Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο παραμένει αναχρονιστικό - ΤτΕ, η ΑΑΔΕ, η ΕΡΓΑΝΗ και ο ΕΦΚΑ διατηρούν δικά τους μητρώα

Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο παραμένει αναχρονιστικό  - ΤτΕ, η ΑΑΔΕ, η ΕΡΓΑΝΗ και ο ΕΦΚΑ διατηρούν δικά τους μητρώα
Τα προβλήματα με την ΑΑΔΕ τον ΕΦΚΑ και την Τράπεζα της Ελλάδος
Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) σχεδόν μετά από 20 χρόνια ακόμη δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε αφού ο πιο βασικός του αντίπαλος το είναι το ίδιο το κράτος το οποίο με την αδράνεια του συντηρεί «μικρομάγαζα» τα οποία στην πράξη δεν «αναγνωρίζουν» την παρουσία του ΓΕΜΗ.

Οι φορείς που δεν …ξέρουν το ΓΕΜΗ;

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η ΑΑΔΕ, η ΕΡΓΑΝΗ και ο ΕΦΚΑ διατηρούν δικά τους μητρώα και απαιτούν άμεση ενημέρωση διαγράφοντας επί της ουσίας την ύπαρξη του ΓΕΜΗ που διαθέτει όλες τις πληροφορίες που θέλουν τα υπόλοιπα μητρώα των άλλων φορέων.
Οι επιχειρήσεις όμως «τρέμουν» μόνο την ΑΑΔΕ η οποία είναι σε θέση να επιβάλει πρόστιμα από 4.000 έως 40.000 ευρώ σε μία επιχείρηση διότι δεν έστειλε ενημέρωση στην πλατφόρμα Πραγματικών Δικαιούχων.
Η πλατφόρμα Πραγματικών Δικαιούχων της ΑΑΔΕ απαιτεί άμεση ενημέρωση για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην μετοχική σύνθεση των εταιρειών.
Οι σχετικές μεταβολές περνούν στο ΓΕΜΗ δηλαδή γίνεται σχετική ανάρτηση η οποία όμως είναι «άγνωστη» για την ΑΑΔΕ που απαιτεί απευθείας ενημέρωση.
Μικρότερης έκτασης ζητήματα έχουν και οι άλλοι φορείς του Κράτους που ζητούν απευθείας ενημέρωση, οι οποίοι όμως δεν έχουν το δικαίωμα επιβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κινούνται με πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Η Τράπεζα Ελλάδος θέλει ενημέρωση και το αρχείο να είναι σε excel (!)

Η διαλειτουργικότητα του κράτους …σπάει τα ταμεία με την Τράπεζα της Ελλάδος που και αυτή με τη σειρά της διατηρεί το δικό της μητρώο επιχειρήσεων και απαιτεί να τις καταθέτουν τους ετήσιους ισολογισμούς.
Οι αρμόδιοι της Τράπεζας της Ελλάδος παρότι γνωρίζουν ότι οι ετήσιοι ισολογισμοί έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ αλλά δεν τους εξυπηρετεί διότι το αρχείο είναι σε pdf και το δικό τους σύστημα δουλεύει σε excel.
O πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και υπεύθυνος του Γ.Ε.ΜΗ. κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαλειτουργικότητα όπως και οι νομοθετικές παρεμβάσεις έτσι το Γ.Ε.ΜΗ να είναι ο φορέας που θα διαχέει την πληροφόρηση σε όλους του ενδιαφερόμενους.
Ο κ. Αλιφιεράκης έδωσε έμφαση στις νομοθετικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της επιχειρηματικής ενημέρωσης.
Έδωσε έμφαση στην απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της EFG Eurobank Φωκίων Καραβία, που είπε ότι η τράπεζα κάνει αποδεκτές τις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων και των ετήσιων ισολογισμών στο Γ.Ε.ΜΗ για την χρηματοδότησή τους.

Τα μητρώα της Γ.Γ.Π.Σ.

Ο κ Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος , Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων
και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την ευκαιρία εκδήλωσης για τα 13 χρόνια λειτουργίας του Γ.Ε.ΜΗ τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαλειτουργικοτητα, δίνοντας ένα μικρό δείγμα ενός προβλήματος όσο δεν προχωρά η ενοποίηση των μητρώων.
Ανέφερε ότι ένα ζευγάρι με ένα παιδί το οποίο πρέπει να εμβολιαστεί μπορεί για την μητέρα να είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να κλείσει ραντεβού ενώ για τον πατέρα είναι εύκολο διότι καταγράφεται με το επώνυμο το πατέρα ενώ το όνομα και το επίθετο της μητέρας δεν εμφανίζονται.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι το ονοματεπώνυμο του πολίτη ή ο αριθμός της Αστυνομικής Ταυτότητας να έχουν μεταφερθεί λάθος σε ένα άλλο μητρώο είτε το όνομα, το επώνυμο με αποτέλεσμα το σύστημα να μην αναγνωρίζει το δικαιούχο διότι σε κάποιο άλλο μητρώο εμφανίζεται με απόκλιση στο όνομα ή το επίθετο.
Σημείωσε ότι Ελλάδα ακόμη δεν έχει σαφή εικόνα για τον αριθμό των ΙΧ που κυκλοφορούν καθώς στο μητρώο κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχει ακόμη η πρώτη άδεια που εκδόθηκε το 1950 ενώ δεν καταγράφει την πορεία του και την αποχώρηση του ΙΧ από την κυκλοφορία.
Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετική πρωτοβουλία επισήμανε ο ίδιος.
Το παρών έδωσε και ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ Γιώργος Πιτσιλής , οποίος αναγνώρισε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Στην εκδήλωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας για τα 13 χρόνια λειτουργίας παραβρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε δώσει εντολή για την τεχνολογική αναβάθμισή του Γ.Ε.ΜΗ με υπουργό Εμπορίου τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που κλήθηκε να το εφαρμόσει με γενικό γραμματέα τον κ Στέφανο Κομνηνό.
Το ΓΕΜΗ συστάθηκε αρχικά με το νόμο 3419/ του 2005 και με το νόμο 3853/του 2010 θεσμοθετήθηκε η Υπηρεσία Μιας Στάσης ( Υ.Μ.Σ) με σκοπό την έκδοση άδειας λειτουργίας μιας επιχείρησης που κατά την εφαρμογή του άλλαξε τα δεδομένα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης