Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αστεία η διπλωματική παρέμβαση της ΕΕ στη Μέση Ανατολή - Αδιαφορούν Ιράν και Ισραήλ

Αστεία η διπλωματική παρέμβαση της ΕΕ στη Μέση Ανατολή - Αδιαφορούν Ιράν και Ισραήλ
Η παρέμβαση της ΕΕ δεν έχει βαρύτητα για τον Netanyahu
Δύο συγκρούσεις θα διεκδικήσουν την προσοχή των ηγετών της ΕΕ που θα συναντηθούν για σύνοδο κορυφής αυτή την εβδομάδα.
Στη μία - την Ουκρανία - μπορούν να κάνουν τη διαφορά και στην άλλη - Ιράν-Ισραήλ - δεν μπορούν, σημειώνει το Politico.
Φαίνεται παράδοξο, λοιπόν, ότι η Μέση Ανατολή - ένα θέατρο πολέμου όπου οι ΗΠΑ έχουν απείρως μεγαλύτερη επιρροή από την Ευρώπη - θα απορροφήσει πιθανώς περισσότερη προσοχή από την Ουκρανία - μια υποψήφια χώρα της ΕΕ που παρακαλεί απεγνωσμένα για περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν το Χάρκοβο.
Παρόλα αυτά, η ΕΕ φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε διπλωματικές κινήσεις για να εμφανιστεί ως μια παγκόσμια δύναμη που θα μπορούσε να επηρεάσει τον διαβόητα πεισματάρη Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
Οι 27 ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν το Ισραήλ να μην πυροδοτήσει έναν ολοκληρωμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή επιτιθέμενος στο Ιράν, θα απευθύνουν έκκληση για την αποφυγή μεγαλύτερης αναταραχής στον Λίβανο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα πιέσουν για ακόμη περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν.
Σύμφωνα με σχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, θα καλέσουν "όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή".

Αδιαφορεί για την Ευρώπη το Ισραήλ

Αυτό δεν θα κάνει τους Ισραηλινούς ή τους Ιρανούς να τρέμουν, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Τίποτα από αυτά δεν έχει βαρύτητα για τον Netanyahu, ο οποίος έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις εκκλήσεις κατάπαυσης του πυρός είτε από την ΕΕ είτε από τις ΗΠΑ.
Τελικά, όταν πρόκειται για το ζήτημα μιας άμεσης επίθεσης στο Ιράν, ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι η Ουάσινγκτον, ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας του Ισραήλ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει μια άμεση επίθεση στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Αν κάποια χώρα της ΕΕ έχει μέτρια επιρροή, αυτή θα ήταν η Γαλλία, η οποία ενώθηκε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει να αντισταθεί το Ιράν στο μπαράζ των 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτόξευσε το Σάββατο.
Το πλεονέκτημα για το Παρίσι από τη συμμετοχή του σε έναν αντι-ιρανικό συνασπισμό θα ήταν να προσπαθήσει να συγκρατήσει τα ισραηλινά γεράκια, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι τα μηνύματα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden που έχουν πραγματικά σημασία.
Το προσχέδιο για τον Λίβανο είναι επίσης χαλαρό: "Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο".
Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία επιθέσεων στο Λίβανο για να πολεμήσει τη Χεζμπολάχ, τον πληρεξούσιο του Ιράν, και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη προοπτική ότι θα κάνει πίσω εξαιτίας των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παρομοίως, οι κινήσεις της ΕΕ προς την κατεύθυνση περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν θα ήταν συμβολικές, παρά θα άλλαζαν το παιχνίδι.
Δεκαετίες κυρώσεων έχουν κάνει ελάχιστα πράγματα για να περιορίσουν την ανάπτυξη του εξαιρετικά επιτυχημένου προγράμματος βαλλιστικής του Ιράν.
Πλημμυρισμένη με πετροδολάρια και συνεργαζόμενη με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ικανή στο να νικά τα δυτικά εμπάργκο.
"Εργαζόμαστε για περισσότερες κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ως προς το τι μπορούμε να επιτύχουμε στην περιοχή", δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Ουκρανία

Γιατί η ΕΕ να προσπαθήσει να ασκήσει επιρροή σε μια περιοχή όπου δεν είναι ένα στρατιωτικό ή πολιτικό βαρίδι - με τον τρόπο που είναι οι ΗΠΑ, η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία - ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση σχετικά με το πώς θα παράσχει επαρκή βοήθεια και όπλα στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη χώρα που βρίσκεται εντός της Ευρώπης, διερωτάται το Politico,
Για ορισμένους από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας, η εξαιρετικά αποτελεσματική εναέρια υπεράσπιση του Ισραήλ από τη Δύση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου φάνηκε να εκθέτει ένα διπλό πρότυπο, διερωτώμενη γιατί δεν ήταν σε θέση να αναλάβει τις ίδιες στρατιωτικές και οικονομικές δεσμεύσεις για την Ουκρανία.
"Κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, ορισμένες δυτικές χώρες συνέβαλαν στην προστασία του ισραηλινού ουρανού ως μια σημαντική πράξη αλληλεγγύης", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis στο POLITICO.
"Το Κίεβο συνεχίζει να ζητά τον ίδιο τύπο προστασίας από την ίδια ομάδα χωρών για περισσότερα από δύο χρόνια τώρα".
Ωστόσο, άλλοι σύμμαχοι του Κιέβου αναπαρήγαγαν τα θετικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsahkna δήλωσε στο POLITICO ότι η επίθεση στο Ισραήλ θα πρέπει να βοηθήσει να αποκαλυφθούν οι δεσμοί μεταξύ αυταρχικών κρατών-απατεώνων όπως η Ρωσία και το Ιράν που επιτίθενται σε δημοκρατίες.
Αυτή η λογική παίζεται και στις ΗΠΑ, όπου ελπίζουν ότι η επίθεση στο Ιράν θα ξεκλειδώσει κονδύλια στο Κογκρέσο όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την Ουκρανία.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης