Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραπεζικός... αυταρχισμός: Η ΕΚΤ απειλεί με κυρώσεις τη UniCredit, αν δεν διακόψει τις δραστηριότητες στη Ρωσία

Τραπεζικός... αυταρχισμός: Η ΕΚΤ απειλεί με κυρώσεις τη UniCredit, αν δεν διακόψει τις δραστηριότητες στη Ρωσία
UniCredit και RBI βρίσκονται στη Ρωσία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα
Έτοιμη να απευθύνει συστάσεις προς την UniCredit να διακόψει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι απαιτήσεις για την ιταλική τράπεζα (δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα στη Ρωσία) θα είναι παρόμοιες με αυτές για την αυστριακή Raiffeisen Bank International (RBI, η μεγαλύτερη δυτική τράπεζα που δραστηριοποιείται στη Ρωσία).
Τούτου λεχθέντος, η RBI γνωστοποίησε χθές 18/4 ότι η ΕΚΤ θα της ζητήσει να μειώσει τον δανεισμό στη Ρωσία αλλά και τις πληρωμές εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.
Στο ίδιο κλίμα, η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει στη UniCredit μία νομικά δεσμευτική εντολή, αυξάνοντας τις πιέσεις προς την τράπεζα να διακόψει τις δραστηριότητας στη χώρα. Τα παραπάνω αποτελούν το τελευταίο βήμα πριν επιβληθούν κυρώσεις.
ΕΚΤ και UniCredit αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
RBI και UniCredit βρίσκονται στη Ρωσία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Andrea Orcel, τον Φεβρουάριο δήλωσε ότι η στρατηγική της τράπεζας για τη Ρωσία παρέμεινε αμετάβλητη και θα συνεχίζει να περιορίζει τις δραστηριότητές της.
Σημειώνεται πως η μονάδα της UniCredit στη Ρωσία ανέφερε κέρδη προ φόρων 890 εκατ. ευρώ το 2023, περίπου το 7,7% του συνόλου του ομίλου -κέρδη προ φόρων 210 εκατ. ευρώ το 2021, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό πως -σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές στο την Reuters- οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Raiffeisen Bank International να εγκαταλείψει τα σχέδια για deal ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ με Ρώσο μεγιστάνα.
Συγκεκριμένα, η Raiffeisen αγοράζει το μερίδιο της Strabag -με έδρα τη Βιέννη- από μια εταιρεία που ο κατασκευαστικός όμιλος αναγνώρισε ότι ελέγχεται από τον Oleg Deripaska.
Η τράπεζα χρέωσε τη συμφωνία, η οποία δρομολογείται μέσω της Ρωσίας, ως μέσο για να ξεκλειδώσει κάποια από τα δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Ρωσία και ενδεχομένως να χαλαρώσει τους δεσμούς της.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συναλλαγή σε συναντήσεις με την τράπεζα και τις αυστριακές αρχές, αναφέροντας ότι ο Oleg Deripaska υπόκειται σε κυρώσεις.
Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι ο Deripaska θα επωφεληθεί από την πώληση και απαίτησαν από την τράπεζα να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται στη συμφωνία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Σε περίπτωση που η Raiffeisen προχωρήσει ανεξάρτητα και αποδειχθεί ότι η συμφωνία προσκρούει στις αμερικανικές κυρώσεις, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην τράπεζα.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ είναι πιθανό να εκτροχιάσει μία από τις μεγαλύτερες δυτικές συμφωνίες στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και να συσσωρεύει περισσότερη πίεση στον αυστριακό όμιλο που διαχειρίζεται διεθνείς πληρωμές δισεκατομμυρίων ευρώ για τους Ρώσους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης