Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψεύτης ο Netanyahu, τεράστια λάθη στη Γάζα λέει ο Βiden - Το Ισραήλ απειλεί Ιράν με ολοκαύτωμα

Ψεύτης ο Netanyahu, τεράστια λάθη στη Γάζα λέει ο Βiden - Το Ισραήλ απειλεί Ιράν με ολοκαύτωμα
Ζητάω οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν για 6 ή 8 εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που πάνε στην Γάζα είπε ο Biden
(upd6) Ή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu είναι ψεύτης ή το Ισραήλ λέει ψέματα στον πιο στενό του σύμμαχο, τις ΗΠΑ, σχετικά με τις πραγματικές επιδιώξεις του αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, και ιδιαίτερα αναφορικά με την χερσαία εισβολή στη Rafah.
Αν και μόλις προχθές ο Netanyahu υποστήριξε πως το Ισραήλ όρισε την ημερομηνία εισβολής στη Rafah, στο τελευταίο προπύργιο της Hamas προκειμένου να επιτύχει την οριστική νίκη στον πόλεμο που μαίνεται εδώ και έξι μήνες στη Γάζα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant διαβεβαίωνε τον Αμερικάνο ομόλογό του, Lloyd Austin πως δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία για την έναρξη της ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Rafah.
Και ενώ είτε ο Netanyahu λέει ψέματα είτε το Ισραήλ αποκρύπτει την αλήθεια από την διεθνή κοινότητα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden επανέλαβε τα πυρά του κατά της ισραηλινής κυβέρνησης, διαμηνύοντας πως η πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ στη Γάζα είναι λάθος και ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σύμφωνες με αυτήν την προσέγγιση των Ισραηλινών, τη στιγμή που Δημοκρατικός βουλευτής απειλεί να μην εγκρίνει την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.
Παρά την απομόνωση, το Ισραήλ πραγματοποιεί τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότερες επιθέσεις κατά της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, δηλώνοντας πως είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο επίθεσης από το Ιράν ή από οποιονδήποτε πληρεξούσιο του, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να εκτιμούν πως τα αντίποινα του Ιράν για το ισραηλινό πλήγμα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό, θα πρέπει να … αναμένονται μετά τις 12 Απριλίου.
Πάντως, το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς πως αν επιτεθούν από το έδαφος τους, τότε θα λάβουν άμεσα... την κατάλληλη απάντηση.

Ιράν: Το Ισραήλ θα τιμωρηθεί

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για την επίθεσή του στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία.
«Το καθεστώς του κακού έκανε ένα λάθος και πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», τόνισε ο Khamenei σε ομιλία του για το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Άμεση απάντηση

Από την πλευρά του ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Israel Katz υπογράμμισε πως, αν το Ιράν προαγματοποιήσει επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το έδαφός του, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε αντίποινα μέσα στο Ιράν.
«Αν το Ιράν επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», ανέφερε ο Katz.

Times of Israel: Μετά τις 12/4 η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι αναμένουν τη στρατιωτική απάντηση του Ιράν για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία στη Συρία μετά τις 12 Απριλίου
όπως αναφέρει δημοσίευμα των Times of Israel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ εκτιμά ότι τα αντίποινα του Ιράν θα έρθουν μετά τη μουσουλμανική γιορτή του Eid al-Fitr, η οποία λήγει στις 12 Απριλίου.
Επιπλέον η βασική εκτίμηση είναι ότι οι Ιρανοί θα στοχεύσουν στρατιωτικά ή στρατηγικά μέσα και όχι πολιτικούς χώρους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια πιθανή επίθεση από οποιονδήποτε από τους πολλούς πληρεξούσιους του Ιράν στην περιοχή ή ακόμα και από το ίδιο το Ιράν, ενώ δεν αποκλείουν και την πιθανότητα μιας πολύπλευρης επίθεσης
Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε νωρίτερα ότι το υπουργείο έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια απάντηση σε κάθε πιθανό σενάριο που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σχετικά με το Ιράν.
Υπενθυμίζεται πως την 1η Απριλίου, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσε ότι επτά Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο προξενείο της Τεχεράνης στη Δαμασκό.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων αντιναύαρχος Daniel Hagari είπε στο CNN ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, το χτύπημα δεν είχε στόχο το προξενείο του Ιράν αλλά μια στρατιωτική εγκατάσταση του IRGC, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μεταμφιεσμένη σε πολιτικό κτίριο.

Κάποιος λέει ψέματα

Πέρα από το μέτωπο με το Ιράν, τεράστιο ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνουν οι Ισραηλινοί με την προαναγγελθείσα επίθεση τους στη Rafah.
Αν και ο Netanyahu υποστηρίζει πως έχει οριστεί η ημερομηνία για την χερσαία εισβολή στη Rafah
, δημοσιεύματα τόσο σε ισραηλινά όσο και σε αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant διαβεβαίωσε τον Αμερικάνο ομόλογό του Lloyd Austin πως δεν ισχύουν τα περί ορισμού ημερομηνίας επίθεσης..
Ο Gallant φέρεται να είπε στον Austin κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους πως οι σχεδιασμοί για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων και την επιχείρηση βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως αντιτίθενται κατηγορηματικά σε οποιοδήποτε σενάριο εισβολής στη Rafah, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια άμαχοι Παλαιστίνιοι, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση Αμερικάνων και Ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητηθούν οι ανησυχίες των ΗΠΑ.

Με την πλάτη στον τοίχο

Απέναντι σε αυτές τις ενστάσεις των Αμερικάνων, ο Netanyahu είναι αντιμέτωπος και με τις πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης του προκειμένου να δώσει το συντομότερο δυνατό τη διαταγή για την επίθεση στη Rafah.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως ο πόλεμος δεν θα μπορεί να τελειώσει νικηφόρα για αυτούς, εάν δεν μπουν στη Rafah και δεν εξαλείψουν τις τελευταίες δυνάμεις της Hamas.
Μάλιστα, μετά την απόσυρση μονάδων του ισραηλινού στρατού από την Khan Yunis, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Itamar Ben Gvir διεμήνυσε ότι «αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Rafah για να νικηθεί η Hamas, δεν θα έχει πλέον την εντολή για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός».

Netanyahu: Καμία δύναμη δεν θα μας σταματήσει

Υπό αυτές τις συνθήκες ο Netanyahu επανήλθε, αναφέροντας πως ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει «όλα» τα τάγματα της Hamas, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται στη Rafah.
«Καμιά δύναμη στον κόσμο δεν θα μας σταματήσει» υπογράμμισε ο Netanyahu, τονίζοντας πως «πολλές δυνάμεις προσπαθούν, αλλά τίποτε δεν θα (τις) βοηθήσει».

Biden: Όλα όσα κάνει ο Netanyahu είναι λάθος

Η προσέγγιση και η πολιτική που ακολουθεί ο Netanyahu στη Γάζα είναι λάθος υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden σε μια ακόμα τοποθέτηση που «αδειάζει» δημόσια τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και που επιβεβαιώνει τη ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
«Θεωρώ ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.
Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή του» είπε μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Univision ο Biden, ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει υπερβολικές τις ενέργειες των Ισραηλινών στη Γάζα.
«Αυτό που ζητάω είναι οι Ισραηλινοί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν τις έξι ή τις οκτώ επόμενες εβδομάδες πλήρη πρόσβαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα που πάνε στην Γάζα» υπογράμμισε ο Biden, αναφέροντας πως μιλάει με «όλο τον κόσμο, με τους Σαουδάραβες, με τους Ιορδανούς, με τους Αιγύπτιους» και είναι «έτοιμοι να πάνε εκεί», είναι «έτοιμοι να παραδώσουν τα τρόφιμα» που χρειάζονται οι άμαχοι.
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για το ότι δεν διανέμονται φάρμακα και τρόφιμα στον κόσμο που τα έχει ανάγκη.
Αυτό πρέπει να γίνει τώρα» υπογράμμισε ο Αμερικάνος πρόεδρος, ο οποίος απείλησε πρόσφατα τον Netanyahu πως αν δεν υπάρξουν «χειροπιαστά» μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θα αναγκαστεί να βάλει όρους στην χορήγηση της αμερικανικής βοήθειας στο Ισραήλ.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Ενστάσεις Δημοκρατικών για στρατιωτικό εξοπλισμό 18 δισ

Εν τω μεταξύ, o Gregory Meeks, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε πως δεν πρόκειται να εγκρίνει την παράδοση από τις ΗΠΑ στον στρατό του Ισραήλ πελώριου πακέτου στρατιωτικού υλικού, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, αν δεν λάβει πληροφορίες που θα τον ικανοποιήσουν ως προς τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν.
«Αναμένω διαβεβαιώσεις.
Θέλω να είμαι σίγουρος πως έχω πλήρη ενημέρωση για τους τύπους των όπλων και για ποιους σκοπούς θα αξιοποιηθούν» είπε ο Meeks.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση Biden εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην πώληση πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 18 δισεκ. δολαρίων στο Ισραήλ, που θα συμπεριλάβει δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-15 (Boeing).
Η αμερικανική νομοθεσία επιβάλλει στο Κογκρέσο να ενημερώνεται για μείζονες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στο εξωτερικό και επιτρέπει σε κοινοβουλευτικούς να τις εμποδίζουν αν κρίνουν πως διαπράττονται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις χώρες για τις οποίες προορίζονται.
Αυτό στη θεωρία μπορεί να γίνει με ψήφισμα και των δυο σωμάτων, στην πράξη πάντως ουδέποτε πέρασε ή επέζησε του προεδρικού βέτο τέτοιο κείμενο.
«Φτάνουν πια οι βομβαρδισμοί χωρίς διάκριση στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν θέλω τα (αμερικανικά) όπλα που έχει το Ισραήλ να προκαλέσουν κι άλλους θανάτους αμάχων.
Θέλω να εξασφαλίσω πως θα μπει (στον θύλακο) περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.
Δεν θέλω να λιμοκτονήσει κόσμος.
Θέλω η Hamas να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους» είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής.

Αρνείται η Hamas να απελευθερώσει 40 ομήρους

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός, αυτές φαίνεται πως συναντούν διαρκώς εμπόδια.
Δημοσίευμα των Times of Israel αναφέρει πως η Hamas αρνείται να απελευθερώσει 40 ομήρους με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να απελευθερώσει και άντρες Ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς είναι λιγότεροι από 40 οι όμηροι που είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και γυναίκες στρατιώτες.
Με την Hamas να αρνείται να απελευθερώσει Ισραηλινούς στρατιώτες σε αυτήν την φάση των διαπραγματεύσεων, πληροφορίες αναφέρουν πως θέλει να αφήσει ελεύθερους λιγότερους από 40 ομήρους.

Νέο σχέδιο

Εν τω μεταξύ, το Al Jazeera μεταδίδει πως ένα νέο σχέδιο παρουσιάστηκε σε Ισραήλ και Hamas.
Βάσει αυτού προτείνεται η κατάπαυση πυρός να εφαρμοστεί σε τρία στάδια.
Στο πρώτο η Hamas θα απελευθερώσει 40 ομήρους με αντάλλαγμα 900 Παλαιστίνιους κρατούμενους, εκ των οποίων οι 100 είναι καταδικασμένοι σε ισόβια.
Επιπλέον, θα επιτραπεί η επιστροφή εκτοπισμένων αμάχων στο βόρειο τμήμα της Γάζας αλλά και η διέλευση 500 φορτηγών την ημέρα με ανθρωπιστική βοήθεια.
Παράλληλα προτείνεται η δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης γύρω από τους κύριους αυτοκινητόδρομους Salah al-Din και Al-Rashid που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Γάζας.
Οι ισραηλινές δυνάμεις θα πρέπει να είναι τοποθετημένες σε μια απόσταση 500 μέτρων από τους αυτοκινητοδρόμους που θα επιτρέψουν στους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πυρά Ισραηλινών κατά Hezbollah

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός εντείνει τα χτυπήματα του κατά της Hezbollah στο νότιο Λίβανο, υπό τον φόβο μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης στο πλαίσιο των αντιποίνων του Ιράν.
«Ο στρατός βομβάρδισε στρατιωτικές υποδομές οι οποίες, με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες, χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση Hezbollah στο συριακό μέτωπο.
Ο ισραηλινός στρατός καθιστά υπεύθυνο το συριακό καθεστώς για όλες τις δραστηριότητές στην επικράτειά του και δεν θα επιτρέψει στη Ηezbollah να πάρει θέσεις στο συριακό μέτωπο» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο IDF.
Οι Ισραηλινοί φέρονται να έπληξαν αποθήκες «με όπλα και πυρομαχικά» τόσο των δυνάμεων της Συρίας όσο και «οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης