Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κομισιόν προς Σκόπια: Να γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών – Επιμένει στις προκλήσεις η Siljanovska – Γιατί δεν καταγγέλλουμε τη συμφωνία;

Κομισιόν προς Σκόπια: Να γίνει σεβαστή η Συμφωνία των Πρεσπών – Επιμένει στις προκλήσεις η Siljanovska – Γιατί δεν καταγγέλλουμε τη συμφωνία;

Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα η καταγγελία και η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σχετικά Άρθρα

Ξεπερνά τα όρια της Ελλάδος, των Σκοπίων και των Βαλκανίων η πρόκληση από την πλευρά της Siljanovska να αναφέρει ως «Μακεδονία» σκέτο το γειτονικό κρατίδιο.
Την προσδοκία τα Σκόπια  να σεβαστούν όλες τις διμερείς συμφωνίες συμπεριλαμβανομένης και της Συμφωνίας των Πρεσπών επανέλαβε την Δευτέρα (13/5/2024) η Κομισιόν.
Για ατυχές περιστατικό έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Peter Stano σχολιάζοντας το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο συνταγματικό όνομα της χώρας, στη διάρκεια της ορκωμοσίας της, ενώ παρέπεμψε στις αντιδράσεις της προέδρου της Κομισιόν και της υπηρεσίας εξωτερικής δράσης της Ε.Ε (ΕΥΕΔ).
Διευκρίνισε παράλληλα ότι «αυτό που αναμένεται από τα Σκόπια ήταν πολύ ξεκάθαρα διατυπωμένο στην τελευταία έκθεση προόδου (σ.σ. της χώρας στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ε.Ε), το περασμένο φθινόπωρο».

Ποιες καλές σχέσεις;

Σύμφωνα με τον Peter Stano η εν λόγω έκθεση επισημαίνει ότι «η χώρα οφείλει να διατηρήσει καλές σχέσεις με άλλες υπό διεύρυνση χώρες και να συνεχίσει τη δέσμευσή της στο πλαίσιο περιφερειακών πρωτοβουλιών» ενώ υπογραμμίζει ότι «υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες χρειάζεται να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια και την Ελλάδα αλλά και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία.

Αυτό αναμένει η Ε.E.».
Ερωτηθείς παράλληλα εάν η συμπεριφορά της ηγεσίας συνεχίσει να είναι η ίδια (σ.σ. να μην χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας) και για το ποια μέτρα θα μπορούσε να εισηγηθεί η Ε.Ε, ίσως οικονομικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της ενσωμάτωσης ο Peter Stano σημείωσε ότι «οι δηλώσεις από την Ε.Ε και των εκπροσώπων της, είναι ξεκάθαρες ότι δηλαδή αναμένουμε και προσδοκούμε να εργαστούμε με τις νέο-εκλεγείσες αρχές στα Σκόπια, τόσο με την πρόεδρο όσο και με τη νέα κυβέρνηση σχετικά με το πώς να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που έχει θέσει η Ε.Ε στο πλαίσιο της ενταξιακής τους πορείας».
«Ειλικρινά νομίζουμε, αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους και δεν πρόκειται να κάνουμε υποθέσεις για το τι θα συμβεί στην αντίθετη περίπτωση» σημείωσε ο Peter Stano.«Έχουν μια καθαρή αρχή και ευκαιρία να πείσουν όλους στην Ε.Ε ότι παραμένουν δεσμευμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε μια επιτυχή ενταξιακή πορεία» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Μοναδική ευκαιρία

Η απίστευτη πρόκληση της ανιστόρητης σκοπιανής πρωθυπουργού αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να καταγγείλει την κατάφωρη παραβίαση τη συνθήκης και να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή της, καθώς προσβάλλει όλους τους Έλληνες.
Εάν ήθελε, θα μπορούσε.
Υπάρχει όμως η πολιτική βούληση;  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης