Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενωτική πρωτοβουλία - ΜέΡΑ25: Σε κίνδυνο η ακαδημαϊκή ελευθερία σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ενωτική πρωτοβουλία - ΜέΡΑ25: Σε κίνδυνο η ακαδημαϊκή ελευθερία σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Παρέμβαση 10 πανεπιστημιακών – υποψήφιων με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά
Aνακοίνωση - καταγγελία εξέδεωσαν δέκα Πανεπιστημιακοί, υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με την ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τα μέτρα καταστολής εναντίον φοιτητών.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Καμία ανοχή στην κουλτούρα υποταγής και στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Εμείς, Ελληνίδες και Έλληνες πανεπιστημιακοί που συμμετέχουμε στο ευρωψηφοδέλτιο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, καταδικάζουμε τα μέτρα καταστολής που έχουν λάβει οι διοικήσεις των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ κατά των ειρηνικών και αντιπολεμικών διαδηλώσεων που πραγματοποιούν φοιτητές και διδάσκοντες στις πανεπιστημιουπόλεις. Παρατηρούμε, με λύπη και ανησυχία, ότι σε πολλά πανεπιστήμια τα αιτήματα των διαδηλωτών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αποεπένδυση των ιδρυμάτων τους από εταιρείες με δεσμούς με το Ισραήλ αντιμετωπίζονται με απαράδεκτη βία. Πολλές διοικήσεις έλαβαν την απαράδεκτη απόφαση να αφήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις με πυροβόλα όπλα, κλομπ και δακρυγόνα να εισέλθουν στους χώρους των πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη εκατοντάδων φοιτητών και τον ξυλοδαρμό και κράτηση πολλών μελών ΔΕΠ. Η απόφαση αυτή δεν είναι ανεξάρτητη από τις πιέσεις των μεγάλων φιλο-ισραηλινών χορηγών των πανεπιστημίων και δείχνει πόσο προβληματική είναι η υποταγή της παιδείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη χώρα μας βλέπουμε διοικήσεις πανεπιστημίων να παίρνουν μέτρα κατά των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων που με τους αγώνες τους προσπαθούν να διαφυλάξουν τη συνταγματική επιταγή για δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση με απολύσεις, αποκλεισμούς από τις εξετάσεις και ευτελισμό της εξεταστικής διαδικασίας. Πρόσφατα στην Πάτρα αποκλείστηκαν από την επόμενη εξεταστική περίοδο φοιτητές και φοιτήτριες που είχαν συμμετάσχει στις καταλήψεις ασκώντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των συλλόγων τους. Στο Ρέθυμνο η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτι φοιτήτριας για να ανακαλύψει ποιος έγραψε συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης στους τοίχους της πόλης.

Ανησυχούμε βαθύτατα βλέποντας ότι οι απαγορεύσεις της ελευθερίας της έκφρασης που επιβλήθηκαν από πολιτικά κέντρα σχετικά με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της διεθνούς κοινής γνώμης κατά των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα έχουν επίσης επεκταθεί και απειλούν την ακαδημαϊκή ελευθερία. Καθηγητές και καθηγήτριες είδαν προγραμματισμένες διαλέξεις και σεμινάρια και καθαρά επιστημονικές προσκλήσεις να ακυρώνονται επειδή υπέγραψαν κείμενα για την Παλαιστίνη. Στο Βερολίνο ένα διεθνές συνέδριο για την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη που επρόκειτο να διεξαχθεί πριν από λίγες εβδομάδες, με ομιλητές από το εξωτερικό τερματίστηκε από την αστυνομία, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα πανεπιστημιακών, όπως ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Γλασκόβης Ghassan Abu-Sittah και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιάνης Βαρουφάκης. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη διεθνή διάσταση αυτής της απειλής.

Καταδικάζουμε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα καθώς και τις πρακτικές κατοχής και απαρτχάιντ του ισραηλινού κράτους στην υπόλοιπη Παλαιστίνη, και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φοιτήτριες/ές και τους καθηγήτριες/ές που, με κάθε μορφή μη βίαιης δράσης, εκφράζουν τη δημοκρατική τους βούληση και στέκονται απέναντι στις πανεπιστημιακές διοικήσεις που απειλούν να καταστείλουν το δικαίωμα στην ακαδημαϊκή ελευθερία.

Με αυτές τις ανησυχίες, καλούμε τις πανεπιστημιακές διοικήσεις σε όλο τον κόσμο, πρώτα και κύρια στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να αποσύρουν τις αστυνομικές δυνάμεις από τις πανεπιστημιουπόλεις και να σεβαστούν τις αρχές της θεσμικής αυτονομίας, της κοινής διακυβέρνησης και της διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης ακαδημαϊκών αποφάσεων. Τους θυμίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουν τη θεμελιώδη ευθύνη τους για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στους χώρους των πανεπιστημίων.

Στη χώρα μας οι χειραγωγούμενες διοικήσεις που απεργάζονται οι νέες ρυθμίσεις του νόμου Πιερρακάκη ήδη φανερώνουν την υποτέλειά τους απεμπολώντας τα καθήκοντά τους ως πανεπιστημιακοί να διαφυλάξουν την αυτονομία των ΑΕΙ, να μεριμνήσουν για το μέλλον του φοιτητικού σώματος και να περιφρουρήσουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και ακεραιότητα. Δηλώνουμε ότι θα αντιπαλέψουμε ασυμφιλίωτα αυτήν κουλτούρα υποταγής στα πανεπιστήμια και στην κοινωνία.

- Βαρουφάκης Γιάνης – Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), γραμματέας ΜέΡΑ25, πρώην βουλευτής και υπουργός
- Θεοχαράκης Νίκος – Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
- Κατωπόδη Ειρήνη – πρώην Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Κέντρου Δέσποινα – Επίκουρη Καθηγήτρια Χρηματοοικονομικών, CanterburyChristChurch University
- Κορωναίου Αλεξάνδρα – Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Λαπαβίτσας Κώστας - Καθηγητής Οικονομικών, SOAS, University of London, πρώην βουλευτής
- Μουλιανίτης Βασίλης - Καθηγητής, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
- Σεφεριάδης Σεραφείμ – Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Τζανετουλάκου Φαίη – Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Διδάσκουσα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΘ
- Τύμπας Τέλης – Καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης