Διεθνή

Yellen (ΗΠΑ): Κερδισμένη η Ρωσία από την καθυστέρηση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία – Έρχονται νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Yellen (ΗΠΑ): Κερδισμένη η Ρωσία από την καθυστέρηση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία – Έρχονται νέες κυρώσεις κατά του Ιράν
«Παρακαλάει» εκ νέου για έγκριση βοήθειας προς την Ουκρανία η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία «ενθαρρύνεται» από την καθυστέρηση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία, σχολίασε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, εν μέσω διαμάχης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για ένα νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.
Εχθές 15/4, πάνω από 90 μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τον Mike Johnson να εξετάσει άμεσα ένα νομοσχέδιο για κονδύλια προς την Ουκρανία και το Ισραήλ. Στην επιστολή τους, οι βουλευτές επικαλέστηκαν την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, ζητώντας από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής να θέσει αμέσως σε ψηφοφορία το πακέτο των 95 δισεκ. δολαρίων που στήριξε η Γερουσία τον Φεβρουάριο 2024.
Οι βουλευτές σημειώνουν ότι το νομοσχέδιο έλαβε 70 ψήφους από τις 100 στη Γερουσία και εάν εξεταστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα μπορούσε να σταλεί στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden την ίδια μέρα. Τον Φεβρουάριο, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο περίπου 60 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία, το οποίο, όμως, δεν έχει περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος της Βουλής Mike Johnson αρνείται να φέρει το νομοσχέδιο για εξέταση, επιμένοντας σε τροπολογίες. Συγκεκριμένα, προτείνει τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην Ουκρανία με τη μορφή δανείων.

Επίσης, σε δηλώσεις της από την εαρινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτής της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) προειδοποίησε για νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ, λέγοντας ότι αναμένει ότι η κυβέρνηση Biden θα λάβει πρόσθετα μέτρα «τις επόμενες ημέρες».
Το Υπουργείο Οικονομικών, είπε η κ. Yellen, δεν θα διστάσει να συνεργαστεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για να «χρησιμοποιήσει την εξουσία του για τις κυρώσεις για να συνεχίσει να παρεμποδίζει την κακοήθη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του ιρανικού καθεστώτος».
Η Janet Yellen ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι οι αμερικανικές αρχές χρησιμοποιούν οικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τη δραστηριότητα του Ιράν, στοχεύοντας τα προγράμματα drone και πυραύλων του, καθώς και τη χρηματοδότηση ομάδων όπως η Hamas.
«Από την επίθεση αυτού του Σαββατοκύριακου μέχρι τις επιθέσεις των Houthis στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ενέργειες του Ιράν απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής και θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικές επιπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τους εταίρους τους πως θα «ξεκλειδώσουν την οικονομική αξία των “κατασχεμένων ρωσικών assets και να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τη ζημιά που έχει προκαλέσει».
Αναμένει περαιτέρω συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι οι σύμμαχοι εξετάζουν πιθανότητες που κυμαίνονται από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων έως τη χρήση τους ως εγγύηση.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να είμαστε μέρος ενός παγκόσμιου συνασπισμού για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να περιορίσουμε την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει τον βάναυσο πόλεμο της», είπε.
Ερωτηθείσα για πιθανά αντίποινα από τη Ρωσία, είπε ότι αναμένει ότι υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των κινδύνων, ειδικά εάν η G7 ενεργήσει από κοινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης