Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βασιλική Κεφαλά - Lavipharm: Αξιολογούμε κάθε επενδυτική ευκαιρία - Η πολύπλευρη συνεργασία με την Tikun Olam

Βασιλική Κεφαλά - Lavipharm: Αξιολογούμε κάθε επενδυτική ευκαιρία -  Η πολύπλευρη συνεργασία με την Tikun Olam
Σε συνέντευξη της στο ΒΝ υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες με ESG τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού
Η επαναφορά σε κερδοφορία της Lavipharm, μετά από μια δεκαετία λειτουργίας με αρνητικά ίδια κεφάλαια, δεν πραγματοποιήθηκε σε μια μέρα, ούτε αποτέλεσε επιτυχία ενός ανθρώπου.
Πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 51,4 εκατ. ευρώ, προηγήθηκε δομική αναδιοργάνωση από τον Τηλέμαχο Λαβίδα σε επίπεδο διοικητικής ομάδας αλλά και δραστηριοτήτων και ομαδική δουλειά από το σύνολο των εργαζομένων και στελεχών της εταιρείας, προκειμένου να λειτουργήσει ως μια ανανεωμένη «ετοιμοπόλεμη» οντότητα.
Κατά τη διάρκεια της αύξησης η διοίκηση έπρεπε να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη ξένων και ελληνικών θεσμικών κεφαλαίων.
Ένα χρόνο μετά την αύξηση κεφαλαίου, η κα Βίκυ Κεφαλά, ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Lavipharm, εξηγεί πως ευοδώθηκαν οι στόχοι της εταιρείας.
Κυρίως, όμως, υπογραμμίζει πώς το τρίπτυχο Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική διακυβέρνηση (ΕSG) συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός οργανισμού.

Πως η μετοχή της Lavipharm εισήλθε στον Δείκτη Athex ESG index – Kλιματικά ουδέτερη για το 2023

“Η βιώσιμη ανάπτυξη και το τρίπτυχο Περιβάλλον – Κοινωνία – Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG) αποτελούν βασικούς άξονες λειτουργίας στη Lavipharm.
Η ένταξη της μετοχής της Lavipharm στον δείκτη ATHEX ESG INDEX αποτελεί ισχυρή απτή απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η διοίκηση στη συμμόρφωση με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης πρότυπα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Επιπλέον, η Lavipharm έχει υιοθετήσει την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, όπως αυτή εκφράζεται από τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).
Ξεπερνώντας τις απαιτήσεις του νέου Κλιματικού Νόμου περί Έκθεσης Ανθρακικού Αποτυπώματος, πέτυχε ανθρακική/κλιματική ουδετερότητα για το έτος 2023. Μέσω προηγμένων δράσεων μείωσης και αντιστάθμισης άνθρακα (Carbon Offset), η Lavipharm υλοποίησε έμπρακτα τη δέσμευσή της προς την επιχειρηματική κοινότητα και τον κόσμο.”
Πώς, όμως, επιτυγχάνονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι;
Εδώ και χρόνια, η Εταιρία έχει τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία συστήματα ανακύκλωσης νερού με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης περιορίζει τα απόβλητα μέσω συστημάτων διαλογής και ανακύκλωσης και συνεργάζεται με προμηθευτές για υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά την την εταιρική κοινωνική ευθύνη, η Lavipharm υποστηρίζει επί χρόνια έμπρακτα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το φιλανθρωπικό σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις MDA Ελλάς, συμμετέχει σε δράσεις που διενεργούνται σε φορείς του δικτύου Δεσμός, πραγματοποιεί εθελοντικές δράσεις των εργαζομένων όπως είναι η ετήσια αιμοδοσία, με στόχο τη διατήρηση Τράπεζας Αίματος, προσφέρει δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς, προωθεί την ίση μεταχείριση και τη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επενδύει στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων.
Η υγεία, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και η εξέλιξη των εργαζομένων αποτελούν καίριες προτεραιότητες της Lavipharm, όπως συμπληρώνει η κα Κεφαλά.

H εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης

Η Lavipharm, είναι μια φαρμακευτική εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Εφαρμόζει τον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης και την κείμενη νομοθεσία, τον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ, διασφαλίζοντας διαφάνεια και λογοδοσία με μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.
Η λειτουργία της Lavipharm στηρίζεται σε ένα αξιόλογο διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από μη εκτελεστικά μέλη κατά πλειοψηφία, τα οποία έχουν αναλάβει και καθήκοντα στις δύο Επιτροπές για τη χρηστή διαχείριση, την Επιτροπή Ελέγχου και την Επιτροπή Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων, διασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα και αξιοπιστία των αποφάσεών του.
Το Δ.Σ. της Lavipharm συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με συγκεκριμένες θεματικές που καλύπτουν τις κύριες λειτουργίες της Επικεφαλής δραστηριοτήτων παρουσιάζουν τον απολογισμό και τους στόχους τους, εισάγοντας ουσιαστικά τα μη εκτελεστικά μέλη στην καρδιά της εταιρείας.
Πέρα από αυτό, έχει θεσμοθετηθεί και μηνιαία ενημέρωση μέσω τηλεδιάσκεψης για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, έτσι ώστε ως Δ.Σ. να είμαστε πλήρως ενήμεροι.
Επιπλέον, το Δ.Σ. έχει αναθέσει την εποπτεία επιμέρους δραστηριοτήτων στις δυο ειδικές επιτροπές του, την Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων και την Επιτροπή Ελέγχου.
Η Επιτροπή Ελέγχου, της οποίας είμαι κι εγώ μέλος, είναι μια ανεξάρτητη μικτή επιτροπή, αποτελούμενη από τρία μέλη και συγκεκριμένα, ένα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ένα μη εκτελεστικό μέλος και ένα τρίτο ανεξάρτητο πρόσωπο, η οποία ελέγχει τη λειτουργία της εταιρείας και παρέχει τακτικές ενημερώσεις (μηνιαία) στο ΔΣ για την οικονομική κατάσταση, τις εταιρικές δραστηριότητες και τα μελλοντικά πλάνα.

Η Lavipharm λειτουργεί με Γενικό διευθυντή και εξελίσσεται

Στην ερώτηση γιατί η Lavipharm δεν διαθέτει διευθύνοντα σύμβουλο, η κα Κεφαλά ξεκαθαρίζει ότι η διοίκηση αποτελείται από ένα Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ., ένα ενεργό Διοικητικό Συμβούλιο και τον Chief Operations Officer & Country Manager, θέση που κατέχει ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος της φαρμακευτικής αγοράς.
Παράλληλα, υπάρχει μια ομάδα διοίκησης από αξιόλογα στελέχη τα οποία υλοποιούν καθημερινά την στρατηγική της Lavipharm. Πρόκειται για μια δομή που εξυπηρετεί πλήρως τους οργανωσιακούς στόχους της εταιρείας και με επιτυχία όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία.
“Βέβαια, κάθε εταιρεία είναι ένας οργανισμός, και ως τέτοιος αλλάζει, εξελίσσεται, αναπτύσσεται, οπότε και οι θέσεις και οι ρόλοι προσαρμόζονται στις ανάγκες και απαιτήσεις κάθε σταδίου στο οποίο βρίσκεται” σημειώνει η κα Κεφαλά

Επιχειρήσεις με ΕSG επιδόσεις έχουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού

Η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) αποτελεί ένα ολοένα και πιο δημοφιλές πλαίσιο στον επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας λύσεις για τη διαχείριση της βιωσιμότητας, την υιοθέτηση ηθικών πρακτικών και την προώθηση του συνειδητού καταναλωτισμού.
Επιχειρήσεις με υψηλές επιδόσεις ESG τείνουν να προσελκύουν επενδυτές που εστιάζουν σε βιώσιμες επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι την πρόσβαση τους σε κεφάλαια.
Κατά την κα Κεφαλά “ Η υιοθέτηση κριτηρίων ESG ενισχύει την εικόνα και τη φήμη της επιχείρησης, προσελκύοντας και διατηρώντας πιστούς πελάτες. Η εστίαση σε ESG θέματα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κόστους, αύξηση παραγωγικότητας και βελτιστοποίηση της λειτουργικής απόδοσης.
Επιχειρήσεις με υψηλές ESG επιδόσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού, πρόσβαση σε πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, προσελκύουν πελάτες και ταλέντα, ενισχύοντας τη φήμη και την εικόνα της επιχείρησης, θωρακίζονται έναντι μελλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι κοινωνικές αλλαγές.
Για τους επενδυτές, η χρηματοδότηση ESG επιχειρήσεων σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ρυθμιστικών προστίμων, κυρώσεων ή βλαβών από περιβαλλοντικά ή κοινωνικά ζητήματα.”

Η είσοδος της Lavipharm στην αγορά φαρμακευτικής κάνναβης

Το 2023 Lavipharm ανακοίνωσε την είσοδό της σε μια νέα αγορά, αυτή της φαρμακευτικής κάνναβης.
Η συνεργασία που έκανε η LAVIPHARM μαζί με την Tikun Olam, πρωτοπόρο διεθνή εταιρεία στον τομέα αυτό, θα επιτρέψει να εμπλουτιστεί το χαρτοφυλάκιό με προϊόντα πιστοποιημένα, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, που έλειπαν από τη ζωή των ασθενών.
Πέραν των συνταγογραφούμενων προϊόντων, ήδη εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται στα φαρμακεία τα συμπληρώματα διατροφής LIFELAB CBD, που ήταν και το πρώτο προϊόν της σύμπραξης Lavipharm - Tikun Olam.
Η φαρμακευτική κάνναβη εκπροσωπεί μια σημαντική αγορά στη χώρα μας στην οποία η Lavipharm έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της.

Αξιολογούμε κάθε ευκαιρία

“Η Lavipharm υπό την ηγεσία του Τηλέμαχου Λαβίδα, έχει αποδείξει οι κεραίες της είναι πάντα ανοιχτές και αξιολογεί κάθε νέα ευκαιρία ή δυνατότητα.
Αυτό ισχύει και για τα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης – τομέα τον οποίο γνωρίζω κι εγώ η ίδια καλά και παρακολουθώ στενά- , με στόχο τη δημιουργία αξίας για όλους τους stakeholders, μετόχους, συνεργάτες, εργαζόμενους και κυρίως τους ίδιους τους ασθενείς.”
“Συμπερασματικά, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ανοδική πορεία της Lavipharm, τα ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη όπως παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη Ετήσια Ενημέρωση Αναλυτών στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η επικέντρωση στις αποδοτικές δραστηριότητες του Ομίλου, ην επένδυση στην αναδυόμενη αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης, αντικατοπτρίζουν την αδιάλειπτη δέσμευση και προσήλωση της διοίκησης για συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη για όλα τα εμπλεκόμενη μέρη, τους επενδυτές μας, τους εργαζόμενους και φυσικά, τους ασθενείς που βασίζονται στα προϊόντα μας.”

Ποιά είναι η κα Βικυ Κεφαλα

kefalaph.jpg

Η κα Κεφαλά είναι oικονομολόγος και εκλέχθηκε ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Lavipharm τον Ιούνιο του 2023.
«Συμπληρώνω μια δυναμική ομάδα 7 ατόμων στο σύνολο (με 4 άντρες και 3 γυναίκες), που συγκεντρώνει σημαντικές δεξιότητες, πολυμορφία και εμπειρογνωμοσύνη» αναφέρει η ίδια.
Παράλληλα, αποτελεί μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της λειτουργίας της εταιρείας και την παροχή τακτικών ενημερώσεων στο Δ.Σ. για την οικονομική κατάσταση, τις εταιρικές δραστηριότητες και τα μελλοντικά πλάνα. Η κα Κεφαλά διαθέτει εκτενή και πολυετή εμπειρία σε θέματα χρηματοδότησης μεγάλων έργων, αξιολόγησης επενδυτικών σχεδίων, στρατηγικής ανάπτυξης βιώσιμων επενδύσεων, στη χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας.
Μέσα δε από τις εξειδικευμένες γνώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, Ταμεία και εργαλεία, συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη και στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης