Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Τουρκία, επισκιάζει το νομισματικό δόγμα Erdogan – Μια ανάσα από το 70% τον Απρίλιο

Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός στην Τουρκία, επισκιάζει το νομισματικό δόγμα Erdogan – Μια ανάσα από το 70% τον Απρίλιο
Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό να κορυφώνεται γύρω στο 73-75% τον Μάιο και να ξεκινά την πτώση του το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Στο 69,8% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Απρίλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, λίγο χαμηλότερα από το αναμενόμενο, αλλά υψηλότερα από τα τέλη του 2022, καθώς τροφοδοτήθηκε από τις ισχυρές αυξήσεις στις τιμές της εκπαίδευσης, των εστιατορίων και των ξενοδοχείων.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή ήταν 3,18%, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, έναντι 3,16% τον Μάρτιο.
Σε δημοσκόπηση του Reuters αναμενόταν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 70,33% τον Απρίλιο, με το ποσοστό να υποχωρεί στο 43,5% μέχρι το τέλος του 2024, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη ο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιξης επί ενός έτους.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή σημειώθηκε στην εκπαίδευση, για την οποία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 103,86% και ακολουθούν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 95,82%.
Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 68,50%.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί κατά 6,7% και 4,53% αντίστοιχα σε μηνιαία βάση, σε μεγάλο βαθμό λόγω της μεγάλης αύξησης του κατώτατου μισθού και μιας σειράς ενημερώσεων τιμών για το νέο έτος.

Νομισματικό δόγμα

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 3.650 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 500 μονάδες βάσης τον Μάρτιο λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για τον πληθωρισμό.
Διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον περασμένο μήνα, υπονοώντας τις καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης και υποσχέθηκε να σφίξει περαιτέρω σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του πληθωρισμού.
Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό να κορυφώνεται γύρω στο 73-75% τον Μάιο και να ξεκινά την πτώση του το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για να φτάσει στο 36% στο τέλος του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης