Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο αέρα η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ – Έρευνα – βόμβα για τον επικεφαλής της FDIC, εκφοβίζει και καταπιέζει τους υπαλλήλους

Στο αέρα η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ – Έρευνα – βόμβα για τον επικεφαλής της FDIC, εκφοβίζει και καταπιέζει τους υπαλλήλους
Οι Ρεπουμπλικάνοι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία έχουν σκοπό να ζητήσουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του επικεφαλής της FDIC
Δύσκολες πλέον έχουν γίνει οι σχέσεις Λευκού Οίκου και επικεφαλής της Νομισματικής Επιτροπής της Federal Reserve, καθώς ολοκληρώθηκε μια έρευνα – βόμβα 234 σελίδων που δείχνει λεπτομερώς το τοξικό περιβάλλον εντός της υπηρεσίας.
Εκτός από την επισήμανση ότι ο Martin Gruenberg, ο εν λόγω αξιωματούχος, είχε ήδη «ζητήσει συγγνώμη και είχε μιλήσει για» τους ισχυρισμούς ότι προήδρευε σε μια κουλτούρα εκφοβισμού, παρενόχλησης και κακοδιαχείρισης, η Karine Jean-Pierre, εκπρόσωπος του προέδρου, ως επί το πλείστον τον αποδοκίμασε.
Ο Gruenberg δεν θα έχει μια εύκολη ημέρα όταν καταθέσει στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία έχουν σκοπό να ζητήσουν εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του.
Η έκθεση δημοσιεύτηκε από το δικηγορικό γραφείο Cleary Gottlieb την περασμένη εβδομάδα και ακολούθησε έρευνα της Wall Street Journal τον περασμένο Νοέμβριο που τεκμηριώνει μια ομοσπονδιακή υπηρεσία παρόμοια με "ένα κλαμπ καλών αγοριών" όπου οι γυναίκες υπάλληλοι δέχονταν ανάρμοστες συμπεριφορές, ανεπιθύμητα παράνομα μηνύματα και σεξουαλική παρενόχληση.

Αμηχανία στο Λευκό Οίκο

Το επεισόδιο προκαλεί αμηχανία στον Πρόεδρο Joe Biden, ο οποίος υποσχέθηκε την πρώτη ημέρα της κυβέρνησής του να απολύσει «επιτόπου» όποιον εμπλέκεται σε τέτοια συμπεριφορά.
Είναι επίσης πολιτική ευθύνη.
Εάν ο Gruenberg, μια επιλογή του Biden που υπηρέτησε και στις κυβερνήσεις Obama και Trump και στη Γερουσία αποχωρήσει υπό πίεση, θα άφηνε το διοικητικό συμβούλιο του FDIC σε αδιέξοδο κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους.
«Μια ψήφος 2-2 θα σταματούσε και πιθανώς θα καταδίκαζε την πολιτικά ευαίσθητη τραπεζική πολιτική», παρατήρησε η Renaissance Macro Research.
Η ρυθμιστική πολιτική της διοίκησης θα έμενε τότε σε αδιέξοδο.

Αντίδραση από τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι και ζητούν μεταρρυθμίσεις.
Σε δήλωση που έλαβε η RCP, οι σημερινοί υπάλληλοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι «τα κατάφωρα ζητήματα που τεκμηριώνονται στην έκθεση Cleary από περισσότερους από 500 υπαλλήλους έχουν γίνει κομματικά».
Εργαζόμενος σε μια υπηρεσία που τώρα ελέγχεται για μια ιστορία αντιποίνων εναντίον πληροφοριοδοτών, η δήλωση έμεινε ανυπόγραφη, αν και οι συντάκτες σημείωσαν ότι «έχουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών απόψεων, που κυμαίνονται από την άκρα αριστερά έως την ακροδεξιά».
«Οι υπάλληλοι της FDIC πίσω από αυτή τη δήλωση δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι ο πρόεδρος και η εκτελεστική διοίκηση έχουν την προθυμία να κάνουν πραγματικά τις πολιτιστικές και διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την πλήρη αντιμετώπιση των θεμάτων που προσδιορίζονται στην έκθεση», γράφουν.
Από την πλευρά του, ο Gruenberg έχει ήδη ζητήσει συγγνώμη.
«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σε όλη αυτή τη διαδικασία.
Ξέρω ότι ήταν δύσκολο να το κάνει. Σε όποιον βίωσε σεξουαλική παρενόχληση ή άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά στο FDIC, θέλω και πάλι να εκφράσω πόσο λυπάμαι.
Θέλω επίσης να ζητήσω συγγνώμη για τυχόν ελλείψεις εκ μέρους μου», είπε σε δήλωσή του όταν δημοσιεύτηκε η έκθεση Cleary Gottlieb.
«Ως πρόεδρος, είμαι τελικά υπεύθυνος για όλα όσα συμβαίνουν στον οργανισμό μας, συμπεριλαμβανομένης της κουλτούρας στο χώρο εργασίας μας», πρόσθεσε ο Gruenberg.
Ο πρόεδρος, για τον οποίο η έκθεση διαπίστωσε ότι έχει ιστορικό θυμού και υποτίμησης του προσωπικού, σχεδιάζει να ανακοινώσει ένα νέο, ανεξάρτητο γραφείο αφιερωμένο στην επαγγελματική συμπεριφορά στον οργανισμό, σύμφωνα με προετοιμασμένη μαρτυρία ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.
Αλλά ο επικεφαλής αυτής της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Patrick McHenry, έχει ήδη ζητήσει την παραίτησή του.
Και ορισμένοι υπάλληλοι του FDIC καταγράφουν ήδη τη δυσαρέσκειά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης