Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump «τελείωσε» τον Netanyahu με μια φράση - Αυτός είναι ο νέος εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών για την ηγεσία του Ισραήλ

Ο Trump «τελείωσε» τον Netanyahu με μια φράση - Αυτός είναι ο νέος εκλεκτός των Ρεπουμπλικανών για την ηγεσία του Ισραήλ
«Έχετε μερικούς πολύ καλούς ανθρώπους που γνώρισα στο Ισραήλ και που θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά» τόνισε με νόημα ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump κατέστησε ξεκάθαρο ότι αυτός και μια πιθανή Ρεπουμπλικανική κυβέρνησή του, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα στο Ισραήλ χωρίς τον νυν πρωθυπουργό της χώρας Benjamin Netanyahu.
Μάλιστα, ο Trump ότι ο ηγέτης του Ισραήλ Benjamin Netanyahu έχει δεχτεί δικαίως έντονη κριτική επειδή απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση της Hamas και διαμηνύει ότι η χώρα έχει «πολλούς καλούς ανθρώπους» που θα μπορούσαν να εκτελέσουν τη δουλειά του καλύτερα.
«Η 7η Οκτωβρίου δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Όλα ήταν εκεί για να σταματήσει αυτό. Και πολλοί άνθρωποι το ήξεραν, ξέρετε, χιλιάδες και χιλιάδες άνθρωποι το γνώριζαν. Αλλά το Ισραήλ δεν το γνώριζε και νομίζω ότι κατηγορείται πολύ έντονα γι' αυτό», εξήγησε σε καταφανώς επικριτικό τόνο κατά των ισραηλινών αρχών.
Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική αντικατάστασης του Netanyahu από τον υπουργό Benny Gantz, ο οποίος θεωρείται ότι αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά στην Ουάσιγκτον, ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών απάντησε: «Νομίζω ότι ο Benny Gantz είναι καλός, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να το πω αυτό.
Ωστόσο, σε άλλη μια φράση που θεωρείται ενδεικτική των προθέσεών του και της γνώμης που έχει για την τωρινή ηγεσία του Τελ Αβίβ έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «έχετε μερικούς πολύ καλούς ανθρώπους που γνώρισα στο Ισραήλ και που θα μπορούσαν να κάνουν καλή δουλειά». 

Δυσαρέσκεια και από τον Biden - Τελειωμένος για τις ΗΠΑ ο ... Netanyahu

Πέραν από τον Trump, «τελειωμένο» θεωρεί τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και η νυν διοίκηση του Joe Biden.
Ενδεικτική του κλίματος άλλωστε ήταν η τηλεφωνική συζήτηση που είχε ο Αμερικανός με τον Netanyahu, μετά το ισραηλινό πλήγμα που στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στον Netanyahu πως είναι «απαράδεκτη» τόσο η επίθεση εναντίον εθελοντών ανθρωπιστικής οργάνωσης όσο και γενικότερα η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, ο Biden ζήτησε από το Ισραήλ να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει με στόχο την προστασία αμάχων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς και για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε σαφές στον Netanyahu ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Υπογράμμισε ότι η επίτευξη άμεσης εκεχειρίας είναι απαραίτητη για την σταθεροποίηση και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για την προστασία των αμάχων.
Προέτρεψε μάλιστα τον ισραηλινό πρωθυπουργό να ζητήσει από τους διαπραγματευτές του να συνάψουν συμφωνία το συντομότερο δυνατό, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Hamas.
Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό καμία πτέρυγα των πολιτικών ελίτ των ΗΠΑ δεν βλέπει μια επόμενη μέρα στο Ισραήλ με τον Netanyahu στο τιμόνι της χώρας.

Το ταξίδι του ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης στις ΗΠΑ

Στο όλο πλαίσιο αμφισβήτησης του Netanyahu και της αναζήτησης νέου εκλεκτού για την ηγεσία του εβραϊκού κράτους, ήρθε να προστεθεί το στοχευμένο ταξίδι που πραγματοποίησε προ εβδομάδων, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid στην Ουάσινγκτον, με σκοπό να συναντηθεί με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στον Λευκό Οίκο και το State Department.
Επισημαίνεται ότι εκεί συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin, τον ηγέτη της Δημοκρατικής Πλειοψηφίας Chuck Schumer και τη γερουσιαστή Lindsey Graham.
Ο Lapid αναδημοσίευσε ένα άρθρο ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σχετικά με αυτή την είδηση στον προσωπικό του λογαριασμό X, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ.
Ένας πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής που έγινε στην πορεία πολιτικός, ο Lapid επικρίνει έντονα τον Netanyahu, λέγοντας ότι καταστρέφει τις σχέσεις του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αφήνει τους ομήρους που έχει πάρει η Hamas στη μοίρα τους.
Αυτή την εβδομάδα, ζήτησε να γίνουν άμεσα εκλογές στο Ισραήλ για να αντικατασταθεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συμμαχίας εν συνόλω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης