέπουν τις κάμερές τους.
Για αυτή τη δοκιμή, ο Yaroslav Sherstyuk, πρώην αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, σχεδίαζε να εκτελέσει τρία αναγνωριστικά drones και δύο μεγαλύτερα βομβαρδιστικά.
«Θα είμαι επικεφαλής», είπε ο Sherstyuk.
«Αλλά αυτό απαιτεί μόνο το πάτημα τριών κουμπιών».
Έδειξε τους στόχους σε έναν χάρτη, έσπρωξε την εκκίνηση και έγειρε πίσω στην καρέκλα του.
Δύο αναγνωριστικά drones αποφάσισαν μόνοι τους την καλύτερη τροχιά, με βάση ένα πιθανό ανάγλυφο εδάφους ή άλλα πιθανά εμπόδια που επισημάναμε στον χάρτη», είπε ο Sherstyuk, παρακολουθώντας την πρόοδό τους στην οθόνη του.
Ακολούθησαν οι δύο βομβιστές. Μόνο το τελευταίο, μικρό drone έμεινε πίσω.
Οι βομβαρδιστές βρήκαν τους στόχους τους.
Ο Sherstyuk ενέκρινε την επίθεση και τα drones πραγματοποίησαν την επίθεση.
Το τελευταίο drone στροβιλίστηκε προς τα εμπρός.
«Ελέγχει αν τα βομβαρδιστικά κατέστρεψαν τον στόχο», είπε ο Sherstyuk.
"Η εντολή συνήθως απαιτεί επιβεβαίωση καταστροφής ή ζημιάς, οπότε το κάνει."
Η αποστολή ολοκληρώθηκε, τα drones επέστρεψαν πίσω στο Sherstyuk.

Πεδίο δοκιμών

Καθώς ο πόλεμος κατά της Ρωσίας συνεχίζεται, η Ουκρανία αναδεικνύεται σε πεδίο δοκιμών για πόλεμο αιχμής, συμπεριλαμβανομένων των drones και άλλων οχημάτων ικανών να εκτελούν τμήματα της αποστολής τους μόνα τους.
Ο Serhii Kuprienko, ο 39χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Swarmer, πιστεύει ότι τα Swarms του ενδέχεται να αναπτυχθούν φέτος.
«Έχουμε ήδη περάσει τις πρώτες δοκιμές μάχης», είπε.
Επιτρέποντας σε έναν μόνο πιλότο να ελέγχει πολλαπλά drones, η Swarmer στοχεύει να μετριάσει τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού που έχουν βάλει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε δύσκολη θέση τις τελευταίες εβδομάδες.
Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη ή AI, τα drones της εταιρείας θα αντιδρούν αυτόνομα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και θα επικοινωνούν μεταξύ τους για να ενορχηστρώσουν μια πτήση.
«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να κάνουν σε δευτερόλεπτα ό,τι θα χρειαζόταν ένας άνθρωπος αρκετές ώρες, απλώς επειδή αργούμε να επεξεργαστούμε μεγάλο όγκο πληροφοριών», είπε ο Kuprienko.
«Το σμήνος είναι αποτελεσματικό επειδή ένας έμπειρος πιλότος drone μπορεί να εργαστεί αποτελεσματικά με δεκάδες drones ταυτόχρονα».
Τόνισε ότι η απόφαση για επίθεση σε στόχο θα λαμβάνεται πάντα από άνθρωπο.
Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο να κάνει την αναφορά επιστημονικής φαντασίας μεγέθους Arnold Schwarzenegger που αναπόφευκτα δεσπόζει σε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα ρομπότ μάχης με τεχνητή νοημοσύνη.
«Ο στόχος μου», είπε, «είναι να φτιάξω μια σωστή έκδοση του Terminator που θα μας προστατεύει και θα βοηθά τον στρατό μας».

Η Ουκρανία στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία ήταν ο βασικός άξονας της αντεπίθεσης της Ουκρανίας από τη στιγμή που ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορά της τον Φεβρουάριο του 2022.
Η δημογραφία - ο πληθυσμός της Ρωσίας 144 εκατομμυρίων έναντι των 38 εκατομμυρίων της Ουκρανίας - έκανε την υπεροχή της Μόσχας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό ασύγκριτη.
Ο κεντρικός τους ρόλος αναγνωρίστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy ξεκίνησε έναν νέο κλάδο του στρατού: τις Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, εξ ολοκλήρου αφιερωμένες στην εργασία με εναέρια, επίγεια και θαλάσσια drones.
Μέρες αργότερα, η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία βρισκόταν σε καλό δρόμο για να κατασκευάσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο drones μέχρι το τέλος του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης