Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προέλευση του φυσικού αερίου, υπογράμμισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρέμβαση της στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Η ίδια επεσήμανε ότι για να πετύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαφοροποίηση θα χρειαστεί να υπάρξει καλύτερη διασυνοριακή συνεργασία και ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει μία πύλη transit για τον ηλεκτρισμό, το αέριο και μακροπρόθεσμα για το υδρογόνο.
Επίσης, η κ. Σδούκου παρατήρησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ευήκοα ώτα για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects και το ίδιο κάνουν και οι ΗΠΑ. Η σημασία του κάθετου άξονα ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι παρέχει φθηνή ενέργεια προς τον καταναλωτή και για αυτό το λόγο υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σημαντική σε αυτή την προσπάθεια είναι και η συμβολή του ΔΕΣΦΑ, με το bargain test να ξεκινάει τον Μάιο και να ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιουλίου.
Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης
Σχετικά με το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, η κ. Σδούκου ανέφερε ότι αποτελεί μία κομβική υποδομή για τον κάθετο άξονα και ότι υπάρχει ενδιαφέρον εκ μέρους και της Ρουμανίας για συμμετοχή στο project. Επέστησε, ωστόσο, την προσοχή στο γεγονός της εισόδου ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του 2024 στις ευρωπαϊκές χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός το οποίο μακροπρόθεσμα θα βλάψει την ενεργειακή διαφοροποίηση της ΕΕ. Για αυτό το λόγο ζήτησε τη συνδρομή της Ένωσης για αντιμετώπιση του προβλήματος.
Καταλήγοντας η κα. Σδούκου ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο μέσω του IGB, του ΤΑΡ και του τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους υποδομές πρέπει να στηρίζονται από την Ε.Ε., έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο και να επιτευχθεί η στροφή προς την καθαρή ενέργεια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών