Τελευταία Νέα
Speculator

Το ΥΠΟΙΚ δαπάνησε 52.080 ευρώ για ανακαίνιση της αίθουσας Τύπου, ενός διαδρόμου και για δύο πόρτες

Το ΥΠΟΙΚ δαπάνησε 52.080 ευρώ για ανακαίνιση της αίθουσας Τύπου, ενός διαδρόμου και για δύο πόρτες
Με απευθείας ανάθεση και στο ίδιο πρόσωπο
Το ότι το κόστος οικοδομής έχει αυξηθεί κατακόρυφα είναι γνωστό. Φαίνεται όμως ότι επηρεάζει η αύξηση του κόστους και το Υπουργείο Οικονομικών όπου ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με δύο απευθείας αναθέσεις στον ίδιο ανάδοχο δαπάνησε το ποσό των 52.080 ευρώ.
Και αυτό προκειμένου να αποκατασταθεί η αίθουσα τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και ο διάδρομός του καθώς και δύο εξωτερικές πόρτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ειδικότερα στην αίθουσα τύπου του Υπουργείου που το εμβαδόν της δεν ξεπερνά τα 60 τετραγωνικά μέτρα με βάση την ανάθεση έγιναν
«Διευθέτηση καλωδιώσεων οροφής-όλες οι νέες καλωδιώσεις θα τοποθετηθούν σε μεταλλικές σχάρες όδευσης στην οροφή καθώς και η νέα ψευδοροφή θα στηριχθεί με ντίζες τόσο στην οροφή όσο και περιμετρικά στους τοίχους ώστε να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία της αίθουσας.
Όλα τα ανωτέρω υλικά αποξήλωσης θα απομακρυνθούν και θα τοποθετηθούν σε ειδικό κάδο αδρανών υλικών που θα τοποθετήσει ο ανάδοχος.
Προμήθεια και τοποθέτηση νέας οροφής ορυκτής ίνας οικολογικής κατασκευής, πάνελ 60χ60, με ηχοαπορροφητικές ιδιότητες και άκαυστη προστασία.
Εγκιβωτισμός, όλων των φωτιστικών σωμάτων της μεγαφωνικής εγκατάστασης, των στομίων εξαερισμού-κλιματισμού και ανιχνευτών πυρανίχνευσης.
Βαφή όλων των χώρων της αίθουσας τύπου ( αφαίρεση σαθρών επιχρισμάτων , επισκευή τοίχων, στοκάρισμα, τρίψιμο, αστάρωμα χρωματισμός με δύο στρώσεις οικολογικού πλαστικού χρώματος εσωτερικών χώρων).
Προμήθεια και τοποθέτηση διακοπτών ρεύματος και πριζών επώνυμων κατασκευαστικών οίκων.
Επανατοποθέτηση όλων των φωτιστικών σωμάτων οροφής led, της μεγαφωνικής εγκατάστασης, των αισθητήρων πυρανίχνευσης, των στομίων εξαερισμού- κλιματισμού και των θερμαντικών σωμάτων τοίχου».
Στον Κεντρικό Διάδρομο του ορόφου έγιναν:
«Αφαίρεση σαθρών στοιχείων, στοκάρισμα και τρίψιμο της οροφής του διαδρόμου, αστάρωμα και χρωματισμός της με δύο στρώσεις οικολογικού πλαστικού χρώματος εσωτερικών χώρων επώνυμων κατασκευαστικών οίκων».
Όλα αυτά κόστισαν για το Υπουργείο το ποσό των 37200 ευρώ (περιλαμβάνεται ΦΠΑ) και ο χρόνος παράδοσης ήταν 20 ημέρες, εντός του Μαρτίου του 2024.
Δηλαδή μια μικρής έκτασης ανακαίνιση κόστισε μεταξύ 400 και 500 ευρώ το μέτρο όταν το μέσο κόστος ανέγερσης οικοδομής δεν ξεπερνά τα 1500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα στα τέλη του 2023 για τις δύο κεντρικές πόρτες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αποκαταστάθηκαν δαπανήθηκε το ποσό των 14.880 ευρώ.

Συγκεκριμένα με βάση την ανάθεση έγιναν τα εξής:

«1. Τρίψιμο εξωτερικά και εσωτερικά στα δύο φύλλα κάθε μεταλλικής πόρτας, τρίψιμο κάσας και περιμετρικών φατνωμάτων για την αφαίρεση των διαβρώσεων, αντικατάσταση φθαρμένων μεταλλικών (σιδηρών) τμημάτων, επιδιόρθωση των σημείων του χρώματος με στόκο σιδήρου και εκ νέου τρίψιμο για λείανση της επιφάνειας.
2. Πέρασμα με μία στρώση αντιδιαβρωτικού υλικού και μια στρώση με αστάρι μετάλλων.
Ο χρωματισμός των θυρών καθώς και των ειδικών τεμαχίων αρχιτεκτονικών διακοσμητικών πάνω σε αυτές, θα πραγματοποιηθεί με δύο ή περισσότερες στρώσεις έως την τελική επιφάνεια, στα ίδια ακριβώς αρχικά χρώματα.
3. Τελική στρώση με πιστοποιημένο οικολογικό υλικό ειδικής τεχνολογίας (αντιγκράφιτι), με διαυγή επίστρωση, ανθεκτικό στην ακτινοβολία UV, που επιτρέπει την απομάκρυνση των χρωμάτων γκράφιτι με νερό ή διαλύτες κατά των γκράφιτι. Επίσης δημιουργεί αντικολλητική επιφάνεια κατά των αφισών- ταινίες και ειδικά στις κόλλες αυτών για να καθαρίζονται χωρίς να καταστρέφουν την επιφάνεια του χρώματος. Η εφαρμογή του θα γίνει με πινέλο ή ρολό.
Επειδή το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο και λόγω των αρχιτεκτονικών διακοσμήσεων των θυρών (με πολλές πτυχώσεις και ανομοιογενείς επιφάνειες), η αφαίρεση των διαβρώσεων, οι επιδιορθώσεις και οποιαδήποτε νέα τριψίματα, θα γίνουν χειρωνακτικά (χρήση βούρτσας μεταλλικής και μικροεργαλείων) και όχι με χρήση μηχανημάτων».
Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης απόφασης είναι ότι κοινοποιήθηκε στον Ανάδοχο στις 22 Δεκεμβρίου 2023 με προθεσμία υλοποίησης την 31η Δεκεμβρίου.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν αργείες και Σαββατοκύριακα ο ανάδοχος είχε προθεσμία τριών εργασίμων ημερών να υλοποιήσει το έργο και να λάβει σχεδόν πέντε χιλιάδες ευρώ ανά εργατοημέρα.
Σημειωτέον ότι και στις δύο περιπτώσεις εστάλη επιστολή στον Ανάδοχο που του ζητήθηκε να κάνει προσφορά και η προσφορά ήταν ισόποση του προσυπολογιζόμενου κόστους.
Και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι αν έγινε έρευνα αγοράς και με ποιο τρόπο ακριβώς έγινε η επιλογή να σταλεί στο συγκεκριμένο ανάδοχο και με το συγκεκριμένο τρόπο το αίτημα υποβολής προσφοράς στο οποίο ο ανάδοχος ανταποκρίθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα υποβάλλοντας τις προσφορές και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται για τις συμβάσεις με το δημόσιο.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης