Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μυτιληναίος: Ετοιμάζουμε επένδυση 350 εκατ. ευρώ για βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο - Η ΕΕ να κινηθεί ταχύτερα

Μυτιληναίος: Ετοιμάζουμε επένδυση 350 εκατ. ευρώ για βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο - Η ΕΕ να κινηθεί ταχύτερα
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε ότι χρειάζονται κίνητρα, που είναι απαραίτητα για να γίνουν οι επενδύσεις και να πετύχει η Ευρώπη το στόχο που είναι να αυξήσει την παραγωγή της
Σχετικά Άρθρα
Ανήσυχος για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Mytilineos και πρόεδρος της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τονίζοντας πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η βασική πηγή ανησυχίας αυτή την περίοδο».
Ο ίδιος αποκάλυψε -μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωπαϊκή οργάνωση εν όψει των ευρωεκλογών, με θέμα τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής βιομηχανικής στρατηγικής για την ΕΕ- ότι η Mytilineos ετοιμάζει επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων στα τρία κρίσιμα μέταλλα. «Η εταιρεία έχει υποβάλει επενδυτική πρόταση ύψους 350 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τρία κρίσιμα μεταλλεύματα (βωξίτη, αλουμίνιο και γάλλιο)» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «είμαστε έτοιμοι να το χρηματοδοτήσουμε αλλά θέλουμε να δούμε και την υποστήριξη της Ευρώπης».
Όπως επισήμανε ο ίδιος, χρειάζονται κίνητρα, που είναι απαραίτητα για να γίνουν οι επενδύσεις και να πετύχει η Ευρώπη το στόχο που είναι να αυξήσει την παραγωγή της.
Όσον αφορά τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, ο ίδιος είπε ότι είναι πολύ καλός, αλλά είναι... κενός περιεχομένου.
Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε πως η Κίνα καθιστά αδύνατο να αγοράσει κανείς σπάνιες γαίες και στις ΗΠΑ υπάρχουν προτάσεις και αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. «Για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε χρειαζόμαστε πρώτες ύλες. Γι' αυτό κάναμε τις επενδύσεις στο βωξίτη στην Ελλάδα και στη Γκάνα» είπε χαρακτηριστικά κάλεσε την Ευρώπη θα δείξει «περισσότερη τόλμη στις αποφάσεις».

«Η Ευρώπη να δράσει επειγόντως»

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στο Euractiv, ο κ. Μυτιληναίος κάλεσε την Ευρώπη να δράσει επειγόντως στον τομέα των Πρώτων Υλών και να γεφυρώσει το αυξανόμενο χάσμα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες οικονομίες, παρέχοντας πολύ ισχυρά θεσμικά κίνητρα.
«Ο κλάδος εκπέμπει σαφές μήνυμα. Μπορούμε να κάνουμε το χρέος μας, αρκεί και η Ευρώπη να κάνει το δικό της και να απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό μας. Όμως τα περιθώρια δράσης στενεύουν με ταχείς ρυθμούς, με κίνδυνο η ενεργειακή μας μετάβαση να βασίζεται σε μια μη βιώσιμη εξάρτηση από τρίτους για την προμήθεια των απαραίτητων μετάλλων», επισημαίνει στο άρθρο του ο ισχυρός άνδρας της Mytilineos και προσθέτει: «η Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες θέτει φιλόδοξους, αλλά ζωτικούς στόχους ώστε να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή αυτάρκεια στον τομέα των μετάλλων, που εξασφαλίζει την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση. Η πρόκληση είναι εξίσου σαφής: η επίτευξη του στόχου, και μάλιστα γρήγορα».
Επιπλέον τονίζει ότι « η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επαναφέρει την παραγωγική δραστηριότητά της στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς οι περικοπές που έγιναν εξακολουθούν να επηρεάζουν πάνω από 20 υφιστάμενες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνολικού δυναμικού της ΕΕ στους τομείς του αλουμινίου, του πυριτίου και του ψευδαργύρου. Η Ευρώπη οφείλει επίσης να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση διεθνών έργων εξόρυξης, να λάβει μέτρα για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και να αντιμετωπίσει το έλλειμμα δεξιοτήτων στον τομέα των πρώτων υλών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης