Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Μητσοτάκης - Erdogan στοχεύουν σε προσέγγιση, με την Κύπρο να παραμένει ανοιχτή πληγή

Bloomberg: Μητσοτάκης - Erdogan στοχεύουν σε προσέγγιση, με την Κύπρο να παραμένει ανοιχτή πληγή
Η Κύπρος υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg
Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdogan στοχεύουν στη βελτίωση των επί μακρόν τεταμένων σχέσεων με τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα, την ώρα που η πληγή της Κύπρου παραμένει ανοιχτή.
Όπως τονίζει το Bloomberg, η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν τη χαλάρωση των εντάσεων στα τέλη του 2023, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Έκτοτε προέκυψαν περισσότερα εμπόδια, όπως η αντίθεση της Τουρκίας στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες στην υπέρβαση των ιστορικών εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών για την εκμετάλλευση της ενέργειας, σημειώνει το δημοσίευμα.
Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει τζαμί που μετατράπηκε από το ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε περαιτέρω διαμάχες.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «πρόκληση».

Τα αγκάθια

Ο Erdogan και ο Μητσοτάκης θα ασχοληθούν με ακανθώδη ζητήματα όπως η θέση των θαλάσσιων συνόρων -που είναι σημαντικά για τον καθορισμό των δικαιωμάτων άντλησης φυσικού αερίου- και θα συζητήσουν πολιτικές λύσεις για το διαιρεμένο έθνος της Κύπρου.
«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη φιλία μας επιλύοντας προβλήματα», δήλωσε ο Erdogan σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
«Μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα μαζί με ανοιχτή καρδιά και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης.
Η αναβολή δεν λύνει τα προβλήματα».
O Erdogan έχει δηλώσει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει ενέργεια στην Ελλάδα από ένα σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη Μαύρη Θάλασσα ως διαπραγματευτικό χαρτί.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύπλοκες και φορτισμένες με ιστορία και συναισθήματα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Milliyet. «Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η προοπτική μας. Αντί να βλέπουμε έναν άλυτο γρίφο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας».
Ο διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αναζωογονήσει την αδιέξοδη προσπάθειά της να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η πληγή της Κύπρου

Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εποπτεύει τις διαδικασίες ένταξης, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προόδου όσον αφορά την Κύπρο.
Η Τουρκία ελέγχει το βόρειο τρίτο του νησιού από το 1974, όταν η χώρα επενέβη με αφορμή την προστασία της μειονότητας των Τουρκοκυπρίων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι και η ίδια μέλος της ΕΕ, διοικείται από ελληνοκυπριακή διοίκηση.
«Η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό», ανέφερε τότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την έκταση των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».
Η Κύπρος υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδα, σημειώνει το Bloomberg.
Το αυτοανακηρυγμένο τουρκοκυπριακό κράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την ένωση του νησιού, όπως εξηγεί το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης