Διεθνή

Η Ουκρανία ξεμένει από στρατό και «κυνηγά» τους στρατεύσιμους που διέφυγαν στο εξωτερικό

Η Ουκρανία ξεμένει από στρατό και «κυνηγά» τους στρατεύσιμους που διέφυγαν στο εξωτερικό
Σφίγγει ο κλοιός για τους Ουκρανούς που διέφυγαν
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία ανέστειλε τις προξενικές υπηρεσίες για τους άρρενες πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία που ζουν στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτούς που χρειάζεται να επιστρέψουν στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τον στρατό στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών έναντι του μεγαλύτερου και καλύτερα εξοπλισμένου στρατού της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba, ανέφερε σε δήλωσή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι έδωσε εντολή να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθεί αυτό που περιέγραψε ως «δίκαιη μεταχείριση» των ανδρών σε στρατεύσιμη ηλικία. Παράλληλα, επέκρινε αυτούς που έφυγαν από την Ουκρανία πριν ή κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Όπως δείχνουν τα πράγματα τώρα: ένας άνδρας σε στρατεύσιμη ηλικία πήγε στο εξωτερικό, έδειξε στο κράτος του ότι δεν τον νοιάζει η επιβίωσή του, και μετά έρχεται και θέλει να λάβει υπηρεσίες από αυτό το κράτος. Δεν λειτουργεί έτσι. Η χώρα μας είναι σε πόλεμο. Η παραμονή στο εξωτερικό δεν απαλλάσσει έναν πολίτη από τα καθήκοντά του ή της στην πατρίδα», έγραψε.
Το υπουργείο Εξωτερικών θα διευκρινίσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία ώστε να εξασφαλίσουν προξενικές υπηρεσίες σύντομα, διευκρίνισε.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η κρατική υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων ανέφερε: «Δυστυχώς εξαιτίας τεχνικών λόγων, αναστέλλεται η έκδοση παραστατικών στα υποκαταστήματα στο εξωτερικό της ΚΕ (Κρατική Επιχείρηση) Εγγράφων».
Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί είχαν καταχωρισθεί σε χώρες της ΕΕ ως τον Ιανουάριο του 2024, από τους οποίους περίπου το 20% είναι ενήλικες άνδρες, δηλαδή γύρω στους 860.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης