Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική πόλωση στο Ισραήλ - Netanyahu: To τελεσίγραφο Gantz μας οδηγεί σε ήττα και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους

Πολιτική πόλωση στο Ισραήλ - Netanyahu: To τελεσίγραφο Gantz μας οδηγεί σε ήττα και δημιουργία παλαιστινιακού κράτους
Η απώλεια της υποστήριξης του Gantz θα μπορούσε να κάνει τον Netanyahu να βασίζεται περισσότερο σε μέλη της σκληρής γραμμής του συνασπισμού του, όπως ο Bezalel Smotrich και ο Itamar Ben-Gvir, που έχουν ζητήσει την απέλαση των Παλαιστινίων και την ανοικοδόμηση των ισραηλινών οικισμών στη Γάζα.
Στο μέσο κυβερνητικής δίνης κινείται το Ισραήλ μετά το τελεσίγραφο του υπουργού Πολέμου στο Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ Benny Gantz, επικεφαλής του κόμματος Εθνικής Ενότητας και εταίρου της κυβέρνησης ενότητας του Ισραήλ, πως, είτε θα καθοριστεί από την κυβέρνηση η μεταπολεμική στρατηγική για τη Γάζα, είτε θα ρίξει τον κυβερντικό συνασπισμό, ζητώντας αλλαγή στην πορεία της χώρας, «η αλλαγή χρειάζεται εδώ και τώρα», με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να του απαντά πως οι απαιτήσεις του θα σημάνουν τρία πράγματα: 
- την ήττα του Ισραήλ,
- την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων στην τύχη τους και,
- τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο πολιτικός αντίπαλός του ότι "έδωσε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να δώσει τελεσίγραφο στη Hamas".
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του Γκαντζ θα σημαίνουν "το τέλος του πολέμου και την ήττα του Ισραήλ, την εγκατάλειψη της πλειοψηφίας των ομήρων, τη διατήρηση της Hamas στην εξουσία και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους".
Εάν ο Gantz δίνει πραγματικά προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον και όχι στην ανατροπή της κυβέρνησης, συνέχισε το γραφείο του πρωθυπουργού, πρέπει να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:
- Θέλει ο Gantz να ολοκληρωθεί η επιχείρηση στη Rafah, και αν ναι, γιατί απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση ενότητας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των IDF;
- Αντιτίθεται στη διακυβέρνηση της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή, ακόμα κι αν ο Mahmud Abbas δεν συμμετέχει;
- Θα υποστήριζε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους ως μέρος μιας διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία;
"Ο πρωθυπουργός Netanyahu είναι αποφασισμένος να εξαλείψει τα τάγματα της Hamas", αναφέρει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, "αντιτίθεται στην εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα είναι αναπόφευκτα ένα κράτος τρομοκρατίας".
Ο Netanyahu, σύμφωνα πάντα με το γραφείο του, πιστεύει ότι η κυβέρνηση ενότητας είναι το κλειδί για την επίτευξη των πολεμικών στόχων "και αναμένει από τον Gantz να καταστήσει σαφές στον λαό τις θέσεις του για αυτά τα ζητήματα".

Η δημόσια απογοήτευση και η «παγωμένη» δίωξη

Ο Gantz, ένας απόστρατος στρατηγός, επέκρινε την στρατηγική Netanyahu για τη στρατιωτική εκστρατεία της χώρας στη Γάζα, αντανακλώντας τη δημόσια απογοήτευση στο Ισραήλ για την αποτυχία του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων.
Οι μάχες επαναλήφθηκαν στη βόρεια Γάζα καθώς οι μαχητές της Hamas επέστρεψαν στην περιοχή, προκαλώντας ισχυρισμούς ότι η χώρα δεν κατάφερε να επιτύχει τον δεδηλωμένο στόχο του Netanyahu να νικήσει τη Hamas.
Η απειλή υποδηλώνει ότι η διακομματική πολιτική συνεργασία που προέκυψε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Hamas απειλεί να καταρρεύσει, οδηγώντας ενδεχομένως σε νέες εκλογές.
Οι επικριτές του πρωθουπουργού Netanyahu ισχυρίζονται ότι παρατείνει την στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα για να διατηρήσει την εξουσία του.
Ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο παρελθόν υπό έρευνα για πολλαπλές κατηγορίες για διαφθορά, και η δικαστική διαδικασία εναντίον του να επαναλαμβάνεται εάν ανατραπεί.

Πρόσφατη δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι το ποσοστό αποδοχής του Netanyahu στο Ισραήλ είναι περίπου 32%.

Η χώρα συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις εδώ και μήνες με διαδηλωτές να καλούν τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.
Μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από δεκάδες εξέχοντες Ισραηλινούς νωρίτερα αυτό το έτος ζητούσε την «άμεση απομάκρυνση» του Netanyahu, θεωρώντας τον ως «υπαρξιακή» απειλή για τη χώρα.
Η πολιτική πόλωση στη χώρα παρέμεινε υψηλή από τότε που έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Netanyahu το 2019 και το 2020.
Ο Netanyahu απομακρύνθηκε για λίγο από την εξουσία το 2021, με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Naftaly Bennett να αναδύεται στη θέση του, αλλά επέστρεψε ως πρωθυπουργός το τέλη 2022.
Η απώλεια της υποστήριξης του Gantz θα μπορούσε να κάνει τον Netanyahu να βασίζεται περισσότερο σε μέλη της σκληρής γραμμής του συνασπισμού του, όπως ο Bezalel Smotrich και ο Itamar Ben-Gvir, που έχουν ζητήσει την απέλαση των Παλαιστινίων και την ανοικοδόμηση των ισραηλινών οικισμών στη Γάζα.

Η δήλωση Gantz:


Υπενθυμίζεται πως στη δήλωσή του, ο Gantz ζήτησε μια επείγουσα αλλαγή στην κατεύθυνση του πολέμου, ο οποίος, όπως λέει, απομακρύνεται από την πορεία του λόγω της δειλίας ορισμένων από τους ηγέτες του Ισραήλ.
«Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στο μέτωπο, ορισμένοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη ενεργούν με δειλία και έλλειψη ευθύνης», λέει, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον αναφέρεται.
«Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας, οι όμηροι υφίστανται τις αγωνίες της κόλασης, υπάρχουν κάποιοι που εμπλέκονται σε ανοησίες», λέει ο Gantz, τονίζοντας τη λέξη «κάποιοι».
«Κάποιοι από τους πολιτικούς σκέφτονται το προσωπικό τους όφελος», επισήμανε δηκτικά.
«Στα άδυτα της ισραηλινής πολιτικής ασφάλειας, προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να διεισδύουν», εξήγεί.
«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική πυξίδα», λέει ο Gantz, καταγγέλλοντας την απροθυμία του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να εκπονήσει ένα σχέδιο για μια Λωρίδα της Γάζας μετά τη Hamas και τον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες .

«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο όταν όλοι οι Ισραηλινοί κάνουν καθήκον τους και συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια», προσθέτει, εν μέσω αντιπαραθέσεων για έναν νέο νόμο που καθορίζει πόσοι νεαροί υπερορθόδοξοι θα κατατάσσονται κάθε χρόνο.
Οι πόλεμοι δεν μπορούν να κερδηθούν εν μέσω εσωτερικών αντιπαραθέσεων, υποστηρίζει ο Gantz.
«Χρειάζεται αλλαγή εδώ και τώρα», λέει, δεσμευόμενος ότι το κόμμα του Εθνική Ενότητα «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει πορεία, να αποτρέψει μια ήττα και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα πλεύσει με ασφάλεια προς την πραγματική νίκη».
Η δήλωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, καθώς διακυβεύεται η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης