Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο χειρότερος εφιάλτης του Kissinger γίνεται πραγματικότητα – Ο διμέτωπος πόλεμος των ΗΠΑ φέρνει ολοένα και πιο κοντά Ρωσία – Κίνα

Ο χειρότερος εφιάλτης του Kissinger γίνεται πραγματικότητα – Ο διμέτωπος πόλεμος των ΗΠΑ φέρνει ολοένα και πιο κοντά Ρωσία – Κίνα
«Ένας μεγάλος συνασπισμός Κίνας και Ρωσίας θα αποτελούσε το πιο επικίνδυνο σενάριο όσον αφορά τις απειλές για την ηγεμονία των ΗΠΑ» έγραφε κάποτε ο γκουρού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Zbigniew Brzezinski
Ο Vladimir Putin έφτασε στο Πεκίνο την Πέμπτη (16/5/2024) στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στη ρωσική προεδρία.
Ο Putin περιέγραψε τη ρωσο-κινεζική συνεργασία στις παγκόσμιες υποθέσεις ως «έναν από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή» μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Xi Jinping, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν από κοινού τις αρχές μιας δίκαιης και δημοκρατικής παγκόσμιας τάξης που αντανακλά την άνοδος του πολυπολικού κόσμου.
«Είναι θεμελιώδους σημασίας η σχέση Ρωσίας-Κίνας να μην είναι ευκαιριακή και να μην στρέφεται εναντίον κανενός», είπε ο Putin σημειώνοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται επιτυχώς στα Ηνωμένα Έθνη, τους BRICS, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, καθώς και στους G20».
«Είμαστε αποφασισμένοι να εναρμονίσουμε περαιτέρω τις διαδικασίες ολοκλήρωσης στον ευρασιατικό χώρο και να συνδέσουμε την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση με την Πρωτοβουλία One Belt One Road», είπε ο Putin στον Κινέζο ομόλογό του.
Στο οικονομικό μέτωπο, ο Ρώσος πρόεδρος παρατήρησε ότι το διμερές εμπόριο συνεχίζει να σημειώνει ρεκόρ, αγγίζοντας νέο υψηλό που ισοδυναμεί με 227 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, με τη Ρωσία να συνεχίζει να ανεβαίνει τη σκάλα μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Κίνας και να δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία στην ενέργεια, τη βιομηχανία και τη γεωργία.

Στριφογυρνούν στους τάφους τους....Kissinger, Brzezinski


Οι δεσμοί Ρωσίας-Κίνας «έγιναν ισχυρότεροι με την πάροδο του χρόνου, άντεξαν στη δοκιμασία των διεθνών καταιγίδων και σύννεφων και έθεσαν ένα μοντέλο αμοιβαίου σεβασμού, ειλικρίνειας, αρμονίας και αμοιβαίου οφέλους», είπε ο Xi.
Ο Κινέζος ηγέτης επεσήμανε την κοινή δέσμευση του Πεκίνου και της Μόσχας για «δικαιοσύνη» στις διεθνείς σχέσεις και επέκρινε τη «νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου…μονομέρεια, ηγεμονισμός, αντιπαράθεση και πολιτική ισχύος» που επιδιώκονται από ορισμένα κράτη σήμερα ως απειλές για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.
«Ένα βουνό σχηματίζεται από λίγο χώμα και ένας ωκεανός από λίγο νερό», είπε ο Xi, χρησιμοποιώντας μια κινεζική παροιμία για να αναφερθεί στην κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας.
«Τα 75 χρόνια σταθερής φιλίας και ολόπλευρης συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας παρέχουν μια ισχυρή ώθηση στις δύο χώρες να προχωρήσουν παρά τον άνεμο και τη βροχή», τόνισε ο Xi, δήλωση που κάνει τους γκουρού της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ Henry Kissinger και Zbigniew Brzezinski να στριφογυρνούν στους τάφους τους.

Οι ΗΠΑ δίνουν τέλος στο δόγμα της τριγωνικής διπλωματίας του Kissinger

Η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Κίνα (η 18η μέχρι σήμερα) έρχεται λιγότερο από 48 ώρες αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν σκληρούς νέους δασμούς 25-100% σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών προϊόντων, από κρίσιμα ορυκτά, χάλυβα και αλουμίνιο έως μπαταρίες λιθίου, ημιαγωγούς, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και ιατρικά προϊόντα.
Οι περιορισμοί, που ανακοινώθηκαν μετά από μια αναθεώρηση των πολιτικών της εποχής Trump που ανέρχονται σε έναν εμπορικό πόλεμο πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ εναντίον του Πεκίνου, κατακρίθηκαν από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ως σοβαρή «παραβίαση» της δέσμευσης της Ουάσιγκτον «να μην επιδιώξει να περιορίσει την ανάπτυξη του ασιατικού γίγαντα.
Οι δασμοί κατά της Κίνας, που συμπληρώνουν τις χιλιάδες κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στη Ρωσία την τελευταία δεκαετία, απειλούν να βάλουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της μεγάλης στρατηγικής που ακολούθησε η Ουάσιγκτον σε σχέση με τις δύο χώρες κατά το μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου μισού τον 20ο αιώνα.
Το όραμα, που διατυπώθηκε από τους γκουρού της εξωτερικής πολιτικής Henry Kissinger και Zbigniew Brzezinski, επικεντρώθηκε στις προσπάθειες να κρατήσουν τη Ρωσία και την Κίνα διχασμένες για να τις αποτρέψουν από το να συνδυάσουν τις αντίστοιχες δυνάμεις τους για να αμφισβητήσουν την αμερικανική ηγεμονία.
«Ένας μεγάλος συνασπισμός Κίνας και Ρωσίας» θα αποτελούσε «το πιο επικίνδυνο σενάριο» όσον αφορά τις απειλές για την ηγεμονία των ΗΠΑ», έγραψε ο Brzezinski, στην πραγματεία του «Η Μεγάλη Σκακιέρα» το 1997, απηχώντας το δόγμα Kissinger στις αρχές της δεκαετίας του 1970 περί «τριγωνικής διπλωματίας» σε σχέση με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Η λογική επιλογή Ρωσίας – Κίνας

«Και τα δύο κράτη βρίσκονται στο στόχαστρο μιας μακροχρόνιας, επιθετικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ περικύκλωσης και περιορισμού, καθιστώντας τη συνεργασία από κοινού μια λογική επιλογή», δήλωσε στο Sputnik ο βετεράνος αναλυτής διεθνών σχέσεων Brian Berletic.
«Για πολλά χρόνια η Ρωσία, η Κίνα και ένας αυξανόμενος κατάλογος άλλων κρατών που στοχοποιούνται από κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εργάζονται σε εναλλακτικούς χρηματοπιστωτικούς, οικονομικούς και εμπορικούς μηχανισμούς για να παρακάμψουν τέτοιες κυρώσεις και να συνεχίσουν την οικοδόμηση τόσο εθνικής όσο και περιφερειακής αυτάρκειας καθώς και οικονομικής δύναμης», εξήγησε ο Berletic.
«Αυτές οι προσπάθειες έφτασαν επιτέλους σε μια κρίσιμη μάζα, εκτοπίζοντας την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ και επιτρέποντας στη Ρωσία, την Κίνα και πολλά άλλα κράτη να οχυρωθούν από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων», τόνισε.
Σε αυτόν τον νέο κόσμο, οι προσπάθειες της Δύσης να ωθήσουν τα κράτη σε υποταγή μέσω οικονομικών μέσων δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικές όσο ήταν κάποτε και «είναι πιο πιθανό να απομονώσουν την ίδια τη Δύση παρά τα έθνη που στοχεύει», πιστεύει ο ειδικός.
Η οικονομική συνεργασία είναι το κλειδί για τη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, πρόσθεσε, καθώς θέτει «ένα γερό θεμέλιο και για τα δύο κράτη να αναπτύξουν άλλους βασικούς τομείς εθνικής και αμοιβαίας ανάπτυξης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης