Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bρήκε ... όριο χωρίς βοήθεια ΗΠΑ το Ισραήλ: Πυροτεχνήματα στο Ιράν, κόλαση στη Γάζα - Αλλάζει ο συσχετισμός στη Μέση Ανατολή

Bρήκε ... όριο χωρίς βοήθεια ΗΠΑ το Ισραήλ: Πυροτεχνήματα στο Ιράν, κόλαση στη Γάζα - Αλλάζει ο συσχετισμός στη Μέση Ανατολή
Μετά το .. τελετουργικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν σειρά παίρνει η στρατιωτική επέμβαση στη Rafah της Γάζας
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η στρατηγική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά την πεπερασμένης ισχύος ... τελετουρική επίθεση του Τελ Αβίβ με drones σε πόλεις του Ιράν που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, σειρά παίρνει η πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή των IDF στη Rafah της νότιας Γάζας, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, εσωτερικοί πρόσφυγες.
Γίνεται πλέον σαφές ότι, όπως επισημαίνει διευθύντρια του ερευνητικού ιδρύματος Carnegie Middle East Center, Maya Yahya στο CNN για να διεξαγάγει ένα πόλεμο πλήρους κλίμακας το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, θα χρειαζόταν ουσιαστική υποστήριξη από τους συμμάχους του, και ιδίως από τις ΗΠΑ.
Διαφαίνεται, ότι το Ισραήλ δεν έχει την ικανότητα για έναν μακροπρόθεσμο ολοκληρωτικό πόλεμο χωρίς εξωτερική υποστήριξη.
«Θα χρειαζόταν τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα. Βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις σε διάφορα στρατιωτικά μέτωπα, τόνισε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια θίγοντας το στρατηγικό vertigo της κυβέρνησης Netanyahu.
Σημείωσε, παράλλλα, ότι οι εκκλήσεις των συμμάχων του εβραϊκού κράτους στον Netanyahu, προκειμένου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση του Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πιθανότατα ένας σημαντικός παράγοντας ... περιορισμού για τα αντίποινα του Τελ Αβίβ προς την Τεχεράνη.
Κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι υπήρχε τεράστια διεθνής πίεση στο Ισραήλ, ώστε να μην κλιμακώσει περαιτέρω τα πράγματα.
Εν μέσω πίεσης από τις ΗΠΑ να αποφευχθούν οι κλιμακώσεις στην περιοχή, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε χθες για μια πολύωρη συνεδρίαση που έληξε χωρίς σαφή πορεία δράσης.
Αν και ο Netanyahu φέρεται να ήταν έτοιμο για άμεση αντεπίθεση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden προέτρεψε την κυβέρνησή του να σταματήσει οποιαδήποτε επιχείρηση, που θα μπορούσε να επιφέρει γενικευμένη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.
Το Ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι αν και το Ιράν δεν υπέστη μεγάλη ζημιά κατά τη διάρκεια της επίθεσής του, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έχει διχαστεί, με ορισμένους Ισραηλινούς υπουργούς να ζητούν μια άμεση επίθεση κατά του Ιράν, ενώ άλλοι εισηγήθηκαν να περιμένουν, να προετοιμαστούν και μετά να επιτεθούν.
Οι ενισχύσεις του αμερικανικού στρατού κατευθύνονται προς τη Μέση Ανατολή, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, ειδικά εν μέσω των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία.
Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ μετέφερε μάλιστα στην Washington Post ότι πρόσθετα μέσα μετακινούνται για «να ενισχύσουν τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να αυξήσουν την προστασία των δυνάμεων των ΗΠΑ».

Ιράν: Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τις θηριωδίες στη Γάζα

Πάντως η Τεχεράνη αντέδραση με διπλωματική ψυχραιμία στις ισραηλινές επιθέσεις, με τον ανώτερο διπλωμάτη και πρώην υπουργό εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif να καταδικάζει τα «αλόγιστα πυροτεχνήματα» που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Isfahan του Ιράν, προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να επικεντρωθούν στον «τερματισμό των ισραηλινών παραβάσεων» στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.
Εδικότερα, σε μια δήλωση που δημοσιίευσε στο X, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υποστήριξε ότι τίποτα δεν πρέπει να εκτρέπει τη διεθνή κοινή γνώμη από τις «θηριωδίες του Ισραήλ».
«Η γενοκτονία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στη Γάζα», δήλωσε ο επικεφαλής Ιρανός διαπραγματευτής της αποτυχημένης πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Επέκρινε επίσης το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, λέγοντας ότι ήταν «προφανώς ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».


Ο Zarif επεσήμανε, επίσης, ότι η αποτυχία του Συμβουλίου να καταδικάσει το χτύπημα της 1ης Απριλίου στις ιρανικές διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Συρία ανάγκασε το Ιράν να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αναφερόμενος στην επίθεση της 13ης Απριλίου στο Ισραήλ.

Κλονίζεται ο ακροδεξιός συναπισμός του Netanyahu

Παράλληλα, η κυβερνηση (ακροδεξιού) συνασπισμού υπό τον Netanyahu αντιμετωπίζει και αδιάλυτες εσωτερικές αντιφάσεις.
Ενδεικτικό είναι το το γεγονός ότι ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης Itamar Ben-Gvir  βρέθηκε στο στόχαστρο των πιο μετριοπαθών συμμάχων του, καθώς κατηγορήθηκε ότι πλήττει την «ακατανόητη στρατηγική του Ισραήλ απέναντι στην Τεχεράνη».
Ο υπερορδόξος Ben-Gvir άφησε να εννοηθεί ότι η ευθύνη για τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν το πρωί στο Ιράν ανήκει στο Ισραήλ, κάτι το οποίο δεν είχε επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη.
Ούτε ο ισραηλινός στρατός, αλλά ούτε και η κυβέρνηση, θέλησαν να σχολιάσουν και να επιβεβαιώσουν τις εκρήξεις που αναφέρθηκαν στο Ιράν και αποδόθηκαν στο Ισραήλ από Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλέσθηκαν μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ.
Υποστηρικτής της σκληρής γραμμής στην αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ο Ben-Gvir, μέλος του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Χ το καυστικό και ειρωνικό «Dardaleh!» που στα εβραϊκά σημαίνει «αξιοθρήνητη», επικρίνοντας εμμέσως την χλιαρότητα του πλήγματος και αποδίδοντάς το στο Ισραήλ.

Και τώρα ... επέμβαση στη Rafah με τις ευλογίες και τη στρατιωτική στήριξη 1 δισ. ευρώ των ΗΠΑ

Μετά το ... ταβάνι που συνάντησε η στρατηγική του Netanyahu στο μέτωπο με την Τεχεράνη, ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την συνέχιση των επιχειρήσεων των IDF κατά της Hamas στη Γάζα, κάτι που επιβεβαίωσε χθες 18/4 και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Ειδικότερα, ο Jake Sullivan, τόνισε ότι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν για την προγραμματισμένη εισβολή του Ισραήλ στη νότια πόλη Rafah της Γάζας, την τελευταία στη Λωρίδα που δεν έχει επηρεαστεί ακόμη σε πλήρη κλίμακα από μια χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Γάζας, βρίσκουν σήμερα καταφύγιο στην πόλη και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει εδώ και μήνες ότι δεν θα υποστηρίξουν την προγραμματισμένη επίθεση του Ισραήλ εάν δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία των αμάχων εκεί.
Ωστόσο, σήμερα ο Sullivan έκανε γνωστό ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι συζήτησαν τις ανησυχίες των ΗΠΑ με διάφορους τρόπους δράσης στη Rafah, τις οποίες το Ισραήλ συμφώνησε «να λάβει υπόψη και να συζητήσει περαιτέρω», προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι θα συναντηθούν ξανά σύντομα.
«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο να δουν τη Hamas ηττημένη στη Rafah», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Στη συνάντηση συμμετείχε η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα ΗΠΑ-Ισραήλ, η οποία συγκλήθηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
Τις προηγούμενες ημέρες το Ισραήλ ήταν απρόθυμο να κατευνάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πολιτών και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και στο ποσό της βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα.


Μάλιστα, προ ολίγου η κυβέρνηση Biden επισημοποίησε τη διάθεση πάνω από 1 δισεκ. δολάρια σε νέες συμφωνίες για όπλα με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών αρμάτων μάχης, στρατιωτικών οχημάτων και βλημάτων όλμου.
Οι αξιωματούχοι εξειδικεύουν την οικονομική συμφωνία λέγοντας ότι περιλαμβάνει τη διάθεση «700 εκατ. δολάρια σε 120 mm πυρομαχικά άρματα μάχης, 500 εκατ. δολάρια σε οχήματα και λιγότερα από 100 εκατ. δολάρια σε βλήματα όλμου» που ενέκρινε το Κογκρέσο.
Πάντως, οι παραδόσεις των όπλων θα χρειάζονταν μήνες ή ακόμα και χρόνια για να ολοκληρωθούν, σύμφωνα δημοσίευμα της Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης