Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Την εξαγορά του 35% της Helleniq Energy αποφασίζει η κυβέρνηση - Καθετοποιείται ο όμιλος με επενδύσεις σε ΑΠΕ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Την εξαγορά του 35% της Helleniq Energy αποφασίζει η κυβέρνηση - Καθετοποιείται ο όμιλος με επενδύσεις σε ΑΠΕ
Από ΤΑΙΠΕΔ ή Υπερταμείο η εξαγορά - Εντός του Απριλίου αναμένεται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση μεγάλου μέρους των σχεδιαζόμενων έργων τα οποία στο σύνολο τους έχουν λάβει όρους σύνδεσης
Στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου θα περάσει, όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την εξαγορά του 35% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας που κατέχει σήμερα η HellenIQ Energy.
Πρόκειται για μια κίνηση που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες έχει αποφασιστεί ήδη από την κυβέρνηση και θα λάβει χώρα τους αμέσως επόμενους μήνες.
Η εξαγορά, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, φαίνεται ότι θα γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει ήδη για λογαριασμό του δημοσίου το υπόλοιπο 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Πάντως εξετάζεται και το ενδεχόμενο η εξαγορά να γίνει απευθείας από το Υπερταμείο το οποίο άλλωστε ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Όσο δε για το τίμημα, αυτό φαίνεται ότι θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που έχει ενσωματώσει η Helleniq Energy στις λογιστικές της καταστάσεις και η οποία στο τέλος του 2023 ήταν 207.924.000 ευρώ. Βεβαίως σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και βεβαίως η Διεθνής Διαιτησία με την Gazprom.

Ανταγωνιστικές δραστηριότητες

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Helleniq Energy έχει εκφράσει δημοσίως την πρόθεση της να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας που κατέχει ο όμιλος. Και τούτο διότι οι δραστηριότητες της ΔΕΠΑ Εμπορίας τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου είναι ανταγωνιστικές με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της Helleniq Energy, μέσω της θυγατρικής της Elpedison.
Από την άλλη πλευρά κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εκτιμούν πως το ξεκαθάρισμα αυτό, είναι αναγκαίο ώστε η δημόσια εταιρία φυσικού αερίου να προχωρήσει με μεγαλύτερο δυναμισμό στην υλοποίηση των επενδυτικών της σχεδίων που στόχο έχουν να την καταστήσουν μια καθετοποιημένη εταιρία ενέργειας με δραστηριότητες τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στον ηλεκτρισμό.
Πρόσφατα μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο περιέγραψε το όραμα του για την εταιρία, σημειώνοντας ότι η πλήρης καθετοποίηση της θα της δώσει τη μια από τις 3-4 θέσεις στο τραπέζι των μεγάλων ενεργειακών παικτών που θα διαμορφώσουν το μελλοντικό ενεργειακό τοπίο της χώρας.
Άλλωστε η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετέχει ήδη στον Ελληνο-Βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, στο FSRU Αλεξανδρούπολης και εισέρχεται στην ηλεκτροπαραγωγή, συμμετέχοντας στη νέα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας που αναπτύσσεται στην Αλεξανδρούπολη, ισχύος 840 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο. Επίσης συμμετέχει και στην πρώτη θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην Αλβανία με ισχύ 174 MW, την οποία θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιας συμφωνίας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης