Διεθνή

Ουκρανία: Αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή απόπειρα δολοφονίας του Zelensky – Συνελήφθη Πολωνός που είχε σχέσεις με Ρωσία

Ουκρανία: Αποτρέψαμε την τελευταία στιγμή απόπειρα δολοφονίας του Zelensky – Συνελήφθη Πολωνός που είχε σχέσεις με Ρωσία
Σύμφωνα με την SBU, ο  συλληφθείς είχε σχέσεις με τη Ρωσία
Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, είδηση που έγινε γνωστή την Πέμπτη (18/4/2024) και ενώ η ουκρανική ηγεσία βρίσκεται σε δεινή θέση, τόσο λόγω των εξελίξεων στο μέτωπο της ειδικής επιχείρησης, όσο και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας με τον σκληρό νόμο για την επιστράτευση.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι σε κοινή επιχείρηση με τις πολωνικές αρχές απέτρεψε απόπειρα δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου.
«Ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας και των Πολωνικών αρχών, ένας Πολωνός πολίτης συνελήφθη», έκανε γνωστό η SBU στο Telegram.
Ισχυρίζεται ότι ο συλληφθείς είχε σχέσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδίαζε να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου Rzeszow-Jasionka στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απόπειρα.
«Αυτό υποτίθεται ότι βοήθησε, μεταξύ άλλων… στον σχεδιασμό μιας πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου Zelensky», ανέφερε η SBU.
Μετέφερε την πληροφορία στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας, που με τη σειρά της ενημέρωσε την Πολωνία για την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας.
Ο ύποπτος συνελήφθη την Πέμπτη (18/4/2024) και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες σύμφωνα με το άρθρο 130 του πολωνικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιγράφει το έγκλημα της συλλογής πληροφοριών, οι οποίες, εάν αποκαλυφθούν, θα μπορούσαν να βλάψουν την Πολωνία.

Βαρύγδουπες ανακοινώσεις αλλά χωρίς στοιχεία

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, ο συλληφθείς μετέδωσε πληροφορίες για την ασφάλεια του πολωνικού αεροδρομίου Rzeszow-Jasionka και φέρεται να είχε βοηθήσει στην απόπειρα δολοφονίας του Zelensky κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία.
Πρόκειται για ένα αεροδρόμιο στη νοτιοανατολική Πολωνία το οποίο χρησιμοποιεί συχνά ο Zelensky, όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό.
Επίσης το ίδιο αεροδρόμιο χρησιμοποιούν πολλοί ξένοι αξιωματούχοι, που μεταβαίνουν στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την SBU, η εισαγγελία της Πολωνίας του απήγγειλε κατηγορίες βάσει του άρθρου «Συνδρομή υπέρ ξένης υπηρεσίας πληροφοριών».
Ο άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση και η έρευνα συνεχίζεται.
Με τη σειρά της η Πολωνική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες εναντίον ενός πολίτη της χώρας που θεωρείται ύποπτος ότι σκόπευε να συλλέξει πληροφορίες για «απόπειρα εναντίον του Zelensky».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές (Πολωνία, Ουκρανία) δεν παρέχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως συλλέχθηκαν πληροφορίες από τον ύποπτο με σκοπό τη δολοφονία του Zelensky.
Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο το μικρό όνομα και το αρχικό του επωνύμου του.
Πρόκειται για τον Pavel K, ο οποίος δήλωνε «έτοιμος να αναλάβει δράση για λογαριασμό της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είχε επαφές με πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εμπλέκονται ευθέως στον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η είδηση έγινε γνωστή όταν μαθεύτηκε η εξέγερση Ουκρανών στρατιωτών στην Οδησσό



Εξέγερση Ουκρανών στρατιωτών στην Οδησσό - «Θα τους σκοτώσω όλους»

Ουκρανοί δημοσιογράφοι στην Οδησσό ρώτησαν το στρατιωτικό προσωπικό για τις σκέψεις τουσχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αποκλείσει την αποστράτευση από το νομοσχέδιο για την επιστράτευση.
Σε αυτή την περίπτωση, «θα φύγω από τη μονάδα χωρίς άδεια», είπε ένας από τους στρατιώτες στην ουκρανική πύλη Strana.
Ένας άλλος Ουκρανός στρατιώτης κάλεσε τους βουλευτές της Ουκρανίας πρέπει να πάνε στο μέτωπο ισότιμα με αυτούς, ενώ ένας άλλος πιστεύει ότι είναι απαραίτητες αλλαγές στη χώρα και ότι δεν είναι δυνατό να πολεμάς με τους ίδιους στρατιώτες όλη την ώρα, κάνοντας απαραίτητη την αποστράτευση.
«Θα τους σκοτώσω όλους. Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα… Λοιπόν τώρα ενώ εγώ επιστρέφω στον πόλεμο, εκείνοι έχουν μεγαλώσει την κοιλιά τους και θα κάθονται στο Verkhovna Rada; Αυτό δεν πρέπει να συμβεί», είπε οργισμένος ένας άλλος στρατιώτης.
«Υπάρχει η έκφραση ‘’Υπηρέτης του Λαού’’. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να τους υπηρετούμε, αλλά αυτοί που πρέπει να μας υπηρετήσουν», πρόσθεσε ένας άλλος, αναφερόμενος στο όνομα του κυβερνώντος κόμματος που ίδρυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodyrmyr Zelensky.
Αυτές οι απειλές περί μαζικότατης «λιποταξίας» έρχονται καθώς οι New York Times ανέφεραν ότι από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, χιλιάδες Ουκρανοί άνδρες προσπάθησαν να διαφύγουν από τον ποταμό Tisza και να γλιτώσουν από την υποχρεωτική στράτευση.
Σύμφωνα με τις ρουμανικές αρχές που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, περίπου 6.000 άνδρες έχουν φτάσει στη χώρα τους μέσω του ποταμιού από τον Φεβρουάριο του 2022.
«Το ότι χιλιάδες Ουκρανοί άντρες επέλεξαν να ρισκάρουν με το ποτάμι, αντί να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους καθώς στρατιώτες στο ανατολικό μέτωπο υπογραμμίζει την πρόκληση για τον Zelensky καθώς επιδιώκει να επιστρατεύσει νέα στρατεύματα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου χαρακωμάτων με τη Ρωσία », σημειώνουν οι New York Times.
Ο νέος νόμος αυστηροποιεί τις ποινές για απόπειρα αποφυγής της στράτευσης και στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι πολλοί από τους Ουκρανούς που κατετάγησαν εθελοντικά μάχονται αδιάκοπα από το 2022, με μόλις δύο εβδομάδες ετήσιας άδειας.
«Οι στρατιώτες στρατεύονται μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία για την απαλλαγή από την υποχρέωσή τους να υπηρετήσουν.
Με υψηλά ποσοστά απωλειών, το να επιστρατεύονται, λένε οι στρατιώτες, είναι σαν να παίρνεις εισιτήριο για τον θάνατο», ανέφεραν οι New York Times.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης