Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο; - Προς 15 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας Timur Ivanov

Τι συμβαίνει στο Κρεμλίνο; - Προς 15 χρόνια φυλάκιση για δωροδοκία ο αναπληρωτής υπ. Άμυνας Timur Ivanov
Ο Ivanov έχει κατηγορηθεί ότι αποκόμισε τεράστια κέρδη από… τα κατασκευαστικά έργα στη Μαριούπολη και ότι είχε έναν εξαιρετικά πολυτελή τρόπο διαβίωσης
(upd9) Προσωρινά κρατούμενος έως τις 23 Ιουνίου του 2024 κρίθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Timur Ivanov, ο οποίος συνελήφθη χθες από τις ρωσικές αρχές με την κατηγορία της δωροδοκίας σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, ο 48χρονος Ivanov, ο οποίος φέρεται να είναι από τους πλούσιους Ρώσους αξιωματούχους στον τομέα της ασφάλειας και να βαρύνεται με διάφορες κατηγορίες, βρέθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ενώπιον του περιφερειακού δικαστήριου της Μόσχας Basmanny, το οποίο και αποφάσισε την προσωρινή κράτηση του.
«Το δικαστήριο αποφάσισε προληπτικά μέτρα κατά του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Timur Viktorovich Ivanov με τη μορφή κράτησης για μια περίοδο 2 μηνών, έως τις 23 Ιουνίου 2024» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται και η σύλληψη ενός ακόμα Ρώσου, του Sergei Borodin για την ίδια υπόθεση δωροδοκίας.
Το δικαστήριο υποστηρίζει πως ο Ivanov δωροδοκήθηκε ενώ επέβλεπε υπεργολαβίες για τις ανάγκες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και για αυτό συνελήφθη για συνέργεια σε δωροληψία.
Για την υπόθεση της δωροδοκίας έχουν ενημερωθεί τόσο ο πρόεδρος Putin όσο και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση των ρωσικών αρχών, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, αν και η FSB υποστηρίζει πως η έρευνα κατά του Ivanov είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό.

Αρνείται ενοχή

Πάντως, όπως μεταδίδει το ρωσικό TASS, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες και δεν αποδέχθηκε την ενοχή του στην υπόθεση της δωροληψίας.
Σύμφωνα με το TASS, ο Ivanov δεν παραδέχτηκε την ενοχή του ότι έλαβε δωροδοκία σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα ως μέρος οργανωμένης ομάδας κατά τη διάρκεια εργολαβίας και υπεργολαβίας για τις ανάγκες του στρατού.

Kατηγορείται επίσημα για δωροδοκία

Σύμφωνα με την εν εξελίξει έρευνα, ο Ivanov κατηγορείται ότι συμμετείχε σε εγκληματική συνωμοσία με τρίτα πρόσωπα, ότι συνεργάστηκε μαζί τους για να διαπράξει έγκλημα από οργανωμένη ομάδα, λαμβάνοντας δωροδοκία σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα, με σκοπό την απόκτηση ιδιοκτησίας και υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια εργολαβιών και υπεργολαβιών για τις ανάγκες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Ivanov
συνελήφθη με την κατηγορία της δωροδοκίας και ότι έλαβε ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ρουβλίων.
Η δωροληψία με ποσό άνω του 1 εκατ. ρουβλίων είναι αδίκημα που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιφέρει ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι και 15 χρόνια φυλάκιση.
Σημειώνεται πως σε βάρος του Ivanov κυρώσεις έχουν επιβληθεί επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στο πλαίσιο των ευρύτερων κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι αρμοδιότητες

Ο Ivanov, ο οποίος ήταν στενός σύμμαχος του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Sergei Shoigu, είχε οριστεί με προεδρικό διάταγμα, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στις 23 Μαΐου 2016 και ήταν ένας από τους 12 αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας.
Το χαρτοφυλάκιο της αρμοδιότητάς του περιελάμβανε ζητήματα επιμελητείας, π.χ. με τη διαχείριση περιουσίας και τον καταμερισμό των στρατευμάτων, τη στέγαση και την ιατρική υποστήριξη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή, την ανακατασκευή και την επισκευή εγκαταστάσεων του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και του Στρατού.

Από τους πλουσιότερους

Ο Ivanov, ο οποίος φέρεται να είναι ειδικός στην πυρηνική βιομηχανία και στην κυβερνητική, είχε εργαστεί στο παρελθόν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στους τομείς των καυσίμων και της ενέργειας, ενώ εργάστηκε και στην περιφερειακή κυβέρνηση της Μόσχας πριν ενταχθεί στο υπουργείο Άμυνας το 2010.
Μάλιστα το περιοδικό Forbes τον είχε συμπεριλάβει στους πλουσιότερους άντρες των δομών ασφαλείας της Ρωσίας, με τα ρωσικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως είναι ο πιο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που αντιμετωπίζει τέτοιες κατηγορίες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.
Η ρωσική εφημερίδα Izvestia έκανε γνωστό πως οι ρωσικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες από χθες το απόγευμα σε μερικά από τα ακίνητα του Ivanov.

Το μήνυμα Putin

Επισημαίνεται πάντως πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να βλέπει σε καιρό πολέμου επιδεικτική χλιδή, πόσο μάλλον σε υπουργούς της κυβέρνησης του ενώ σημειώνεται πως είχε δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να εκριζώσει τη διαφθορά στις κρατικές αμυντικές προμήθειες.

Έρευνα από το 2022

Ο 48χρονος Ivanov φέρεται πως ερευνούνταν ήδη από το 2022 από το απαγορευμένο στη Ρωσία «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» που είχε ιδρύσει ο άλλοτε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Alexei Navalny, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Βάσει της έρευνας που είχε διενεργηθεί τότε, ο Ivanov φέρεται να είχε αποκομίσει τεράστια ποσά από την ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, καθώς ήταν αυτός που επέβλεπε την πορεία των κατασκευαστικών έργων, ενώ φέρεται πως είχε χωρίσει με τη γυναίκα του προκειμένου να της επιτρέψει να «παρακάμψει» τις κυρώσεις της ΕΕ.
Μάλιστα κατηγορούνταν ότι αυτός και η οικογένεια του είχαν έναν εξαιρετικά πολυτελή τρόπο διαβίωσης, γεμάτο δαπάνες για ακίνητα, ταξίδια και ακριβά ρούχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης