Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξελίξεις: ΤΕΝΕΡΓ Ιούνιο, DBRS για Attica έως 23/5, πρόταση Εθνικής στο SSM - Σεπτέμβριο η δημόσια πρόταση για Ελληνική

Εξελίξεις: ΤΕΝΕΡΓ Ιούνιο, DBRS για Attica έως 23/5, πρόταση Εθνικής στο SSM - Σεπτέμβριο η δημόσια πρόταση για Ελληνική
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα φθάσουν να έχουν αποτίμηση 1,1 φορές P/BV δηλαδή θα δούμε τις τράπεζες να έχουν χρηματιστηριακή αξία υψηλότερη των ενσώματων ιδίων τους κεφαλαίων
Τα νέα από το μέτωπο είναι πολλά… όχι το Ουκρανικό αλλά το ειδησεογραφικό μέτωπο των τραπεζών και επιχειρήσεων.

1)Οι άραβες το ψάχνουν περισσότερο και καθυστερούν στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Τελικά δεν θα υπάρξει deal πριν τις αρχές Ιουνίου, λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές.
Από τις ενδείξεις δεν φαίνεται να χαλάει το deal, ούτε οι άραβες έχουν κάνει πίσω, ούτε ο Περιστέρης… απλώς οι Άραβες είναι της πολύ λεπτομέρειας και η ταχύτητας αποφάσεων δεν είναι εντυπωσιακή.
Λογικά αρχές Ιουνίου 2024 θα αποσαφηνιστούν τα πάντα.

2)Έως 23 Μαίου 2024 ο καναδικός οίκος DBRS θα παρουσιάσει την ανάλυση του για το ύψος της ζημιάς που προκύπτει στην Attica bank από την ένταξη της τιτλοποιημένων NPEs στον Ηρακλή 3.
Εάν ενταχθούν και τα 3 δισεκ. NPEs θα προκύψει ζημιά 550 με 600 εκατ και θα απαιτηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου 550 εκατ ευρώ.
Η νέα Attica bank μαζί με την Παγκρήτια και την HSBC θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου 550 εκατ για 100% εξυγίανση και ανάπτυξη.

3)Η Εθνική τράπεζα υπέβαλλε στο SSM πρόταση τόσο για την διανομή μερίσματος όσο και για την επαναγορά έως και του 8% των ιδίων μετοχών με στόχο τελικώς την διαγραφή…
Όταν διαγράφονται οι ίδιες μετοχές, δαπανάται μεν κεφάλαιο αλλά μειώνεται ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών δίνοντας πρόσθετη αξία στις υπόλοιπες μετοχές.
Ωστόσο η διανομή μερίσματος είναι πιο επικοινωνιακή τακτική… ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών πάντως υποστηρίζει την λύση ενός ανώτατου ορίου δαπάνης σε κεφάλαιο και κέρδη…
Δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση για τις ίδιες μετοχές, ούτε έχει δώσει πράσινο φως…

4)Η Εθνική υποστηρίζει και ορθά ότι πήρε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS τον καναδικό οίκο αξιολόγησης και η χρηματιστηριακής της αξία έφθασε στα 7,38 δισεκ. έναντι 7,7 δισεκ. της Eurobank.
Ωστόσο η Eurobank δεν αξιολογείται από την DBRS αλλά αυτό θα συμβεί από το Φθινόπωρο οπότε έρχεται και η επενδυτική βαθμίδα για την Eurobank.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει υποβάλλει αίτημα για έγκριση δημόσιας πρότασης στις Κυπριακές αρχές…
Η δημόσια πρόταση θα υλοποιηθεί τέλη Σεπτεμβρίου 2024 και στόχος της Eurobank είναι να ελέγχει το 60% της Ελληνικής Κύπρου.
Η Eurobank θα έχει χρηματιστηριακή αξία την περίοδο της δημόσιας πρότασης στα 2,25 ευρώ ανά μετοχή…
Θυμίζουμε ότι το ιστορικό κόστος κτήσης του Fairfax στην Eurobank είναι 2,52 ευρώ ανά μετοχή.
Η Eurobank στο α΄ τρίμηνο 2024 θα επαναλάβει τις επιδόσεις του 2023… σε όρους κερδών με στόχο το 2024 κέρδη 1,2 δισεκ.

5)Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα φθάσουν να έχουν αποτίμηση 1,1 φορές P/BV δηλαδή θα δούμε τις τράπεζες να έχουν χρηματιστηριακή αξία υψηλότερη των ενσώματων ιδίων τους κεφαλαίων.

6)Κατά ένα παράδοξο… η Ελλάδα αναβαθμίζεται και το κρατικό χρέος εκτινάχθηκε στα 406,5 δισεκ. ευρώ προκαλεί όντως επιτυχία να αυξάνεις το κρατικό χρέος σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και να αναβαθμίζεται μια χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
Τόσο αντικειμενικές είναι οι αξιολογήσεις ή κατά το ορθότερο πόσο χειραγωγήσιμες…
Η Fitch στις 31 Μαίου 2024 θα αξιολογήσει την Ελλάδα, δεν θα αλλάξει την βαθμολογία ΒΒΒ- αλλά θα αναβαθμίσει τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές… με το δημόσιο χρέος σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών στα 406,5 δισεκ.
Πολύ ωραία… αξιολόγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης