Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall λόγω πληθωρισμού – Στο -0,95% ο S&P 500, o Nasdaq -0,84%

Πτώση στη Wall λόγω πληθωρισμού – Στο -0,95% ο S&P 500, o Nasdaq -0,84%
Αρνητικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο…
Πτώση σημείωσαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Τετάρτη 10 Απριλίου λόγω του θερμότερου του αναμενομένου πληθωρισμού, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τις προοπτικές για μειώσεις επιτοκίων - κάτι το οποίο συνιστά αρνητικό οιωνό για τις μετοχές.
Σημειώνεται πως βάσει των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση του Μαρτίου οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πολύ προβληματισμένοι από το γεγονός πως οι πιέσεις στις τιμές επιμένουν, με τον ρυθμό αύξησής τους να απομακρύνεται από τον στόχο του 2%.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1% στις 38.461 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,95% στις 5.160 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε -0,84% στις 16.170 μον.
fdsafsdaafsd.JPG
Στο ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase (-0,85%), αλλά και βιομηχανικών μετοχών, υποχώρησαν ραγδαία λόγω των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αρχίσουν να πνίγουν την οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, σημείο αναφοράς για τα στεγαστικά και άλλα δάνεια, εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 4,546%, ενώ η απόδοση του 2ετούς εκτινάχθηκε στο 4,97%.

O δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,5% ετησίως από το 3,2% που είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρότερη αύξηση στο 3,4%.
Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) να παραμένει μεν αμετάβλητος στο 3,8% ετησίως, αλλά διαψεύδοντας την πρόβλεψη για μικρή υποχώρηση στο 3,7%.
Στο μεταξύ, σκεπτικισμό όσο και ανησυχία εξέφρασαν οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση της Ανοικτής Επιτροπής Αγοράς (FOMC) τον Μάρτιο, οπότε και αποφασίστηκε τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% - 5,5%.
Σύμφωνα με όσα ανέφερα, ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα - αν και εκτιμάται πως θα μειώσουν τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος.
Ως εκ τούτου, τα μέλη της FOMC ψήφισαν να διατηρήσουν στη δήλωση που προέκυψε από τη συνεδρίαση ότι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια μέχρι να «αποκτήσουν μεγαλύτερη πίστη» ότι ο πληθωρισμός κινείται σε σταθερή πορεία προς τον στόχο του 2% σε ετήσια βάση.
«Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αβεβαιότητά τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν αύξησαν την πίστη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%» αναφέρουν τα πρακτικά.
Σε μια μακρά συζήτηση για τον πληθωρισμό, οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν τη γεωπολιτική αναταραχή και την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως κινδύνους.
Ανέφεραν επίσης την πιθανότητα μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, με μείωση επιτοκίων, να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Στη συζήτηση έγινε λόγος για μια ισορροπημένη αγορά εργασίας, μια ώθηση στον κλάδο της τεχνολογίας, για διαφαινόμενη οικονομική αδυναμία στην Κίνα και μια επιδεινούμενη αγορά εμπορικών ακινήτων.
Συζήτησαν δε τα υψηλότερα του αναμενομένου ποσοστά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Αν ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκπλήξει δυσάρεστα, θα αποτελέσει κίνδυνο-θάνατο για τις μετοχές» είχε προειδοποιήσει στο CNBC η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της iCapital, Anastasia Amoroso.
«Εάν οι κινήσεις περιοριστούν κάπως, νομίζω ότι είμαστε εντάξει, αλλά προφανώς, αν φτάσουμε στο 4,8%, νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε» είπε η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της iCapital.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τα Fed Funds προεξοφλούν τώρα μόλις 20,6% πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.
Οι traders στοιχηματίζουν τώρα ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης