Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η κυβέρνηση Biden εκβιάζει τον Maduro - Επαναφέρει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση Biden εκβιάζει τον Maduro - Επαναφέρει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος των τομέων του πετρελαίου και αερίου της Βενεζουέλας επαναφέρουν οι ΗΠΑ
Την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος των τομέων του πετρελαίου και αερίου της Βενεζουέλας επαναφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς καταγγγέλλει την κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro ότι συνεχίζει την πολιτική καταστολής της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση του Joe Biden ανακαλεί έτσι την ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων που είχαν ανακοινωθεί έπειτα από τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Οκτώβριο στα Μπαρμπάντος ανάμεσα σε αντιπροσώπους του προέδρου Maduro και της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή, εντός της τρέχουσας χρονιάς, ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών.
Μολονότι είχε χαιρετίσει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει ότι η διαδικασία θα γίνει την 28η Ιουλίου με παρόντες διεθνείς παρατηρητές, η Ουάσιγκτον καταδίκασε το ότι δεν επετράπη να θέσει υποψηφιότητα η αντιπολιτευόμενη Maria Corina Machado, φαβορί κατά δημοσκοπήσεις, ούτε η αντικαταστάτριά της Corina Yoris.
«Είμαστε ανήσυχοι για το γεγονός ότι ο Μaduro και οι αντιπρόσωποί του εμπόδισαν τη δημοκρατική αντιπολίτευση να κατοχυρώσει τη συμμετοχή της υποψήφιας της επιλογής της, επιδόθηκε σε διωγμό και εκφοβισμό αντιπολιτευόμενων και έθεσε άδικα υπό κράτηση πολιτικούς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department.

«Εκβιασμός ΗΠΑ»

Η ισχύς γενικής άδειας γνωστής ως «GL44», που επέτρεπε για έξι μήνες συναλλαγές με τους τομείς του πετρελαίου και αερίου της Βενεζουέλας, εκπνέει σήμερα και δεν θα ανανεωθεί, επιβεβαίωσαν οι αμερικανικές αρχές.
Οι εταιρείες έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου για να συμμορφωθούν μετά την επανεπιβολή των κυρώσεων.
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει στα τέλη Ιανουαρίου πως εννοούσαν να επαναφέρουν σε ισχύ τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας.
Το Καράκας αντέδρασε την εποχή καταγγέλλοντας τον «χοντροκομμένο και αδικαιολόγητο εκβιασμό» της Ουάσιγκτον.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη επαναφέρει σε ισχύ κυρώσεις σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης Minerven, που διαχειρίζεται χρυσωρυχεία.
Ο Nicolas Maduro διεκδικεί τρίτη εξαετή θητεία στην προεδρία· οι αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του πετρελαίου και του αερίου, που επιβάλλονται από το 2019, εντάσσονταν σε εκστρατεία με σκοπό να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία, έπειτα από την επανεκλογή του, που δεν αναγνώρισαν ούτε η αντιπολίτευση ούτε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, το 2018.
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασε την Κυριακή στο Καράκας για να αρχίσει την αποστολή παρατήρησης των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου. Αντιπροσωπεία του Κέντρου Κάρτερ των ΗΠΑ αναμένεται στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.
Πάνελ ειδικών του ΟΗΕ προγραμματίζεται να ταξιδέψει εντός Απριλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης