Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλογισμός από το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο κατά της Ελβετίας - Αντιδημοκρατική καταδίκη για την κλιματική αλλαγή

Παραλογισμός από το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο κατά της Ελβετίας - Αντιδημοκρατική καταδίκη για την κλιματική αλλαγή
Η απόφαση του ΕΔΔΑ πιθανόν να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη και αλλού δημιουργώντας δεδικασμένο
Μεγάλες εφημερίδες στην Ελβετία επέκριναν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), που καταδίκασε την κυβέρνηση της χώρας για την αδράνειά της να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, εκτιμώντας ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.
Χθες, Τρίτη, το ΕΔΔΑ, με έδρα το Στρασβούργο, έκρινε υπέρ μιας ομάδας ηλικιωμένων Ελβετίδων οι οποίες είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους.
Η ελβετική ένωση των «Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος», στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, επεδίωκε το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ πιθανόν να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη και αλλού δημιουργώντας δεδικασμένο για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα δικαστήρια αντιμετωπίζουν την αύξηση προσφυγών για το κλίμα με επιχείρημα την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Η δικαστική εξουσία εμπλέκεται σε πολιτικές αποφάσεις

Την ώρα που περιβαλλοντικές οργανώσεις γιόρταζαν αυτή τη νίκη τους, αρθρογράφοι σε μεγάλες ελβετικές εφημερίδες εξέφραζαν την ανησυχία ότι η δικαστική εξουσία άρχισε να εμπλέκεται σε πολιτικές αποφάσεις.
«Παράλογη απόφαση κατά της Ελβετίας: το Στρασβούργο επιδιώκει να χαράξει περιβαλλοντική πολιτική από τα έδρανα των δικαστών», έγραψε η κεντροδεξιά εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung (NZZ).

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «ακτιβιστική νομολογία» η οποία ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο «για κάθε είδους προσφυγές», η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι ενάγουσες ηλικιωμένες Ελβετίδες ήταν τελικά πιόνια του περιβαλλοντικού λόμπι, το οποίο χρησιμοποίησε το ΕΔΔΑ για να παρακάμψει τη δημοκρατική συζήτηση.
Η Ελβετία έχει δεσμευθεί να περιορίσει την έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η κυβέρνηση είχε προτείνει αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, όμως οι ψηφοφόροι τα απέρριψαν με δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε το 2021.
Με τίτλο «Δεν θέλουμε κλιματική δικαιοσύνη» η εφημερίδα Blick χαρακτήρισε «αμφισβητούμενη» την απόφαση και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να βαθύνει τις διαφωνίες για την κλιματική πολιτική.
Η κεντροαριστερή εφημερίδα Tages- Anzeiger εκτίμησε σε άρθρο της ότι η δημοκρατία θα δεχθεί πιέσεις, αν τα δικαστήρια αρχίσουν να διαμορφώνουν πολιτική.
Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα του 2021, η εφημερίδα σημείωσε ότι με την απόφασή του το δικαστήριο ενδέχεται να επιβεβαιώσει τη διαδεδομένη άποψη ότι αναμιγνύεται στις αποφάσεις ενός κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης