Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυρίζει μπαρούτι λίγο πριν τις εκλογές της Βενεζουέλας – Μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γουιάνα

Μυρίζει μπαρούτι λίγο πριν τις εκλογές της Βενεζουέλας – Μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα με τη Γουιάνα

Για «κατασκευασμένη κρίση» γράφουν πολλοί

Σχετικά Άρθρα

Η Βενεζουέλα έχει μεταφέρει σημαντικό αριθμό στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού στα σύνορα με τη Γουιάνα εν μέσω της εδαφικής της διαμάχης για την περιοχή του Essequibo.
Η ενημέρωση προέρχεται από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, το οποίο αυτή την εβδομάδα δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη διαμάχη Βενεζουέλας - Γουιάνας.
Το think tank κάνει λόγο για επέκταση μιας στρατιωτικής βάσης στο νησί Anacoco στην περιοχή, με νέους δρόμους και μια γέφυρα να κατασκευάζονται τους τελευταίους μήνες. Ένα τοπικό αεροδρόμιο επεκτείνεται επίσης, είπε η CSIS, επικαλούμενη δορυφορικές εικόνες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι προετοιμασία για μια «κατασκευασμένη κρίση» πριν ή μετά τις επόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα, που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουλίου.
Η περιοχή του Essequibo καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας και είναι εκεί όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πετρελαϊκοί πόροι της και ο τόπος τεράστιων ανακαλύψεων και νέας παραγωγής από την Exxon και τους συνεργάτες της.

Η αρχή της διαμάχης

Το Διεθνές Δικαστήριο είχε αποφανθεί προηγουμένως ότι το Essequibo είναι μέρος της Γουιάνας, αν και αυτό δεν αναγνωρίζεται ακόμη από τη Βενεζουέλα.
Τον Δεκέμβριο συντάχθηκε γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο που κατήγγειλε τη χρήση βίας, ζητώντας αντίθετα τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση των διαφορών.
Ωστόσο, μετά από ένα δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, στο οποίο οι Βενεζουελάνοι ψήφισαν συντριπτικά ότι το Essequibo είναι μέρος της χώρας τους, η κυβέρνηση προχώρησε με την απόπειρα προσάρτησής της.
Η συσσώρευση στρατευμάτων ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους και προκάλεσε προσδοκίες για μια επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση.
Εκείνη την εποχή, το Καράκας είπε ότι είχε το δικαίωμα να στηρίξει τα σύνορά του ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Γουιάνα προς το τέλος του έτους και στην παρουσία βρετανικού σκάφους που βρίσκεται στα ύδατα της Γουιάνας.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέκρινε επίσης την Exxon ότι εξαρτάται από τον αμερικανικό στρατό για την ασφάλειά της και για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων της Γουιάνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης