Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι και πόσο κερδίζουν από το «κούρεμα» στις προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες - Άμεση η διάταξη για πληρωμές έως 10 ευρώ

Ποιοι και πόσο κερδίζουν από το «κούρεμα» στις προμήθειες για συναλλαγές με κάρτες - Άμεση η διάταξη για πληρωμές έως 10 ευρώ
Εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα και μεγάλες αλυσίδες - Τα σχέδια για επέκταση του IRIS σε όλη την αγορά
Κλιμακώνει την πίεση το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες προχωρώντας σε νομοθετική ρύθμιση που θα μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις για πληρωμές έως 10 ευρώ με POS.
Tην ίδια στιγμή προωθείται καθολική επέκταση του IRIS σε όλη την αγορά ως το τέλος του 2024 γεγονός που θα αλλάξει το τοπίο στον ανταγωνισμό.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη (στον ΣΚΑΙ) η ρύθμιση θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη και θα περιορίζει το κόστος της επιβάρυνσης στο μισό καθώς η μέση προμήθεια του 1% ψαλιδίζεται στο 0,5%.

Όχι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες

Το μέτρο δεν θα πιάνει τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, δηλαδή πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ παρά μόνο περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές αγορές, μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου με εκατομμύρια συναλλαγές έως 1 έως 10 ευρώ σε καθημερνή βάση από τις οποίες σήμερα δεν βγάζουν κέρδος από τις πληρωμές με POS με αποτέλεσμα να μπαίνουν μέσα.
Το πλαφόν στο ποσοστό της τραπεζικής προμήθειας θα είναι οριζόντιο και για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει «απαγορευτικό» στις επιμέρους προμήθειες των παρόχων POS και των εταιριών (Mastercard, Visa).

Σε τρία κομμάτια

Σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες σπάνε σε τρία κομμάτια, αθροίζοντας την τελική επιβάρυνση.
Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS.
Κάπως έτσι, η συνολική προμήθεια κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 1% (μπορεί να φτάσει και το 2%).
Το πρόβλημα των υψηλών χρεώσεων είναι πολλαπλάσιο για περίπτερα και λαϊκές αγορές, όπου το κόστος χρήσης των POS φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις να εκμηδενίζει το περιθώριο κέρδους των εμπόρων.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές οι τράπεζες εμφανίζονταν διατεθειμένες να μειώσουν ακόμα και στο μισό το δικό τους σκέλος των προμηθειών από το 0,20% στο 0,10% για τις χρεωστικές κάρτες όχι όμως και οι υπόλοιποι κρίκοι που αυξάνουν τις πρόσθετες επιμέρους προμήθειες μέχρι το 1% - 2% με αποτέλεσμα το υπουργείο να παρεμβαίνει νομοθετικά βάζοντας πλαφόν 0,5% το ύψος των χρεώσεων.

Τα μαγαζάκια της γειτονιάς

Πρακτικά με τη νέα διάταξη που θα αφορά συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας αυτοί που θα ωφεληθούν θα είναι τα «μαγαζάκια της γειτονιάς» που παρά τους μικρούς τζίρους και τα στενά περιθώρια κέρδους καταφέρνουν και επιβιώνουν από τις συναλλαγές χαμηλής αξίας.
Αντίθετα οι υψηλές χρεώσεις θα παραμείνουν για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης, υπόδησης και γενικές σε όλες τις επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους ακόμα και από τον κλάδο της εστίασης. Για παράδειγμα θα ψαλιδίζεται η προμήθεια στον φούρνο, το μκρό καφέ της γειτονιάς και στην λαϊκή αλλά δεν θα ισχύει το ίδιο για την μεγάλη αντίστοιχη αλυσίδα.

Διασύνδεση POS με ταμειακές

Στο μεταξύ τελειώνει ο χρόνος για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS με την ημερομηνία να εκπνέει στις 30 Απρίλιου και ο Κωστής Χατζηδάκης να διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και ότι τα πρόστιμα των 10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ έχουν ήδη ξεκινήσει να επιβάλλονται. H ΑΑΔΕ ψάχνει καθημερινά τους 25.000 «εξαφανισμένους» που δεν έχουν κλείσει ραντεβού ενώ αναζητείται λύση για τις περίπου 10.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς βρίσκονται στην λίστα του Τειρεσία. Σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να ενταχθεί στα POS και η δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS να μην γίνεται δηλαδή μόνο μέσω κινητών τηλεφώνων καθώς στόχος είναι η περαιτέρω επέκταση του συγκεκριμένου συστήματος πληρωμών σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης