Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: «Θύελλες» για την παγκόσμια οικονομία αν επιδεινωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή

Scope: «Θύελλες» για την παγκόσμια οικονομία αν επιδεινωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για την πορεία της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τις αγορές των commodities και τον πληθωρισμό και, ως εκ τούτου, στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Scope.
Βέβαια, ο -γερμανικός- οίκος αξιολόγησης κρίνει προς το παρόν το σενάριο μίας περιφερειακής σύγκρουσης ως «απίθανο».
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι η βασική πρόκληση παγκοσμίως. Πέρα από τις εποικοδομητικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης, μπορούμε να διαβάσουμε ορισμένα θετικά από τον βαθμό μετριοπάθειας στα αντίποινα του Ιράν, για να αποφευχθεί μια επιζήμια σπειροειδής σύγκρουση με το Ισραήλ.
Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους του Ιράν -γνωστή μέρες νωρίτερα- αναχαιτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αεράμυνα του Ισραήλ. (...) Ωστόσο, φαίνεται πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα. Το ερώτημα σε αυτό το στάδιο επικεντρώνεται σε ποια μορφή έχουν τα αντίποινα και πόση αυτοσυγκράτηση θα έχει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου και του μετώπου στη Γάζα», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι αγορές πετρελαίου έχουν ήδη τιμολογήσει μία παρατεταμένη ένταση και αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο, με τις τιμές του Brent να βρίσκονται περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οποιαδήποτε περαιτέρω όξυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μέσω υψηλότερων τιμών εμπορευμάτων, διαταραχών των ναυτιλιακών δρομολογίων και κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει έως και το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 15% της παραγωγής φυσικού αερίου. Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν είναι συγκριτικά μέτρια, περίπου στο 3,5% της παγκόσμιας παραγωγής, αλλά η παραγωγή φυσικού αερίου είναι πιο σημαντική (περίπου 6%).
Σε διεθνές επίπεδο, τα στενά του Ορμούζ είναι στρατηγικής σημασίας για τους παραγωγούς αργού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας (14,5% της παγκόσμιας παραγωγής), του Ιράκ (6%), των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (4%) και του Κουβέιτ (4%). Τα Στενά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές φυσικού αερίου του Κατάρ (5%), ειδικά στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι διεθνείς κυρώσεις επιβλήθηκαν στις εισαγωγές από τη Ρωσία.
«Η γεωπολιτική αντιπροσωπεύει έναν βασικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό. Οποιαδήποτε ενίσχυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν ή/και να μετριάσουν τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.
Ακόμα κι αν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, όπως αναμενόταν, μια νέα κανονικότητα μιας πιο απρόβλεπτης Μέσης Ανατολής δημιουργεί σενάρια που μοιάζουν με τη δεκαετία του 1970 -σταθερά υψηλά επιτόκια. (...)
Οι γεωπολιτικές εντάσεις θα παραμείνουν βασική πιστωτική πρόκληση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης