Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σοκαριστική αποκάλυψη μηχανικού της Boeing - Τα αεροσκάφη 787 δεν θα έπρεπε καν να πετούν αυτή τη στιγμή

ΗΠΑ: Σοκαριστική αποκάλυψη μηχανικού της Boeing - Τα αεροσκάφη 787 δεν θα έπρεπε καν να πετούν αυτή τη στιγμή
«Ολόκληρος ο στόλος παγκοσμίως, όσο με αφορά αυτή τη στιγμή, χρειάζεται προσοχή», τόνισε σε αγνωνιώδη τόνο ο Salehpour
Ο μηχανικός της Boeing, Sam Salehpour, δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη 16/4 ότι τα τζετ «787»  της εταιρείας θα πρέπει να είναι προσγειωμένα για να επιτραπεί ο σωστός έλεγχος ασφαλείας του αεροπλάνου, το οποίο έχει δεχτεί πυρά τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά περιστατικών ασφαλείας που έχουν αναστατώσει το επιβατικό κοινό .
Η συνέντευξη στο NBC News - η οποία θα μεταδοθεί πλήρως το βράδυ της Τρίτης - έρχεται μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη κατάθεση του Salehpour στο Κογκρέσο σχετικά με τις ανησυχίες για την ασφάλεια στη Boeing που εξετέθη σε μια καταγγελία που υπέβαλε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) νωρίτερα φέτος.
«Ολόκληρος ο στόλος παγκοσμίως, όσο με αφορά αυτή τη στιγμή, χρειάζεται προσοχή», τόνισε σε αγνωνιώδη τόνο ο Salehpour σε μια προεπισκόπηση της συνέντευξης του NBC News που κυκλοφόρησε την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε για το μοντέλο του αεροπλάνου 787 συγκεκριμένα.
«Και η προσοχή είναι ότι πρέπει να ελέγξετε τα κενά σας και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε πιθανότητα πρόωρης αποτυχίας», πρόσθεσε.
Σε επιστολή που απευθυνόταν στον διαχειριστή της FAA Michael Whitaker τον Ιανουάριο, οι δικηγόροι του Salehpour ανέφεραν ότι ο μηχανικός της Boeing «ανέφερε επανειλημμένα στη διοίκηση της Boeing σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες διαδικασίες παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου της Boeing, οι οποίες πιστεύει ότι δημιουργούν δυνητικά καταστροφικούς κινδύνους για την ασφάλεια».
Η επιστολή περιέγραφε τα προβλήματα με την παραγωγή των τζετ 787 και 777 της εταιρείας, λέγοντας συγκεκριμένα ότι τμήματα της ατράκτου του 787 Dreamliner δεν είναι σωστά στερεωμένα μεταξύ τους και θα μπορούσαν να σπάσουν μετά από χιλιάδες ταξίδια.
Ο Salehpour μετέφερε στο πρακτορείο ότι αυτά τα ζητήματα ήταν αποτέλεσμα αλλαγών στην τοποθέτηση και τη στερέωση των τμημάτων στη γραμμή συναρμολόγησης και ισχυρίστηκε ότι οι ανησυχίες εξαλείφθηκαν.
«Βγήκα μπροστά και έβαλα το κεφάλι μου στον τορβά», ανέφερε ο Salehpourστο NBC News.
«Αλλά ξέρετε, είμαι σε ειρήνη με τον εαυτό μου. Γιατί αυτό θα σώσει ζωές πολλών ανθρώπων», εξήγησε στη συνέχεια.
Ένας εκπρόσωπος της Boeing αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Salehpour, λέγοντας στο The Hill την περασμένη εβδομάδα ότι οι ισχυρισμοί του Salehpour για το 787 ήταν «ανακριβείς» και δεν αντιπροσωπεύουν το «ολοκληρωμένο έργο» που κάνει η Boeing.
«Είμαστε απόλυτα σίγουροι για το 787 Dreamliner», δήλωσε εκπρόσωπος της Boeing στο The Hill, προσθέτοντας αργότερα, ότι «τα ζητήματα που τέθηκαν έχουν υποβληθεί σε αυστηρή μηχανολογική εξέταση υπό την επίβλεψη της FAA.
Αυτή η ανάλυση επιβεβαίωσε ότι αυτά τα ζητήματα δεν παρουσιάζουν καμία ανησυχία για την ασφάλεια και το αεροσκάφος θα διατηρήσει τη διάρκεια ζωής του για αρκετές δεκαετίες».
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας συμπλήρωσε, επίσης, ότι ενώ υπήρξαν αλλαγές στη διαδικασία κατασκευής του 787 όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν η αιτία των ζητημάτων που επικαλείται ο Salehpour.
«Αυτή η συνεχής βελτίωση είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα και δεν είχε καμία επίδραση στην ανθεκτικότητα ή την ασφαλή μακροζωία του σκελετού του αεροσκάφους», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος.
«Το έργο της ομάδας μας περιλαμβάνει εξαντλητικές δοκιμές και αναλύσεις για να διασφαλίσουμε ότι οι ενημερώσεις της διαδικασίας κατασκευής διατηρούν την απόδοση, την πλήρη προβλεπόμενη διάρκεια ζωής και την αντοχή του αεροπλάνου», είπε στο προσφιλές ... εταιρικό ύφος.
Πάντως ανεξάρτητα από τα όσα ισχυρίζεται η ετιαρεία, η αρμόδια Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας θα ακούσει την κατάθεση του Salehpour αύριο Τετάρτη και τρεις, ακόμη, ειδικούς στον τομέα της αεροπορίας, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν σε μια έκθεση του Φεβρουαρίου που επέκρινε την κουλτούρα ασφάλειας της Boeing ως «ανεπαρκή και μπερδεμένη».
Η εν λόγω έκθεση προέβη, μάλιστα, σε 50 συστάσεις προς την Boeing και προειδοποίησε ότι ο κατασκευαστής θα πρέπει να επανεξετάσει και να καταλήξει σε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εντός του επόμενου εξαμήνου.
Οι ειδικοί είπαν ότι το σχέδιο θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην FAA, δηλαδλη στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΟΑ.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης