Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euroactiv: Διστακτικοί οι Ευρωπαίοι απέναντι στο αίτημα της Ουκρανίας για Patriot

Euroactiv: Διστακτικοί οι Ευρωπαίοι απέναντι στο αίτημα της Ουκρανίας για Patriot
«Αποφύγαμε μια ιστορική σφαίρα, αλλά, δυστυχώς, πολλές ακόμη σφαίρες βρίσκονται καθ’ οδόν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας
Τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις για να παράσχουν στην Ουκρανία τα επειγόντως αναγκαία προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά οι προσπάθειες καθυστερούν λόγω της απροθυμίας να μετακινηθεί εξοπλισμός ζωτικής σημασίας για τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια.
Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ με τους Ουκρανούς ομολόγους τους (Δευτέρα 22 Απριλίου), έλαβαν χώρα δύο ημέρες μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ του πολυαναμενόμενου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αποφύγαμε μια ιστορική σφαίρα, αλλά, δυστυχώς, πολλές ακόμη σφαίρες βρίσκονται καθ’ οδόν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις στους δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο.
«Μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι για μια μέρα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις μάχες που έρχονται αύριο», πρόσθεσε.
Παρόμοια σχόλια έκαναν και εκείνοι οι διπλωμάτες της ΕΕ που ανησυχούν ότι η νέα αμερικανική βοήθεια μπορεί τώρα να οδηγήσει σε εφησυχασμό όσον αφορά τον επείγοντα χαρακτήρα των περισσότερων ευρωπαϊκών προσπαθειών.

Αύξηση της πίεσης στην αεράμυνα

«Έχουμε ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αυξήσουν την ικανότητα αεράμυνας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους.
Ωστόσο, στις συνομιλίες της Δευτέρας, δεν υπήρξαν ενδείξεις για περισσότερες υποσχέσεις σχετικά με τα επείγοντα αναγκαία συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία.
«Έχουμε δώσει πολλές προειδοποιήσεις, επιστολές, ζητώντας τους [τα κράτη μέλη της ΕΕ] να δουν τι μπορούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Μπορέλ προσερχόμενος στις συνομιλίες.
«Χρειαζόμαστε περισσότερα πυρομαχικά. Χρειαζόμαστε περισσότερους εκτοξευτές», πρόσθεσε.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ που κατέχουν τα αμερικανικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας Patriot δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις για να αυξήσουν τις προμήθειές τους στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία, με τη σειρά της, δήλωσε ότι έχει εντοπίσει περισσότερα από 100 συστήματα αεράμυνας Patriot που οι σύμμαχοί της θα μπορούσαν να διαθέσουν αν το ήθελαν.
Το Κίεβο έχει ζητήσει συγκεκριμένα επτά ακόμη συστήματα Patriot, τα οποία είναι ικανά να καταρρίπτουν τους υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας που έχουν προκαλέσει καταστροφές, καθώς η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες, έχει εντείνει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά των ουκρανικών πολιτικών και ενεργειακών υποδομών.
«Δεν αποκλείουμε ότι οι υποδομές των άλλων πυρηνικών σταθμών μας και τα δίκτυα διανομής απειλούνται επίσης από τη ρωσική τρομοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στους ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.
«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες και τολμηρές αποφάσεις σήμερα για την παροχή στην Ουκρανία πρόσθετων συστημάτων Patriot και SAMP/T [πυραύλων επιφανείας-αέρος], πυραύλων, πυροβολικού και πυρομαχικών, καθώς και άλλων όπλων και εξοπλισμού το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στους Ευρωπαίους ομολόγους του τη Δευτέρα.
Πρόσθεσε: «Τώρα που είμαστε όλοι εδώ στο τραπέζι, είναι καιρός να δράσουμε, όχι να συζητήσουμε».
Οι συνομιλίες της Δευτέρας κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές ότι η πίεση αυξάνεται σε εκείνες τις ευρωπαϊκές χώρες που θα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν τουλάχιστον ένα από αυτά στο Κίεβο, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.
Έξι κράτη μέλη της ΕΕ – η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Ισπανία – διαθέτουν σήμερα συστήματα Patriot.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη της δυτικής συμμαχίας διαθέτουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας που μπορούν να αποσταλούν στην Ουκρανία και επίσης ότι θα προβεί «σύντομα» σε νέες ανακοινώσεις.

Παιχνίδια Patriot

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να στείλουν κάποιο από αυτά στην Ουκρανία, καθώς παραμένουν μέρος των εθνικών ή νατοϊκών αμυντικών τους σχεδίων.
Μιλώντας πριν από τις συνομιλίες, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να προμηθεύσουν περισσότερα συστήματα Patriot στο Κίεβο, αφού το Βερολίνο έχει ήδη ανακοινώσει στα μέσα Απριλίου ότι θα αποστείλει την Ουκρανία μια τρίτη συστοιχία Patriot.
«Κάθε πρόσθετο σύστημα αεράμυνας σώζει ζωές στην Ουκρανία», δήλωσε η ίδια στους δημοσιογράφους. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας σε αυτόν ακριβώς τον τομέα».
Σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, η Πολωνία, η οποία διαθέτει δύο συστήματα Patriot, και η Ρουμανία αντιμετωπίζουν λιγότερες πιέσεις να τα δώσουν στην Ουκρανία, καθώς είναι απαραίτητα για τα δικά τους εθνικά αμυντικά σχέδια.
Τα άλλα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο, αντιμετώπισαν μεγαλύτερες πιέσεις στις συνομιλίες της Δευτέρας για να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολών στο Κίεβο, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων.
«Υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, αλλά τα φυλάνε με ζήλο, ενώ άνθρωποι μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά χάνουν τη ζωή τους», υπογράμμισε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα συστημάτων Patriot, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ, καθώς και τα συστήματα S-300 (αντιαεροπορικοί πύραυλοι), τα οποία ενδιαφέρουν το Κίεβο, και αποτελούν ένα σύστημα με το οποίο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι περισσότερο εξοικειωμένες.
Το 2022, η Ελλάδα προσέφερε το πιο παλιό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-300 για να εξοπλίσει την Ουκρανία με αντάλλαγμα το σύστημα Patriot, το οποίο η Αθήνα θεωρεί ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή ασφάλεια έναντι της Τουρκίας.
«Έχουμε ήδη παράσχει απτή βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
«Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρόκειται να αναληφθεί καμία ενέργεια – και το τονίζω αυτό – που θα μπορούσε έστω και στο ελάχιστο να θέσει σε κίνδυνο τις αποτρεπτικές ικανότητες ή την αεράμυνα του έθνους μας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η Ισπανία διαθέτει επίσης τέσσερα συστήματα Patriot, εκ των οποίων τα τρία χρησιμοποιούνται για την άμυνα της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ και ένα είναι σήμερα σταθμευμένο στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να μετακινηθεί.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρεθ άφησε να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε να εντείνει την αεράμυνα για την Ουκρανία, αλλά απέφυγε να απαντήσει άμεσα.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά την ανάγκη για συστήματα αεράμυνας και ιδιαίτερα για συστήματα Patriot», δήλωσε ο Αλβάρεθ. «Επιμένω: Η Ισπανία έκανε πάντα ό,τι μπορούσε [για την Ουκρανία]», πρόσθεσε.
Η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ, από την άλλη, δήλωσε ότι η Χάγη εξετάζει «κάθε είδους δυνατότητα», αλλά προειδοποίησε ότι η εξάντληση των υφιστάμενων αποθεμάτων αμυντικού εξοπλισμού της Ολλανδίας θα ήταν «δύσκολη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης