Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin σοκάρει ξανά τη Δύση - Γιατί «έδιωξε» τον Shoigu και έβαλε τον Belousov στο υπουργείο Άμυνας

O Putin σοκάρει ξανά τη Δύση - Γιατί «έδιωξε» τον Shoigu και έβαλε τον Belousov στο υπουργείο Άμυνας
Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ρωσίας αυξήθηκε κατακόρυφα: έχει ήδη φτάσει το 6,7% του ΑΕΠ και πλησιάζει το … σοβιετικό ποσοστό του 7,4%.
Αν και η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς το Kharkiv προκαλεί πανικό σε Ουκρανία και Δύση, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πόσο εύθραυστο είναι το ουκρανικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin προχώρησε σε μια ακόμα κίνηση που… έρχεται να σοκάρει τον κόσμο.
Ο μέχρι άλλοτε υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu διορίστηκε γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και στην θέση του επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας τοποθετήθηκε ο Andrei Belousov, ο οποίος κατείχε εδώ και πολλά χρόνια την θέση του πρώτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ο οποίος είχε μεγάλο ρόλο στην επαναβιομηχάνιση της Ρωσίας.
Για κάποιους ο Belousov ήταν ο ασυμβίβαστος εχθρός του οικονομικού μπλοκ της κυβέρνησης, το οποίο παραδοσιακά βασίζεται σε μια μονεταριστική προσέγγιση.
Κάτι όμως που κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, αποδείχθηκε παντελώς ανακριβές, αν κρίνει κανείς από το συντονισμό που υπήρξε μεταξύ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων που επέτρεψε στη ρωσική οικονομία όχι μόνο να αντιμετωπίσει την καταιγίδα που οργάνωσε η Δύση αλλά και να καταγράψει μια πραγματική ανάπτυξη.

Η έκπληξη και τα σενάρια

Είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς τη δουλειά του Belousov σε αυτόν τον τομέα.
Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός Mishustin πρότεινε για τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης τον Denis Manturov, πολλοί διερωτήθηκαν τι ακριβώς συνέβη.
Είναι προφανές ότι δεν έλειψαν οι θεωρίες συνωμοσίας.
Η έκπληξη όμως ήρθε λίγο αργότερα, όταν ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Belousov στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας (προκάλεσε πραγματικά σοκ στη Δύση).
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν πολλές εκδοχές για το γιατί ο Putin επέλεξε για υπουργό Άμυνας έναν πολιτικό και έναν οικονομολόγο (έναν μακρο-οικονομολόγο-στρατηγό).
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο - όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις - έδωσε μια ειλικρινή εξήγηση για αυτή την επιλογή του προέδρου.

Στα ύψη οι τρατιωτικές δαπάνες

Πρώτον, τα τελευταία χρόνια, λόγω γνωστών συνθηκών, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός και ο προϋπολογισμός ασφαλείας της Ρωσίας αυξήθηκε κατακόρυφα: έχει ήδη φτάσει το 6,7% του ΑΕΠ και πλησιάζει το … σοβιετικό ποσοστό του 7,4%.
Και στην ηγεσία της Ρωσίας βρίσκονται άνθρωποι που θυμούνται πολύ καλά ότι το κολοσσιαίο βάρος του στρατιωτικού προϋπολογισμού ήταν ένας από τους λόγους που έθαψαν τη σοβιετική οικονομία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί άμεσα.
Η Δύση έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η οποία χάνει το πρόθεμα «proxy» -, συνεπώς δεν μπορεί να γίνει λόγος για μείωση.
Ίσως χρειαστεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Σε τέτοιες συνθήκες, είναι απαραίτητο τα στρατιωτικά χρήματα να δαπανώνται με μέγιστη αποτελεσματικότητα και όφελος - τόσο για το στρατό όσο και για τη χώρα συνολικά.
Και αυτή είναι δουλειά για έναν οικονομολόγο.

Μετασχηματισμός στρατού σε σύγχρονο σύστημα με καινοτομίες

Δεύτερον, ο Dmitry Peskov, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ευθέως ότι «σήμερα στο πεδίο της μάχης, νικητής είναι αυτός που είναι ανοιχτός στην καινοτομία, που είναι πιο ανοιχτός στην άμεση εφαρμογή της».
Προφανώς, το Κρεμλίνο δεν τρέφει ελπίδες για ένα γρήγορο τέλος της αντιπαράθεσης με τη Δύση και ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και μάχες.
Ο Vladimir Putin όρισε ως κύριο στόχο της κρατικής πολιτικής του τη διατήρηση του πληθυσμού - και αυτό αφορά τον στρατό όχι λιγότερο από τον άμαχο πληθυσμό.
Κατά συνέπεια, το καθήκον είναι να παράσχει στον στρατό ό,τι είναι δυνατό για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων - από προσωπικά πυρομαχικά έως βαρέα όπλα.
Ωστόσο, ο στρατός - σε οποιαδήποτε χώρα - είναι ένα αρκετά δυσκίνητο και κλειστό σύστημα με πολλές ιδιαιτερότητες.
Σε σύγκριση με το Πεντάγωνο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραπέμπει σε ένα μοντέλο διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και καινοτομίας, αλλά αντιμετωπίζει επίσης αρκετά προβλήματα.
Αυτό εξηγεί γιατί ο Putin επέλεξε τον Andrei Belousov ως υπουργό Άμυνας, έναν οικονομολόγο που σκέφτεται στρατηγικά και με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα, έχει μεγάλη εμπειρία στο μετασχηματισμό της ρωσικής οικονομίας και έχει ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία που εξυπηρετεί τον στρατό.
Για τον πόλεμο, η Ρωσία έχει Γενικό Επιτελείο.
Για να μετατραπεί ο στρατός και το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα σε ένα σύγχρονο σύστημα που προσαρμόζεται γρήγορα στις νέες προκλήσεις με την ταχεία εισαγωγή καινοτομίας και υψηλής οικονομικής απόδοσης, ο Putin στέλνει τον Andrei Belousov στο Υπουργείο Άμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης