Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσουνάμι αγωγών 3 εκ. ευρώ από τους αποδήμους για το Μισελ - Gate - Έμμεση παραδοχή ενοχής από το ΥΠΕΣ

Τσουνάμι αγωγών 3 εκ. ευρώ από τους αποδήμους για το Μισελ - Gate - Έμμεση παραδοχή ενοχής από το ΥΠΕΣ
Έρχονται σοβαρές εξελίξεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κατόπιν της δικής της έρευνας για την εμπλοκή του ΥΠΕΣ
Με νέο διευκρινιστικό του μήνυμα, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος ανέδειξε το νέο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων από υπουργείο Εσωτερικών και Ν.Δ. στην ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματις, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επανέρχεται στην πολύκροτη υπόθεση, αναδεικνύοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού και επισημαίνοντας παράλληλα, τις δικαστικές προεκτάσεις της.
Όπως τονίζει ο δικηγόρος, μόνο από το γραφείο του έχουν κατατεθεί 140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ έχει λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας.
«Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα», διευκρινίζει ο κ. Σωτηρόπουλος.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι το γραφείο του έχει κινηθεί και προς υποστήριξη παράστασης της κατηγορίας και στο ποινικό σκέλος, «διάσταση της υπόθεσης που καλύπτεται από την μυστικότητα της προδικασίας και γι' αυτό προς το παρόν δεν θα ανακοινώσουμε τίποτε άλλο εκτός από το γεγονός ότι αναμένουμε τις νόμιμες ενέργειες από την εισαγγελική αρχή, κατανοώντας το επίπονο έργο που προϋποθέτει το σχετικό εισαγγελικό διάβημα».
Ο δικηγόρος προαναγγέλλει σοβαρές εξελίξεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «κατόπιν της δικής της έρευνας» και σχετικά «με την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των αποδήμων με χορήγηση αντιγράφων, με το πρόσχημα ότι απαιτείται ταυτοποίηση μέσω .gov, ενώ είναι γνωστό ότι οι απόδημοι έχουν νόμιμα υποβάλει ατομικά το αίτημά τους μέσω του ταυτοποιημένου από το ΥΠΕΣ e-mail τους, χωρίς να απαιτείται νομικά οποιαδήποτε άλλη μορφή ταυτοποίησης, λαμβανομένου υπόψη ότι πολλοί μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν διαθέτουν καν κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο σύστημα ταυτοποίσης που προϋποθέτει σύνδεση τηλεφώνου με τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα».


Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με δημοσίευμα του ηλεκτρονικού Τύπου που επικαλείται ανακοίνωση έτερου δικηγορικού γραφείου που ασχολείται με την υπόθεση, το ΥΠΕΣ φέρεται για πρώτη φορά να παραδέχεται εμμέσως παρανομία σχετικά με το σκάνδαλο.
Ειδικότερα, με επίσημο έγγραφό του, επισημαίνει ότι «η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου ( α. της πλήρους διεύθυνσης στην οποία ο εκλογέας επιθυμεί να λάβει τον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, β. της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γ) του τηλεφώνου επικοινωνίας του) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Το έγγραφο - απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών

https://issuu.com/efsyn/docs/ypes_dedomena

Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο «Στάικος and Partners» το οποίο έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση εκατοντάδων αποδήμων, καταθέτοντας «ομαδικές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών».
Μάλιστα όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη απάντηση του ΥΠΕΣ θα διαβιβαστεί στην στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στα δικαστήρια, όπου θα εκδικαστούν οι αγωγές αποζημίωσης των αποδήμων.
Τις ευθύνες της κυβέρνησης και της πολιτικής προϊσταμένης του αρμόδιου φορέα, Νίκης Κεραμέως, καταδεικνύει με αφορμή την έμμεση παραδοχή του ΥΠΕΣ για την παράνομη χρήση των email των ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ , επαναφέροντας μετ' επιτάσεως το αίτημα για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ - «Εκτεθειμένη και υπόλογη η κυβέρνηση»

Εκτεθειμένη και υπόλογη εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, το υπ. Εσωτερικών «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».
Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη. Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθούν;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης