Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συνάντηση Orcel (UniCredit) – Ψάλτη (Alpha Bank) στο Μιλάνο – Προς επέκταση στη Ρουμανία, εξετάζεται νέα από κοινού εξαγορά

Συνάντηση Orcel (UniCredit) – Ψάλτη (Alpha Bank) στο Μιλάνο – Προς επέκταση στη Ρουμανία, εξετάζεται νέα από κοινού εξαγορά
«Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού», είπε ο Ψάλτης
Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της πρώτης του σημαντικής συμφωνίας ως Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit SpA, ο Andrea Orcel κάθεται στον 29ο όροφο των κεντρικών γραφείων του στο Μιλάνο γεμάτος αυτοπεποίθηση.
Η συνεργασία με την Alpha Bank πηγαίνει καλά και θα μπορούσε να εξελιχθεί πέρα από τη συμφωνία διανομής που είχαν αρχικά σχεδιάσει.
Μετά τη δημιουργία της Νο. 3 τράπεζας στη Ρουμανία, οι δύο εταιρείες ενδέχεται ακόμη και να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα αυτή μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους, είπε σε κοινή συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλειο Ψάλτη, στο Bloomberg.
«Είμαστε και οι δύο αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», είπε ο Orcel στη συνέντευξη.
«Εάν και όταν υπήρχε μια ευκαιρία, θα εξετάζαμε επίσης εξαγορές σε συνεργασία».
Για τον Orcel, έναν άψογο dealmaker, η Alpha Bank είναι αναμφισβήτητα μία από τις μικρότερες συναλλαγές της καριέρας του.
Αλλά υπογραμμίζει τη δημιουργική του προσέγγιση σε μια εποχή που τα εθνικά συμφέροντα και το ημιτελές έργο για μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση στέκονται συχνά εμπόδιο στις διασυνοριακές συμφωνίες.
Γεννημένος με την επιθυμία να ενισχύσει το μέγεθος της UniCredit στη Ρουμανία, η δέσμευση της Alpha Bank εξελίχθηκε σε μια συνεργασία που ο Orcel λέει ότι μπορεί να γίνει πρότυπο για το πώς η ιταλική τράπεζα εισέρχεται σε νέες αγορές.

Για την Alpha Bank

Για την Alpha Bank, της οποίας τα αναπτυξιακά σχέδια στη Ρουμανία «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος «εξαγωγής» αξίας, διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, είπε ο Ψάλτης.
«Η Ρουμανία είναι μια μεγάλη αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «από κοινού».
Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο, η UniCredit συμφώνησε να αγοράσει το 9% στην Alpha Bank μαζί με το πλειοψηφικό μερίδιο στη ρουμανική μονάδα της τράπεζας, την οποία σχεδιάζει να συγχωνεύσει με τη δική της επιχείρηση στη χώρα.
Οι δύο πλευρές συνήψαν επίσης μια εταιρική σχέση διανομής και μια κοινοπραξία σε προϊόντα αποταμίευσης συντάξεων.
Η Alpha Bank έλαβε 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη ρουμανική δραστηριότητα και διατήρησε το 9,9% της συγχωνευθείσας εταιρείας.
«Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενος με αυτό που κάναμε», είπε ο Orcel, αποκαλώντας την αγορά ενός μειοψηφικού μεριδίου στην Alpha «πιλότο» για νέες αγορές όπου δεν ανταγωνίζεται άμεσα την άλλη τράπεζα.
«Μπορεί να υπάρχουν και άλλες αγορές όπου μας ενδιαφέρει να αναπτυχθούμε απευθείας στην Κεντρική Ανατολική Ευρώπη.
Εάν μπορώ να το αναπαράγω με συνεργάτες που έχουν νόημα για την UniCredit, θα το κάνω", είπε.
Τα δύο στελέχη, που γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό, συναντήθηκαν στα κεντρικά γραφεία της UniCredit την περασμένη εβδομάδα για ένα διήμερο για την ενίσχυση της συνεργασίας και την οικοδόμηση μιας κοινής ατζέντας.
Ο Ψάλτης βρέθηκε στο Μιλάνο με μια ομάδα περίπου 20 μάνατζερ του.
Στις συνεδριάσεις της επιτροπής, περιέγραψαν τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Άλλη μια συνάντηση προγραμματίζεται στην Αθήνα για το καλοκαίρι.
«Ενώ προφανώς είμαστε ο μικρότερος συνεργάτης σε αυτό», είπε ο Ψάλτης, η UniCredit «μας αντιμετωπίζει ως ίσους», ενθαρρύνοντας ιδέες και συνεισφορές.
«Αυτό είναι δυναμωτικό για τις ομάδες μας», είπε.

Τα επόμενα βήματα

Και οι δύο επικεφαλής απεικόνισαν τη συμφωνία τους ως εναλλακτικό τρόπο για την προώθηση της ενοποίησης των τραπεζών στην Ευρώπη.
Ο Orcel επανέλαβε ότι δεν έχει σχέδιο να αυξήσει το μερίδιο της UniCredit στην Alpha και ο Ψάλτης υποστήριξε ότι «όπως έχει αυτή τη στιγμή, σαφώς αυτή η δομή είναι πολύ συνεκτική».
«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ βρίσκεται στην καρδιά του ευρωπαϊκού πειράματος και αν θέλουμε να προωθήσουμε πραγματικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να το πετύχουμε», είπε.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει ένα πρόσθετο καθαρό κέρδος για την UniCredit τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων από το 2026, τα περισσότερα από αυτά «από το σκέλος της Ρουμανίας», είπε ο Orcel.
Ο αντίκτυπος του συνδυασμού θα φανεί το επόμενο έτος, πρόσθεσε.
Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών μπορεί να ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και να περιλαμβάνει πληρωμές, χρηματοδότηση εμπορίου και δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές.
«Για παράδειγμα, στη συμβουλευτική ή στην κεφαλαιαγορά, θα συνεργαζόμαστε ολοένα και περισσότερο με μια κοινή λίστα στόχων όπου μπορούμε να φέρουμε μεγαλύτερο εύρος όσον αφορά την ικανότητα ρίσκου κεφαλαίου», είπε ο Orcel.
Η συναλλαγή επιτρέπει στην UniCredit να πουλάει τα προϊόντα της στους πελάτες της Alpha Bank και να ενισχύει την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.
Για την Alpha, η οποία κατέχει σχεδόν το 25% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η ύπαρξη ενός ισχυρού συνεργάτη «ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο για αυτές τις εταιρείες», είπε ο Ψάλτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης