Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας: Τα έργα του υπουργείου Υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Σταϊκούρας: Τα έργα του υπουργείου Υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
«Το πιο σημαντικό έργο που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το τμήμα του διασυνοριακού άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας»
Σχετικά Άρθρα
Τα έργα υποδομής που υλοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, «Οικία Μάνου Χατζηδάκι», στην Ξάνθη, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
«Το πιο σημαντικό έργο που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι το τμήμα του διασυνοριακού άξονα Ελλάδας – Βουλγαρίας επί ελληνικού εδάφους, από την Ξάνθη μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε εκτενώς, στην ταυτότητα των εξής έργων:

- Διασυνοριακός Άξονας Ξάνθη – Εχίνος – Rudozem – Smolyan – Plovdiv,

-Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης,

- Ανέγερση (α) κτιρίου Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις στον Δήμο Αβδήρων και (β) κτιρίου Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Γενισέων Ξάνθης, και

- Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Πέραν των ανωτέρω, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, πρέπει να υλοποιηθούν από την Περιφέρεια, έως το τέλος του 2025, έργα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ.
«Αυτοί οι πόροι δεν υπήρχαν στην Ελλάδα. Αυτούς τους πόρους τους επιδίωξε και τους πέτυχε η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών συναντήθηκε στην Π.Ε. Ξάνθης με την Αντιπεριφερειάρχη Πολυξένη Μπρίκα, δημάρχους και παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
Αναλυτικά τα έργα που παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας στη Συνέντευξη Τύπου:

*Διασυνοριακός Άξονας Ξάνθη – Εχίνος – Rudozem – Smolyan – Plovdiv.
Το τμήμα του διασυνοριακού άξονα επί ελληνικού εδάφους, από Ξάνθη μέχρι τα Ελληνο – βουλγαρικά σύνορα, συνολικού μήκους περίπου 50 χλμ., συνδέει την Εγνατία Οδό με τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στη θέση του νέου μεθοριακού σταθμού Rudozem/Ξάνθη.
Η αρμοδιότητα για τη μελέτη και κατασκευή του άξονα έχει ανατεθεί στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. Οι μελέτες για την αναβάθμιση του συνόλου του άξονα έχουν ολοκληρωθεί το 2015, με χρηματοδότηση του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα - Βουλγαρία.
Η κατασκευή του άξονα γίνεται τμηματικά στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο, με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των πόρων.
Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για δύο τμήματα του άξονα, το τμήμα Δημάριο – Σύνορα, μήκους 8 χλμ., το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι τέλους του 2024, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης της σύμβασης το τμήμα Μελίβοια – Δημάριο, μήκους 10,5 χλμ.
Η αναβάθμιση των υπόλοιπων τμημάτων του άξονα Ξάνθη – Εχίνος – GR/BG Σύνορα (Ξάνθη – Σμίνθη, Σμίνθη – Εχίνος και Εχίνος – Μελίβοια) προγραμματίζεται να γίνει εντός της τρέχουσας χρηματοδοτικής περιόδου 2021 – 2027.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες εξασφάλισης χρηματοδότησης μέσω των ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Interreg GR/BG.

*Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης.

Είναι σε εξέλιξη έργο για τις αναγκαίες εργασίες για τη λειτουργία του Μουσουλμανικού Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Η χρηματοδότηση θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η ημερομηνία περαίωσης είναι η 3η Ιουλίου 2024.
Το εκπαιδευτήριο, μετά την αλλαγή χρήσης των χώρων και τις εργασίες αναδιαμόρφωσης τους, θα διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο πληροφορικής, γραφείο διευθυντή και γραφείο καθηγητών.

*Ανέγερση (α) κτιρίου Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις στον Δήμο Αβδήρων και (β) κτιρίου Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Γενισέων Ξάνθης.
Εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τον καθορισμό χρήσης γης ως χώρου ανέγερσης Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου και Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης.

α) Επίσης, εγκρίθηκε το αναθεωρημένο κτιριολογικό πρόγραμμα για το Μουσικό Σχολείο, με συνολική επιφάνεια χώρων 5.591τ.μ..
Η δυναμικότητα του σχολείου είναι για 360 μαθητές/-τριες (216 Γυμνασίου και 144 Λυκείου).
Η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ.
Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των μελετών από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνολικού ποσού 111.476 ευρώ.

β) Εγκρίθηκε το αναθεωρημένο κτιριολογικό πρόγραμμα για το Εργαστήριο, με συνολική επιφάνεια χώρων 2.692 τ.μ.
Η δυναμικότητα του σχολείου είναι για 60 μαθητές. Η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι ύψους 6 εκατ. ευρώ.
Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των μελετών από το ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συνολικού ποσού 111.476 ευρώ.
Και για τα δύο παραπάνω έργα, εκτιμάται η ολοκλήρωση των μελετών εντός του Δεκεμβρίου 2024 και εν συνεχεία υποβολή τους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για χρηματοδότηση.

*Επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Το αντικείμενο του έργου, το οποίο δρομολογείται από την «ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.», αφορά στην υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι παρεμβάσεις εξειδικεύονται σε ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων κατά δύο ενεργειακές βαθμίδες και υποχρεωτικά μετά την υλοποίησή τους, τα κτήρια του Νοσοκομείου θα κατατάσσονται σε κατηγορία τουλάχιστον Β κατά ΚΕΝΑΚ.
Ο προϋπολογισμός του έργου μετά την ολοκλήρωση και έγκριση της μελέτης, αυξήθηκε σε 4.349.657,78 ευρώ και έχει υποβληθεί αίτηση τροποποίησης της Απόφασης Ένταξης στη Διαχειριστική Αρχή του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προκειμένου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της πράξης, σύμφωνα με τη μελέτη εφαρμογής του έργου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης