Διεθνή

Δεύτερο… και τρίτο μέτωπο της Δύσης κατά της Ρωσίας – Τα πάντα θα κριθούν τον Οκτώβριο του 2024

Δεύτερο… και τρίτο μέτωπο της Δύσης κατά της Ρωσίας – Τα πάντα θα κριθούν τον Οκτώβριο του 2024
Η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θέλουν να μετατρέψουν τη Μολδαβία σε βάση για τα μαχητικά F-16
Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται τους επόμενους μήνες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή της Ευρώπης, καθώς τη στιγμή που στον πόλεμο στην Ουκρανία οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν διαρκώς, η Δύση επεξεργάζεται... τις εναλλακτικές της, με τους Ρώσους να βλέπουν ένα ...δεύτερο, πιθανότατα και ένα τρίτο μέτωπο με τη Δύση στη Γεωργία και στη Μολδαβία.
Όπως αναφέρεται σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, όλα θα κριθούν το ερχόμενο φθινόπωρο του 2024, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένες εκλογικές αναμετρήσεις και στις δύο αυτές χώρες, χωρίς πάντως να αποκλείονται εξελίξεις και νωρίτερα... στα πρότυπα των όσων συνέβησαν στην πλατεία Maidan το 2014.

Γεωργία… υπό δοκιμασία

«Σήμερα η Δύση θα δοκιμάσει τη δύναμη της Γεωργίας.
Το κοινοβούλιο της χώρας θα υιοθετήσει στην τελική του ανάγνωση το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» και η αντιπολίτευση, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, θα βγάλει τους διαδηλωτές στους δρόμους.
Εάν ο δρόμος κερδίσει, όπως συνέβη στο Κίεβο το 2014, υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί κάτι ανάλογο – ένας ακόμα πόλεμος.
Ανεξάρτητα από το πόσο «επαρχιακή» φαντάζει η Γεωργία, το διακύβευμα για τα σημερινά γεγονότα είναι υψηλό, καθώς οι «παίκτες» είναι άτομα με επιρροή.
Και κάποιος θα υπερισχύσει, είτε η Δύση που βασίζεται σε ακραίους εθνικιστές είτε το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο μέχρι στιγμής είναι βέβαιο για την επιτυχία του.

Δεν είμαστε Ουκρανία του Yanukovych

«Δεν είμαστε Ουκρανία του Yanukovych.
Είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος που θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα βίας» διαμηνύει ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Irakli Kobakhidze, δήλωση που αν μη τι άλλο δείχνει ότι αντιλαμβάνεται τι διακυβεύεται.
Σημειώνεται πάντως πως και το 2023 το «Γεωργιανό Όνειρο» επιχείρησε να περάσει ακριβώς τον ίδιο νόμο, αλλά αναδιπλώθηκε και υποχώρησε υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και της Δύσης.
Έκτοτε, όπως λέει ο Kobakhidze, η αντιπολίτευση αποδυναμώθηκε.
Η στάση της Δύσης είναι πάνω – κάτω η ίδια, αλλά πλέον η Τιφλίδα συμπεριφέρεται διαφορετικά: την αγνοεί.
Οι απειλές της Ευρώπης να παγώσει την υποψηφιότητα της ένταξης της Γεωργία στην ΕΕ δεν λαμβάνονται υπόψη ενώ ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, James O'Brien παρά τις εκκλήσεις του να συναντηθεί με τον ιδρυτή του Γεωργιανού Ονείρου, Bidzina Ivanishvili, δεν τα κατάφερε.

Με το βλέμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου

Σύμφωνα με το RIA Novosti, όλα όσα συμβαίνουν τώρα στη Γεωργία, γίνονται με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Η Δύση ευελπιστούσε να τροφοδοτήσει με χρήματα και πόρους την αντιπολίτευση και τις ΜΚΟ, ενώ η κυβέρνηση ήθελε να «δείξει» ποιοι είναι αυτοί που λαμβάνουν αυτά τα χρήματα και να τους αποδυναμώσει.
Από αυτό προκύπτει και… η υστερία του ΝΑΤΟ που θα ήθελε να «δουλέψει πονηρά» και πλέον διαπιστώνει πως… η διαφάνεια δεν θα ωφελήσει τους διάφορους «προστατευόμενους» του.

Αντίπαλος

Από την πλευρά του το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο διαπιστώνει ότι παρά τον γενικά φιλοδυτικό προσανατολισμό του, δεν είναι πλέον εταίρος της Δύσης, αλλά αντίπαλος.
Και αυτό είναι κάτι που αποφάσισε η Δύση.
Το λάθος της Τιφλίδας είναι ότι αρνήθηκε να… πυροβολήσει τα πόδια της.
Δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία που επί της ουσίας θα έβλαπταν μόνο την ίδια τη Γεωργία και δεν επέτρεψε τη διέλευση στρατιωτικού φορτίου για την Ουκρανία μέσω του εδάφους της.
Από την πλευρά της Δύσης, αυτό ερμηνεύεται ως προδοσία, ως τη δημιουργία μιας ρωγμής στο αντιρωσικό μέτωπο.
Το αποτέλεσμα είναι τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην είναι ικανοποιημένα με την ουδέτερη κυβέρνηση της Τιφλίδας, καθώς θέλουν κάποια που «να είναι δική τους».

Δεύτερο… μέτωπο

Για αυτό και θέλουν να αντικαταστήσουν το «Γεωργιανό Όνειρο», με τους εθνικιστές, οι οποίοι όχι μόνο είναι πιστοί στη Δύση, αλλά είναι και έτοιμοι να πολεμήσουν με τη Δύση ξανά και ξανά.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Διότι αν πριν από δύο χρόνια το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου κατά του ρωσικού στρατού στην Αμπχαζία ή στη Νότια Οσετία ήταν μια επιθυμητή εξέλιξη των γεγονότων για την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τώρα που ο ουκρανικός στρατός υποχωρεί, ένα δεύτερο μέτωπο μπορεί να εξελιχθεί σε ζήτημα ζωής και θανάτου.

Και τρίτο στη Μολδαβία

«Όπου υπάρχει δεύτερο μέτωπο, υπάρχει και τρίτο» αναφέρει το RIA Novosti, επισημαίνοντας πως η Δύση επέλεξε να το ανοίξει στη Μολδαβία, εκεί όπου – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – δεν χρειάζεται να φέρει στην εξουσία τους δικούς της ανθρώπους.
«Ήδη βρίσκονται στην εξουσία και εντοπίζονται στο πρόσωπο της προέδρου Maia Sandu και της ομάδας της, η οποία καθημερινά επιβεβαιώνει στο μέγιστο δυνατό την αντιρωσική συμπεριφορά της» επισημαίνει το RIA Novosti.
Αλλά όπως επισημαίνεται, η πρόκληση θα «σφραγιστεί», εάν οι δυνάμεις αυτές επικρατήσουν στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στη Μολδαβία σε λίγους μήνες, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2024, μόλις 6 ημέρες πριν από τις εκλογές στη Γεωργία.
Έως τότε, όπως εκτιμά το δημοσίευμα, η Μολδαβία δεν θα εμπλακεί σε στρατιωτικές περιπέτειες.

Τα μαθήματα του 1992 και του 2008

«Το αντιδημοφιλές κόμμα της Sandu θέλει ηρεμία και ησυχία προκειμένου να μπορέσει να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία, έστω και την ύστατη στιγμή.
Αλλά εάν επανεκλεγεί, θα αξιοποιήσει όλη τη βοήθεια από τη Δύση που έχει εξελιχθεί στην κύρια μηχανή της προεκλογικής εκστρατείας της ενόψει των εκλογών.
Η Δύση ενδιαφέρεται και για δεύτερο και για τρίτο μέτωπο» τονίζει το RIA Novosti, το οποίο επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η Υπερδνειστερία.
Όπως αναφέρεται, αν και το χαρτί αυτό δεν έχει φύγει ακόμα από το τραπέζι, φαίνεται πως η κυβέρνηση της Μολδαβίας φοβάται να λάβει ριζοσπαστικά μέτρα κατά των αρχών της Υπερδνειστερίας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τι συνέβη στη Γεωργία.
«Οι Γεωργιανοί έμαθαν το μάθημά τους σε πέντε ημέρες τον Αύγουστο του 2008 - και η τρέχουσα πολιτική της Τιφλίδας δείχνει ότι το έμαθαν καλά.
Τον Ιούνιο του 1992, οι Μολδαβοί εθνικιστές χρειάστηκαν μόνο ένα χτύπημα στις θέσεις τους από τη 14η Στρατιά του στρατηγού Alexander Lebed για να μην επιστρέψουν ποτέ σε στρατιωτικές μεθόδους» τονίζει το δημοσίευμα.

Βάση για τα F-16

Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία όπου μαίνεται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση, η Υπερδνειστερία εξακολουθεί να κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα hot spot εχθροπραξιών, κάτι που ωστόσο είναι απίθανο τουλάχιστον μέχρι το Κίεβο να αισθανθεί στρατιωτική απειλή στην περιοχή της Οδησσού.
Μέχρι τότε, οι Ουκρανοί και τα μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζονται τη Μολδαβία για κάτι άλλο.
Για να αποτελέσει τη βάση των μαχητικών F-16, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έως τα τέλη του 2024.
Η διατήρηση των αεροπλάνων στο ουκρανικό έδαφος συνεπάγεται… την ταχεία καταστροφή τους.
Η χρήση αεροδρομίων στην Πολωνία ή τη Ρουμανία ενδεχομένως να αποτελέσει αφορμή για έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, καθώς τέτοια αεροδρόμια θα γίνουν νόμιμος στόχος για τους ρωσικούς πυραύλους.
Αλλά η Δύση είναι αρκετά έτοιμη να ρισκάρει τη μοίρα της Μολδαβίας: δεν θα τη λυπηθεί περισσότερο από την Ουκρανία.

Δημοψήφισμα… για πόλεμο με τη Ρωσία

Σύμφωνα με το RIA Novosti, στη Μολδαβία, η στάση απέναντι στους ξένους πράκτορες είναι διαφορετική, γιατί όλοι οι ξένοι πράκτορες είναι εκεί: η αντιπολίτευση χρηματοδοτείται από Ισραηλινούς επιχειρηματίες και διοργανώνει συνέδρια ενοποίησης με τη Ρωσία, ενώ η Sandu και η ομάδα της είναι κυρίως πολίτες της Ρουμανίας, που λειτουργούν με κεφάλαια από την ΕΕ.
«Οι εκλογές του Οκτωβρίου δεν είναι μια διαμάχη για το ποιος είναι πιο… πατριώτης
Είναι ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για την είσοδο της Μολδαβίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, που «έχει μεταμφιεστεί» σε δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ.
Το ΝΑΤΟ έχει λιγότερες ελπίδες για τις εκλογές στη Γεωργία, για αυτό και θα επιχειρήσει ένα σενάριο ισχύος, παρόμοιο με το ουκρανικό Maidan, χωρίς να περιμένει τον Οκτώβριο.
Και όσο χειρότερη καθίσταται η κατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Δύση να αποδεχθεί την ειρηνική απώλεια των δυνάμεών της στον Καύκασο και τη Βεσσαραβία.
Ο Οκτώβριος λοιπόν υπόσχεται να είναι καυτός για τη Γεωργία και τη Μολδαβία.
Και η Ουκρανία αντιμετωπίζει ένα θυελλώδες καλοκαίρι - στο όνομα της προειδοποίησης των κρατών εκείνων που η Δύση σπρώχνει στην ίδια άβυσσο» καταλήγει το RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης